Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 918 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Jabłkowe kosteczki...

środa, 24 lutego 2010 15:04

Składniki:
   -0,5kg jabłek
   -25dag cukru
   -1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
   -2 galaretki cytrynowe
   -0,5 łyżeczki cynamonu
   -1op. (100g) wiórków kokosowych
   -3-4 łyżki płynnego miodu

Sposób wykonania:
       Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne a miąższ
pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do rondla, skropić sokiem z cytryny, wlać
250ml (1 szklanka) wody. Przykryć i gotować na małym ogniu ok.20minut.
Na 5minut przed końcem gotowania dosypać cukier i cynamon.  Rozgotowane
jabłka zestawić z ognia, wsypać obie torebki galaretki cytrynowej. Masę
zmiksować na gładki mus. Przestudzić.Przelać do płaskiej formy, wyrównać
wierzch i wstawić do lodówki. Ochładzać 2-3 godz. aby galaretka dobrze
stężała. Następnie pokroić ją w prostokąty o boku 3 na 2 cm. Każdą kosteczkę
posmarować płynnym miodem i obtoczyć w wiórkach kokosowych..

I na koniec kilka moich obrazów:

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Kawa kokosowa na gorąco...

wtorek, 23 lutego 2010 13:30

Składniki:
   -1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
   -1/4 obj.szklanki wrzątku
   -1/4 obj.szklanki mleka kokosowego
   -1/4 obj.szklanki mleka
   -1 łyżeczka cukru
   -bita śmietana
   -wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
              Kawę zalac gorącą wodą, dosłodzić. Mleko zagrzać razem z
mlekiem kokosowym i dodać do szklanki z kawą. Ozdobić bitą śmietaną i
uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
Przepis znalazłam Tu

Podziel się
oceń
3
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Tarta orzechowa

poniedziałek, 08 lutego 2010 10:54

Składniki:
  Ciasto
   -20dag mąki
   -10dag miękkiego masła
   -3 łyżki wody
   -szczypta soli
   -1 jajko
  Nadzienie:
   -15dag cukru
   -130ml śmietany kremówki
   -15dag łuskanych orzechów włoskich

Sposób wykonania:
           W dużej misce mieszamy mąkę z pokrojonym w kostkę masłem
dodajemy wodę i sól. Powoli wyrabiamy ciasto, dodając rozmącone jajko.
Gdy ciasto będzie gładkie robimy z niego kulę, zawijamy w folię i
wstawiamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i
wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłówamy spód widelcem i
pieczemy 15 minut w temp.200st.C
Robimy masę. Cukier rozpuszczamy na patelni (powinien lekko zbrązowieć)
i ostrożnie wlewamy do niego śmietanę.Gdy składniki sie połączą, dodajemy
pokrojone orzechy i wylewamy masę na gorącą tarte. Ciasto ostudzić.
Najlepiej smakuje na drugi dzień:)

Podziel się
oceń
5
3

komentarze (5) | dodaj komentarz

Napój biszkoptowy...

czwartek, 04 lutego 2010 11:25

Wersja I:
Składniki:
   -1,5 szklanki mleka
   -okrągłe biszkopty (kupne) 5-6 sztuk
   -cukier puder (wedłóg uznania) ja dałam jedną łyżeczkę
   -kawę rozpuszczalną 1 łyżeczkę
   -1 łyżeczkę kakao

Sposób wykonania:
         Mleko podgrzać w rondelku (Nie gotować!) w 2 łyżkach ciepłego
mleka rozpuścić kawę. Resztę mleka przelaćdo wysokiego naczynia i włożyć
biszkopty żeby zmiękły. Następnie do mleka z biszkoptami dodać rozpuszczoną
kawę i cukier. Wszystko zmiksować w blenderze. Rozlać do szklanek i
opruszyć kakao.

Wersja II:
Składniki:
   -1,5 szklanki mleka
   -okrągłe biszkopty (kupne) 5-6 sztuk
   -brzoskwinie z puszki (2 połówki)
   -2 łyżki płynnego miodu

Sposób wykonania:
          Mleko podgrzać w rondelku (Nie gotowć!). Ciepłe mleko przelać
do wysokiego naczynia włożyć do niego biszkopty żeby zmiękły. Nstępnie
dodajemy pokrojoną w kostkę brzoskwinie i 2 łyżeczki miodu. Całość
miksujemy w blenderze, rozlewamy do szklanek.ewentualnie można opruszyć
płatkami czekolady:)

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Galaretki w skórkach pomarańczy

środa, 03 lutego 2010 11:15

Składniki:
   -2 pomarańcze
   -ulubioną galaretkę owocową

Sposób wykonania:
        Pomarańcze dokładnie umyć, przekroić na pół wyjać cały miąższ.
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
Galaretkę ostudzić. Skórki pomarańczy najlepiej ułożyć na szklankach
i wlać do nich chłodną galaretkę. Wstawić do lodówki na minmum
12 godzin aby galaretka dobrze stężała, następnie pokroić w plasterki.

Podziel się
oceń
2
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

piątek, 20 października 2017

Licznik odwiedzin:  447 297  

Kalendarz

« luty »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 447297
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 681
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3111 dni