Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 918 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Krokiety z mięsem i sosem pieczarkowym

poniedziałek, 19 października 2009 17:15

Składniki:
  Na krokiety:
   -25dag mąki pszennej
   -3 jajka
   -0,5 litra mleka
   -sól
   -40 dag mięsa mielonego
   -1 mała marchewka
   -1 cebula
   -1 ząbek czosnku
   -1 mała papryczka chili
   -przyprawa do gyrosa
   -vegeta
   -suszona bazylia, oregano
   -pieprz cayenne
   -1 jajko i bułka tarta do obtoczenia krokietów
  Na sos:
   -40dag pieczarek
   -łyżka masła
   -1 cebula
   -1 szklankę słodkiej śmietany 18%
   -1 łyżkę mąki pszennej
   -sól

Sposób wykonania:
               Krokiety: jajka zmiksować z mąką, pół łyżeczki soli i z
mlekiem wyrobić gładkie ciasto i na suchej patelni (teflonowej)  usmażyć
naleśniki. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką,czosnkiem i chili,
 dodać przyprawy i zioła do smaku na koniec dodać startą na małych
oczkach marchewkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i usmażyć na
niej mięso aż będzie brazowe. Na jeden naleśnik nakładamy jedną
dużą łyżkę farszu i zwijamy. Następnie krokiety obtaczamy w jajku
i bułce tartej. Przed podaniem smażymy.
               Sos: Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na niezbyt małe
kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i poddusić na
nim pieczarki z cebulą. Śmietanę mieszamy z mąką mieszając połączyć z
grzybami i zagotować. Sos podawać z krokietami.



Podziel się
oceń
6
1

komentarze (6) | dodaj komentarz

Ryba w boczku z soczewicą...

czwartek, 15 października 2009 12:51

Składniki na 2 osoby:
   -2 filety tilapii
   -cienkie plasterkki chudego surowego boczku
   -1 szklankę zielonej soczewicy
   -150g mrożonego szpinaku
   -1 cebula
   -2 ząbki czosnku
   -vegeta
   -sól, pieprz
   -sok wyciśnięty z połowy cytryny
   -2 łyżki masła
   -oliwa lub olej

Sposób wykonania:
            Soczewicę wkładamy do miski zalewamy wodą i odstawiamy
na pół godziny. Następnie odcedzamy wkładamy do rądla ponownie
zalewamy wodą dodajemy łyżeczkę vegety i gotujemy  do miękkości
ok 20-30 minut. Filety tilapii dokładnie opłukać i osuszyć, oprószyć
solą i pieprzem i skropić sokiem z cytrny. Następnie ryby owijamy
plasterkami boczku. Na pateli rozgrzewamy oliwę do której wrzucamy
rozgniecony czosnek i smażymy na tym ryby aż boczek się zrumieni.
Na osobnej patelni podpiekamy cebulę pokrojoną w ciekkie plasterki.
Soczewicę odcedzamy. Szpinak mocno podgrzewamy w małym garnuszku
(lub w mikrofalówce) Układamy szpinak na lalerzu następnie na szpinak
ugotowaną soczewicę i rybę. Całość polewamy roztopionym małem i
przyberamy cebulką

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Tarta czekoladowo-gruszkowa :)

środa, 14 października 2009 13:31

Składniki-
  Na ciasto:
   -1,5 szklanki mąki
   -70g margaryny
   -2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
   -4 łyżki ciepłej wody
  Na farsz:
   -Połówki gruszek z kompotu
   -4 łyżki margaryny
   -2 czubate łyżki cukru pudru
   -2 jajka
   -2 płaskie łyżeczki kakao
   -kilka kropel esencji migdałowej
   -2 łyżki mąki
   -pół łyżeczki proszku do pieczenia
  Ponadto:
   -tłuszcz do wysmarowania formy
   -cukier puder do opruszenia ciasta

Sposób wykonania:
              Posmarować tłuszczem formę do tarty o średnicy 20cm.
Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę, cukier i dodać tyle wody
aby wyrobić miękkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 10 minut
do zamrażalnika, następnie wyłożyć nim formę. Ponakłówać ciasto
widelcem i wstawić do lodówki.
Przygotować farsz: Dokładnie odsączyć gruszki. Utrzeć masło z cukrem
dodając stopniowo jajka. Gdy masa będzie jednolita dodać mąkę,kakao
proszek  do pieczenia i esencję migdałową dokładnie wymieszać Masę
przelać na przygotowane ciasto ułożyć na nim połówki gruszek i lekko
je docisnąć. Ciasto pieczemy przez ok 30 min w temp 180st.C
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje:)

Podziel się
oceń
5
6

komentarze (6) | dodaj komentarz

Mini pizze warzywne :)

wtorek, 13 października 2009 13:36

Składniki na 12 porcji:
   -2,5 szklanki mąki
   -torebka suszonych drożdży
   -4 łyżki oliwy
   -2 pomidory
   -Mała puszka koncentratu pomidorowego
   -30g mrożonego szpinaku
   -10 dag kukurydzy z puszki
   -cebula
   -pęczek bazyli
   -20 dag sera pleśniowego
   -10dag sera zółtego
   -2 ząbki czosnku
   -tabasco
   -mielona papryka, tymianek, oregano
   -pieprz i sól

Sposób wykonania:
              Przesiać mąkę. Dodać drożdże i szczyptę soli, wymieszać.
Wlać stopniowo szklankę letniej wody. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając
pod koniec 2 łyżki oliwy. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na pozostałej oliwie.
Dodać koncentrat pomidorowy, podlać kilkoma łyżkmi wody, przyprawić
ziołami, mieloną papryką, tabasco,solą i pieprzem. Gotować na małym
ogniu, aż sos odparuje i leko zgęstnieje. Ostudzić.
Szpink rozmrozić, dokładnie odcsnąć całą wodę. Ciasto rozwałkować na
grubość ok. 5-7 mm. Filiżanką lub kubkiem wyciąć małe placki. Środki
placków posmarować sosem pomidorowym. Na warstwie sosu rozłożyć
szpinak przekładając go listkami bazylii. Posypać kukurydzą, przykryć
plasterkami żółtego sera, Obłożyć plasterkami pomidorów. Na koniec
pizze posypać pokruszonym serem pleśniowym. Piec ok. 15 minut w
temp 180st.C.

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zmiany...

wtorek, 13 października 2009 8:52
Od dziś moje przepisy są podzielone na poszczególne kategorie.
Mam nadzieje że blog stanie się bardziej funkcjonalny i przejrzysty.
Za pomoc dziękuję sylka451 .
Jeżeli macie jakieś zastrzeżenia, pytania co do bloga to piszcie w
komentarzach.

Pozdrawiam Majka:)

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Pomysł na....obiad :)

piątek, 02 października 2009 19:00

Składniki na 3 osoby:
   -6 skrzydełek z kurczaka (po 2 na osobę)
  Na marynatę:
   -2 łyżki oliwy
   -1 łyżeczkę pieprzu cayenne
   -pół łyżeczki ostrej papryki
   -1 łyżeczkę vegety
   -ząbek czosnku
   -2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  Na ziemniaki:
   -ok 1 kg ziemniaków
   -10 dag surowego boczku
   -1 laskę kiełbasy zwyczajnej
   -natkę pietruszki
  Ponadto:
   -20 dag pieczarek
   -1 cebulę
   -1 małą cebulę czerwoną

Sposób wykonania:
        Skrzydełka dokładnie opłukać, Oliwę wymieszać
z pieprzem cayenne,ostrą papryką, vegetą i rozgniecionym
ząbkiem czosnku. Do marynaty włożyć mięso i dokładnie
wymieszać całość przykryć  folią i wstawić do
lodówki na ok 2 godziny. Pieczarki obrać, pokroić na niewielkie
kawałki i ugotować. Czerwoną cebulę drobno pokroić w kosteczkę
i  podsmażyć na patelni razem z pieczarkami. Mięso pieczemy
na osobnej patelni aż się lekko zrumieni. Następnie podpieczone
mięso i  pieczarki z cebulą włożyć do piekarnika foliowego na
mięso układamy plasterki cebuli. Oba końce piekarnika spinamy
szczelnie klipsami . Wstawiamy całość do piekarnika  nagrzanego
na 200st.C i pieczemy ok 40 minut. Ziemniaki obrać ze skórki
opłukać i ugotować. Boczek i kiełbasę  pokroić w kostkę, usmażyć
na patelni. Natkę pietruszki drobno posiekać. Upiezone skrzydełka
podawać z ziemniakami wymieszanymi ze skwarkami i posiekaną natką.


Podziel się
oceń
5
1

komentarze (5) | dodaj komentarz

Meksykańskie tortille

czwartek, 01 października 2009 13:11

Składniki:
  Na ciasto:
   -0,5kg mąki kukurydzianej
   -1 duże jajko
   -0,5 łyżeczki soli
   -2-3 łyżki oleju
   -około 3/4 szklanki ciepłej wody
  Ponadto:
   -olej do smażenia

Sposób wykonania:
           Z podanych składników przygotowujemy ciasto, powinno mieć
konsystencję ciasta naleśnikowego. Ciasto wstawić w szczelnie zamkniętym
pojemniku do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie
smażymy dość cienkie placki (śr. 10-12cm). Rozgrzewamy w garnku
olej (ok.2 szklanki) placki chwytamy między dwie łyżki i zanurzamy
w mocno rozgrzanym oleju, trzymamy aż się zrumienią i zastygną w
formie "łódeczek". Układamy luźno na papierowym ręczniku.
Tortille podajemy z warzywami, dipem lub mięsem.
Można również usmażyć z ciasta duże tortille (na całą patelnie jak
naleśnik) następnie pokroić w trójkąty i je usmażyć w głębokim oleju.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

piątek, 20 października 2017

Licznik odwiedzin:  447 293  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 447293
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 681
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3111 dni