Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 098 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Naleśniki cytrynowe

środa, 24 marca 2010 10:38

Składniki:
  Na ciasto:
   -1,5 szkl mąki pszennej
   -1,5 szkl mleka
   -0,5 szkl oleju
   -2 jajka
   -1 łyżkę cukru
   -1 łyżeczkę cukru waniliowego
  Na sos:
   -2 cytryny
   -8 łyżeczek cukru
   -1/4 szkl wody
   -2 łyżki płynnego miodu
  Na nadzienie:
   -1 kostka twarogu
   -1 żółtko
   -sok z połowy cytryny
   -2 łyżki cukru
   -1 łyżeczkę cukru waniliowego
   -skórkaz cytryny ( od sosu )

Sposób wykonania:
           Wszystkie składniki na ciasto zmiksować, odstawić.
Z 2 cytryn zciąć skórkę (tylko żółtą bez białego spodu bo jest gorzki)
skórkę pokroić w cieniutkie paseczki, włożyć do małego garnuszka dodać
wodę i cukier gotować (cały czas mieszając) na małym ogniu aż z wody i
cukru zrobi się syrop.Przestudzić i przecedzić przez drobne sito
aby oddzielić od syropu skórkę.Tak przygotowany syrop wymieszać z
miodem. Twaróg wymieszać z żółtkiem, skórką z cytryny (z sosu-trochę
skótki zostawić do przybrania) Dokładnie wymieszać następnie dodać sok
z cytryny cukier i cukier waniliowy. Na suchej patelni usmażyć naleśniki.
Na  gorący jeszcze naleśnik nakładamy łyżeczkę farszu i składamy w
trójkąty. Naleśniki położyć na talerz i polać sosem:)

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Tarta cytrynowa :)

wtorek, 16 marca 2010 16:12

Składniki:
  Na ciasto:
   -1,5szkl mąki pszennej
   -2 łyżki cukru pudru
   -0,5 kostki masła
   -1 żółtko
   -1 łyżka soku z cytryny
  Na nadzienie:
   -5 jajek
   -120g cukru
   -200ml śmietanki kremówki
   -2 łyżki maki ziemniaczanej
   -otarta skórka z 1cytryny
   -150ml soku wyciśniętego z cyryny

Sposób wykonania:
           Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinać w folię i
schłodzić 30 minut w lodówce. Wszystkie składniki na nadzienie
zmiksować. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę
do tarty uprzednio nasmarowaną masłem. Ciasto nakłówamy kilka
razy widelcem i pieczemy ok 15min w temp 200st.C Na podpieczone
ciasto wylewamy masę cytrynową i pieczemy około 30 minut w temp
180st.C  Po upieczeniu ciasto dobrze schłodzić.

Podziel się
oceń
3
3

komentarze (2) | dodaj komentarz

Ryż na mleku z musem jabłkowym :)

czwartek, 11 marca 2010 14:38

Składniki na 1 porcję:
   -0,5 szkl ryżu (długoziarnisty)
   -2 szkl mleka
   -2 łyżeczki cukru
   -0,5 łyżeczki cukru waniliowego
   -cynamon
   -mus jabłkowy
   -grubo posiekane orzechy laskowe

Sposób wykonania:
            Ryż zalać mlekiem, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę
cynamonu. Gotować na małym ogniu przez około 30-35 minut. Ryż nałozyć
na lalerz podawać z musem jabłkowym, posypać posiekanymi orzechami i
opruszyć cynamonem.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Ravioli z gotowanym miesem i marchewką

środa, 10 marca 2010 18:17

Składniki:
  Ciasto:
   -2,5szkl mąki pszennej
   -1 jajko
   -0,5 łyżeczki soli
   -ok 1/4szkl ciepłej wody
  Nadzienie:
   -4 udka kurczaka
   -4marchewki
   -natka pietruszki
   -1 kostka rosołowa
  Sos:
   -4 łyżki ketchupu pikantnego
   -2 łyżki koncentratu pomidorowego
   -0,5 szkl wrzątku
   -1małą czerwoną cebulkę
   -1 duży pomidor
   -zioła prowansalskie
   -oregano suszone
   -bazylię suszoną
   -pieprz cayenne
   -czosnek granulowany
   -cukier
  -Starty ser
  -sól

Sposób wykonania:
          Mąkę wymieszać z solą dodać jajko i wodę. Zagnieść gładkie,
elastyczne ciasto, włozyc do woreczka foliowego i odłozyć. Kostkę
rosołową rozpuścić w 1l wody ugotować w niej mięso i marchewki.
Ugotowane marchewki zcieramy na tarce o grubych oczkach. Od mięsa
oddzielamy skórę i kości chude mięso drobno siekamy. Natkę opłukać,
wysuszyć i drobno posiekać. Marchewkę mieszamy z miesem i posiekana
natką. Ciasto bardzo cienko wałkujemy Nakładamy po łyżeczce farszu
sklejamy i wycinamy kwadraty. Tak przygotowane ravioli gotujemy w
osolonej wodzie około 5minut. Cebulkę drobno posiekać podsmażyć na
maśle razem z pomidorem pokrojonym w kostkę. Ketchup mieszamy z
koncentratem pomidorowym i wrzątkiem dodajemy podsmazoną cebulkę i
pomidor stawiamy na gaz a gdy zacznie się gotować dodać przyprawy i
zioła do smaku. Rawioli wyłozyć na talerz, polac sosem i posypać startym
serem.

Podziel się
oceń
4
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

Bułeczki z czekoladą :)

środa, 10 marca 2010 10:56

Składniki:
   -550g mąki pszennej
   -12g suchych drożdży
   -ok. 200ml ciepłego mleka
   -80g masła roślinnego
   -4 łyżki cukru
   -2 jajka
   -0,5 łyżeczki soli
   -6-8 kostek czekolady

Sposób wykonania:
          Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszać z mlekiem, odstawić.
Czekolade posiekać wymieszać z mąką dodać sól, wyrośnięte drożdże,
masło i jajka.Zagniesć gładkie i elastyczne ciasto. Włozyć do miski
przykryć ściereczką i odstawic na 45 min. Wyrośnięte ciasto ponownie
zagniatamyi dzielimy na porcje. Formujemy bułeczki i odstawiamy na
następne 45 min. w ciepłe miejsce. Bułeczki pieczemy w piekarniku
nagrzanym na 190st.C przez ok 15-20 min.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Jabłecznik bez pieczenia...

poniedziałek, 08 marca 2010 11:14

Składniki:
   -1kg jabłek
   -1szkl. cukru pudru
   -3/4 kostki margaryny (palma)
   -2 żółtka
   -3 galaretki agrestowe
   -herbatniki

Sposób wykonania:
              Jabłka umyć, obrać ze skórki pokroić na cwiartki i wyciąć
gniazda nasienne. Pokroić w plasterki, usmazyć ( jak na marmoladę ).
Zestawić z ognia wsypać 2 galaretki ( suche z paczki ) dokładnie wymieszać
i przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puch, dodać
ostudzone jabłka. Delikatnie wymieszać. Na dnie formy ułożyć herbatniki
i wylać na nie przygotowaną masę. Wstawic do lodówki. Pozostałą galaretkę
rozpuścić w 1,5szkl wrzącej wody, przestudzić. Przestudzona galaretkę
wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawic do lodówki na minimum 3 godz.

Podziel się
oceń
10
3

komentarze (6) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  443 484  

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 443484
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 673
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3023 dni