Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 211 499 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Nadszedł czas zmian ;)

poniedziałek, 29 listopada 2010 17:49

  Kończę pisanie tego bloga... Moje wszystkie nowe

przepisy będe dodawać na NOWYM BLOGU kulinarnym;)

          Serdecznie wszystkich zapraszam:)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Bułeczki serowe

środa, 24 listopada 2010 15:59

Składniki:

   -500g mąki pszennej

   -1 łyżeczka soli

   -1 łyżeczka cukru

   -2 opakowania suszonych drożdży (każdy po 7g)

   -100g topionego serka ziołowego

   -2 łyżki maku

 

Sposób wykonania:

        Mąkę, sól, drożdże i cukier wymieszać ze sobą dodać serek topiony

i dolewać po odrobinie ciepłej wody, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.

Odstawić na 40minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Następnie ponownie

zagnieść i uformować wałek. Aby zrobic z ciasta bułeczki, pokroic wałek na

15-20 plasterków jednakowej wielkości i uformować z nich kulki. Ułożyć je obok

siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nieco spłaszczyć i naciąć

nożem na krzyż. Posypać makiem i ponownie odstawić na 20 minut aby bułeczki

urosły. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200st.C przez 20 minut.



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

łosoś z pieczonymi ziemniakami i dynią

wtorek, 21 września 2010 21:08


Składniki na 2 osoby:
   -2 dzwonki z łososia
   -6 niewielkich ziemniaków
   -30dag dyni
   -sok z 1 cytryny
   -vegeta
   -zioła prowansalskie
   -świeżo zmielony kolorowy pieprz
  Na sos:
   -4 łyżki majonezu
   -pół łyżeczki ostrej musztardy
   -1 ząbek czosnku
   -około łyżeczki drobno posiekanej natki
   -sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób wykonania:
      Łososia dokładnie płuczemy, opruszamy vegetą i pieprzem.
Wkładamy do miseczki skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy
na kilka minut do lodówki. Ziemniaki szorujemy szczoteczką
(nie obieramy) i przecinamy je na pół. Dynię oczyszczamy z pestek,
obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki układamy na blaszce opruszamy
vegetą i ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
na 190st.C i pieczemy około pół godziny 10 minut przed końcem
pieczenia dokładamy do nich pocięta w kostkę, opruszoną vegetą dynię.
Majonez mieszamy z musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
posiekaną natką pietruszki i przyprawami do smaku. Łososia smazymy
na grilowej patelni i podajemy z pieczonymi ziemniakami, dynią i całość
polewamy sosem.


Podziel się
oceń
5
1

komentarze (15) | dodaj komentarz

Zupa krem z dyni

wtorek, 14 września 2010 14:40

Składniki na 2 osoby:
   -0,5kg dyni
   -1 małą czerwoną cebulkę
   -1 ząbek czosnku
   -1 kostkę rosołową
   -sól
   -vegeta
   -1 łyżeczke cukru
   -olej
   -masło
   -chleb tostowy
   -śmietanę i świeżo zmielony kolorowy pieprz

Sposób wykonania:
         Dynie pozbawiamy pestek, obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju z ząbkiem czosnku następnie
dodać dynię i doprawić do smaku solą i cukrem smażyć około 5
minut. Kostkę rosołową rozpuścić w 0,5l wrzątku. Podsmażoną dynię
przekładamy do garnka i zalewamy rosołem całość gotujemy około
10 minut aż dynia będzie miękka. Następnie całość miksujemy w
blenderze. Od chleba tostowego odkroić skórkę i każdy kawałek
przekroić na pół aby powstały dwa trójkąty następnie smarujemy każdy
kawałek z obu stron cieniutką warstwą masła i smażymy na patelni.
Zupe rozlewamy na talerze polewamy śmietanką i opruszamy świeżo
zmielonym pieprzem. Zupę podajemy z podsmażonym chlebem tostowym.

Podziel się
oceń
2
1

komentarze (11) | dodaj komentarz

Mielone z kapustą i kaszką manną

poniedziałek, 30 sierpnia 2010 13:03

Składniki:
   -0,5kg mielonej wieprzowiny
   -0,5kg białej kapusty
   -2 jajka
   -1 cebulę
   -vegeta
   -pieprz
   -kminek
   -2 łyżeczki cukru
   -pół szklanki kaszki mannej
   -olej do smażenia
   -koncentrat pomidorowy
   -ketchup

Sposób wykonania:
          Kapustę oczyścić, drobno poszatkować i wymieszać z mięsem,
jajkami, posiekana cebulą, łyżką ketchupu i przyprawami do smaku.
Wsypać kaszkę i jeszcze raz wymieszać. Z masy formować pulpey
wielkości jajka kurzego, usmażyć ze wszystkich stron na chrypiąco.
Przełożyć do rondla, zalać 150ml wody dodać kilka łyżeczek
koncentratu pomidorowego, ketchupu  i cukier i vegetę do smaku.
Pulpeciki gotować na małym ogniu około 20 minut. Podajemy z
chlebem lub ziemniakami.

Podziel się
oceń
10
3

komentarze (18) | dodaj komentarz

Pizza Margharita

środa, 25 sierpnia 2010 12:54

Składniki:
  Na spód:
   -1,5 szklanki mąki pszennej
   -1/4 kostki drożdży (25g)
   -1 łyżeczkę cukru
   -szczyptę soli
   -1/4 szklanki mleka
  Na sos:
   -2 średniej wielkości dojrzałe pomidory
   -1 łyżkę ketchupu pikantnego
   -1 malutką cebulę
   -1 ząbek czosnku
   -1 liść laurowy
   -vegeta, pieprz cayenne, suszona bazylia i oregano
   -przyprawa do zapiekanek i pizzy (cykoria)
   -łyżeczkę cukru
  Ponado:
   -ser mozarella
   -listki bazyli do dekoracji

Sposób wykonania:
          Zrobić zaczyn z drożdży: mleko lekko podgrzać dodać do niego
2 łyżeczki mąki, cukier i drożdże wymieszać i odstawić na 5 minut.
Drożdże wymieszać z mąką, szczyptą soli i ciepłą wodą (około pół szklanki).
Zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować i ponakłówać widelcem, odstawić
na około 10 minut następnie piec w temp 200st.C przez 5-8 minut.
         Pomidory obrać ze skórki usunąć twardy środek i pestki, resztę
pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać wymieszać z
pomidorami, dodać ketchup cukier i przyprawy do smaku. Włożyć do rondelka
i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Gdy pomidory się rozgotują
sos przeciskamy przez drobne sito, ponownie gotujemy na małym ogniu
(cały czas mieszając) aż sos będzie miał konsystencje ketchupu. Podpieczony
spód pizzy smarujemy przygotowanym sosem, posypujemy mozarellą i wstawiamy
do piekarnika nagrzanego na 180st.C i pieczemy przez około 10 minut.
Wierzch dekorujemy listkami bazyli.

Podziel się
oceń
1
1

komentarze (14) | dodaj komentarz

babeczki cytrynowe

środa, 25 sierpnia 2010 9:35

Składniki:
   -2,5 szklanki mąki pszennej
   -pół szklanki cukru pudru
   -płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
   -1/3 szklanki mleka
   -1/3 szklanki oleju
   -2 jajka
   -sok wyciśnięty z 2 cytryn
   -skórka starta z 1 cytryny

Sposób wykonania:
          Jajka wbić do miski dodać mleko, olej i sok z cytryny
lekko roztrzepać widelcem. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia
wymieszać z sobą przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy
jajecznej cały czas mieszając widelcem ( mogą zostać w cieście
małe grudki nie trzeba dokładnie mieszać). Na koniec dodajemy
drobno startą skórkę z cytryny. Masę przekładamy do foremek
przez środek ciasta można polać cienką linię oleju podczas
pieczenia ciasto pęknie w tym miejscu. Pieczemy w temp. 190st.C
przez 15-20 minut.

Podziel się
oceń
7
5

komentarze (14) | dodaj komentarz

Pomidorowa zupa...

poniedziałek, 09 sierpnia 2010 15:04

Składniki:
   -2 marchewki
   -1 pietruszkę
   -kawałek selera
   -1 kostkę rosołową
   -vegeta
   -koncentrat pomidorowy
   -ketchup pikantny
   -1 łyżeczkę cukru
   -1 małą papryczkę chili
   -makaron risi (drobny makaron w kształcie ryżu)
   -natka pietruszki

Sposób wykonania:
            Makaron ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę, pietruszkę
i seler pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać około 1,5 l wody dodać
pokrojone warzywa, kostkę rosołową, vegete i cukier do smaku. Gotować
aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać drobno posiekana
papryczkę chili, ketchup i koncentrat pomidorowy. Całość gotować
jeszcze 5-10 minut.Makaron nałożyć do miseczek zalać zupą i posypać
posiekana natką.

Podziel się
oceń
2
1

komentarze (12) | dodaj komentarz

Cytrynowy mus na biszkopcie

piątek, 06 sierpnia 2010 9:24

Składniki:
  Na ciasto:
   -2 jajka
   -5 łyżek cukru
   -3 kopiaste łyżki mąki pszennej
   -3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
   -pół łyżeczki proszku do pieczenia
   -1 łyżeczkę ciemnego kakao
  Na mus:
   -200ml śmietanki kremówki
   -2 białka
   -2 cytryny
   -cukier puder
   -2 łyżeczki żelatyny
   -3 łyżki mleka
  Do przybrania:
   -wiórki kokosowe
   -cytryna
   -kilka rodzynek
 
Sposób wykonania:
           Jajka zmiksować z cukrem na puch. Mąkę ziemniaczaną, mąkę
pszenną, proszek do pieczenia i kakao wymiaszać z sobą i przesiać przez
sito. Całość wymieszać z masą jajeczną.Przełożyć masę do formy
(o średnicy 21cm) i piec przez 15-18 minut w temp. 175st.C. ciasto ostudzić.
Białka ubić na sztywno. Cytryny wyparzyć i wycisnąć z nich sok z jednej
zetrzeć skórkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem (ja dałam 3 łyżki cukru
pudru) i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, na koniec wymieszać z
białkami. Mleko podgrzać (nie gotować!) rozpuścić w nim żelatynę. żelatynę
dodać do kremu i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na biszkopt i
wstawić do lodówki na minimun 2 godziny. Przed podaniem udekorować.


Podziel się
oceń
6
3

komentarze (11) | dodaj komentarz

Placuszki z cukini :)

czwartek, 05 sierpnia 2010 14:08

Składniki:
   -1 cukinię
   -sól
   -1 jajko
   -kopiastą łyżeczkę vegety
   -300ml mleka
   -pół łyżeczki proszku do pieczenia
   -200g mąki pszennej
   -olej do smażenia

Sposób wynonania:
           Cukinie obieramy i kroimy w plasterki (około 3-4mm grubości).
Plasterki cukini wkładamy do miski opruszamy solą i odstawiamy na 20
minut żeby cukinia puściła sok. Mąkę zmiksować z jajkiem, vegetą, proszkiem
do pieczenia i mlekiem. Z cukini odlewamy sok każdy plasterek zanużamy w
cieście i smażymy na dobrze rozgrzej patelni. Najlepiej smakują na ciepło.



Podziel się
oceń
3
3

komentarze (9) | dodaj komentarz

Galaretka jabłkowo-mietowa

poniedziałek, 19 lipca 2010 18:23

Składniki:
   -2kg soczystych jabłek
   -herbata miętowa (3 torebki po 1,5g)
   -5 łyżeczek cukru
   -2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
   -2 kopiaste łyżeczki żelatyny spożywczej

Sposób wykonania:
              Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Owoce przecisnąć przez sokowirówkę. Powstały sok przecedzić przez gęste
sito. Herbate miętową włożyć do pół szklanki wrzątku i odstawić na kilka
minut. Napar z herbaty, sok jabłkowy, cuker i cukier waniliowy wymieszać,
podgrzać na małym ogniu (nie gotować). Odstawić do przestudzenia. W
odrobinie gorącej wody rozpuścić żelatynę i połączyć z sokiem dokładnie
wymieszać. Rozlać do słoiczków lub do szklanek. wstawić na minimum 2 godz
do lodówki. ( szczelnie zamknięta galaretka w słoiczku może postać kilka dni w
lodówce). Porcje galaretek w  szklankach można udekorować bitą śmietaną i
kawałkami jabłek.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Papryka faszerowana

poniedziałek, 05 lipca 2010 13:49

Składniki na 2 porcje:
   -2 duże papryki
   -400g mięsa mielonego
   -2 marchewki
   -1 pietruszkę
   -2 pomidory
   -1 małą cebulkę
   -2 łyżki masła
   -2 plasterki sera (gouda)
   -2 łyżki pikantnego ketchupu
   -pieprz cayenne
   -vegeta
   -czosnek granulowany
   -olej

Sposób wykonania:
          Papryki umyć, odciąć wierzchy i wyciąć gniazda nasienne.
Marchewkę i pietruszkę opłukać, obrać, zetrzeć na tarce, na patelni
rozgrzać masło i podsmażyć na mim przez 5 minut marchewkę z
pietruszką. Na osobnej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć
mięso często mieszając, pod koniec smażenia dodać podsmażoną
marchewkę z piertuszką, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, pomidor
obrany ze skórki i pokrojony w kostkę, ketchup i przyprawy do smaku.
Farsz nakładamy do papryki, farsz zakrywamy odciętą częścią, paprykę
kładziemy na blaszkę posmarowaną olejem i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego na 175st.C i piec 10-15  minut. Następnie papryki wyjąć
wierzch papryki odkładamyna talerzyk a na farsz położyć  plasterek sera
i wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut. Gdy ser się roztopi
kładziemy na nim wierzch papryki. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Podziel się
oceń
6
4

komentarze (17) | dodaj komentarz

Kluski śląskie

środa, 16 czerwca 2010 17:07

Składniki:
   -1kg ziemniaków
   -2 żółtka
   -2 łyżki mąki pszennej
   -10dag mąki ziemniaczanej
   -20 dag surowego boczku
   -pół cebuli
   -sól
   -olej

Sposób wykonania:
           Obrane ziemniaki gotujemy, studzimy. Przecisnąć przrz
praskę lub zmielić w blenderze. Dodać żółtka, mąkę pszenną i mąkę
ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i palcem na środku zrobić wgłębienie. Kluski
gotujemy w osolonej wdzie. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na
patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim najpierw boczek, pod koniec
smażenia dodać cebulę i sól do smaku. Podawać na ciepło z kluskami.

Podziel się
oceń
4
3

komentarze (11) | dodaj komentarz

Kalafior z sosem pomidorowym z pieczarkami

wtorek, 15 czerwca 2010 14:08

Składniki na 2 osoby:
   -1 średniej wielkości kalafior
   -1 cebulę
   -20 dag pieczarek
   -3 łyżki ketchupu
   -1 duży pomidor
   -2 łyżki masła
   -2 płaskie łyżeczki cukru
   -przyprawy: vegete, sól, zioła prowansalskie, pieprz cayenne i bazylia.

Sposób wykonania:
           Kalafior oczyścić, pociąć na różyczki, opłukać pod bierzącą
wodą. Ugotować w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki
myjemy i kroimy na ósemki. Pomidor przecinamy na pół i oddzielamy
nasionka ręsztę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć
na nim cebulę z pieczarkami, następnie dodać pomidora i smażyć jeszcze
przez 5minut. Całość przekładamy to rondelka i dodajemy pół szklanki wody
ketchup i przyprawy do smaku. Gotujemy sos kilka minut i polewamy nim kalafior.

Podziel się
oceń
1
2

komentarze (16) | dodaj komentarz

Makaron z jabłkami...

środa, 12 maja 2010 8:50

Składniki na dwie porcje:
   -100-150g makaronu tagliatelle
   -4 średniej wielkości słodkie jabłka
   -1/4 szklanki cukru
   -cynamon
   -sok z połowy cytryny
   -1 goździk

Sposób wykonania:
         Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę
i skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy je do rondelka dodajemy pół
łyzeczki cynamonu, cukier, goździk i kilka łyżek wody. Gotujemy na
małym ogniu aż jabłka się rozgotują. Makaron gotujemy w lekko osolonej
wodzie. Podajemy z jabłkami.

Podziel się
oceń
3
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

niedziela, 4 grudnia 2016

Licznik odwiedzin:  432 685  

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 432685
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 660
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 2791 dni