Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 098 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Majerankowe kotlety mielone

czwartek, 30 kwietnia 2009 16:27

Składniki:
   -0,5kg mięsa mielonego
   -1 cebula
   -2 bułki
   -1 szklanke mleka
   -3 łyżeczki majeranku
   -przyprawy: vegeta, pieprz i przyprawa do kebabu
   -2 jajka
   -bułka tarta
   -olej do smażenia

Sposób wykonania:
     2 bułki namoczyć w mleku. Mielone włożyć do miski dodać
jajka, przyprawy, majeranek, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i
bułki dobrze odsączone z mleka. Dokładnie wymieszać. Uformować
klopsiki obtoczyć w bułce tartej, usmażyć. Podawać z ziemniakami.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kruche listki z Jabłkami doskonałe na piknik:)

poniedziałek, 27 kwietnia 2009 16:25

Składniki:
   -0,5 kg mąki
   -kostka margaryny palmy
   -30dag cukru
   -1 torebka cukru waniliowego
   -2 jajka
   -2 jabłka
   -sok wyciśnięty z połowy cytryny
   -kilka kropli aromatu migdałowego
  
Sposób wykonania:
     Z mąki, 15 dag cukru, cukru waniliowego, margaryny, 1 całego
jajka i 1 żółtka sporządzić ciasto.Dobrze wyrobione ciasto zawijamy
w folię aluminiową i wstawiamy na 1 godz do lodówki. W tym czasie
wyciąć z papieru większą ilość form w kształcie liści. Ciasto rozwałkować
na placek grubości ok 1/2cm i przykroić do kształtu form, pamiętając
o tym by zawsze wykonać dwa identyczne liście, ale tylko jeden z ogonkiem:

Obrać jabłka na nadzienie , zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem z połowy
cytryny, kilkoma kroplami aromatu migdałowego, 15dag cukru i białkiem
ubitym na sztywną pianę z 1 jajka. Dokładnie wymieszać.
Nałożyć na listki z ogonkiem:

Przykleić listkiem bez ogonka i dobrze docisnąć brzegi. Na górnej powierzchni
zrobić płytkie nacięcia, podobne do nerwów liścia. Jeżeli brzeg liścia
powycinacie w ząbki to powstaną prawdziwe jesienne listki. Listki
ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Piec w temp.200st.C
Przez około 25 minut.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Kokosanki:)

środa, 22 kwietnia 2009 14:37

Składniki na około 20 ciastek:
   -2 białka
   -pół szklanki cukru pudru
   -1 szklanka wiórków kokosowych

Sposób wykonania:
     Białka ubić na sztywną pianę cały czas ubijając dodać cukier
puder i wiórki. Blaszke wyłozyć pergaminem posypać wiórkami i
małą łyżeczką formować ciastka. Wstawić do piekarnika nagrzanego
na 175 st.C piec około 15 minut.


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Puszysty omlet na śniadanie

środa, 22 kwietnia 2009 12:15

Składniki na 1 porcję:
   -4 łyżki mąki
   -2 łyżki cukru
   -pół łyżeczki proszku do pieczenia
   -2 jajka
   -1/4 szklanki mleka
   -olej do smażenia

Sposób wykonania:
     Mąkie, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem dodać
jajka i mleko dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Na patelni
rozgrzać olej, omlet smażyć jak naleśnika z obu stron na złoty kolor
można go podawać z dżemem, miodem, szynką itd. według gustu:)


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Może nie jest to związane z kuchnią Ale...

środa, 22 kwietnia 2009 11:25
Masa solna:

Składniki:
   -1 szklanka soli
   -1 szklanka maki
   -woda

Sposób wykonania:
   Pomieszać dokładnie mąkę z solą i dodać wode zagnieść elastyczne ciasto.
piekarnik nagrzać do 150 st.C ulepione figurki ułożyć na blaszce wstawić
do piekarnika figurki zależnie od wielkości muszą się suszyć w uchylonym
piekarniku (zie zamykać zupełnie) przez około 30-40 minut. następne
figurki można pomalować farbami np plakatowymi.



Podziel się
oceń
4
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Skrzydełka kurczaka z brzoskwinią

wtorek, 21 kwietnia 2009 14:14

Składniki na 4 porcje:
   - 4 skrzydełka z kurczaka
   -1 puszkę brzoskwiń
   -garść suszonej żurawiny
   -sok z połowy limonki
   -Smietana 12% (ja użyłam śmietany łowicz)
   -2 łyżki mąki
   -przyprawy: estragon, orygano, vegeta,sól i curry
   -2 woreczki ryżu

Sposób wykonania:
     Mięso układamy w misce zalewamy sokiem z brzoskwiń dodajemy
pokrojoną w drobną kostkę jedną brzoskwinię i sok z limonki odstawiamy
na noc do lodówki. Skrzydełka wyjmujemy z marynaty kładziemy na
osobny głęboki talerz opruszamy z obu stron przyprawami i kładziemy
na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Sok z brzoskwiń
w których było mięso przelewamy do głębokiego talerza gdzie leżały
przyprawione skrzydełka. Wiledcem rozgniatamy brzoskwinie i dodajemy
do tego garść żurawiny i 1 szklankę wody całość wlewamy na patelnie
gdzie smażą się skrzydełka. Całość zakryć przykrywką i gotować na małym
ogniu przez około 20 minut. W tym czasie wstawiamy wodę na ryż,
wkładamy do garnka (jak jeszcze woda będzie zimna) ryż i dodajemy 2
łyżeczki vegety gotujemy ryż na sypko. Gdy skrzydełka będą już gotowe
wyjmujemy je z sosu. Sos doprawić do smaku curry i  estragonem. Do
śmietany dodać 2 łyżki mąki dokładnie wymieszać żeby nie było grudek
zagęścić tym sos. Gotować jeszcze przez 3 minuty i gotowe.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kluski z sosem czekoladowym i nutą cynamonu:)

poniedziałek, 20 kwietnia 2009 14:34

Składniki:
   -40 dag chudego twarożku ( ja dałam 2 kostki)
   -2 średnie ziemniaki
   -10 płaskich łyżek mąki
   -2 białka
   -cynamon
   -2 batony Mars
   -3 łyżki mleka

Sposób wykonania:
     Ziemniaki ugotować w mundurku, ostudzić, zemleć razem z
twarogiem. Dodać mąkę oraz ubite na sztywną pianę białka. Zagnieść
gładkie ciasto. Uformować z ciasta wałek, spłaszczyć, pokroić w
niewielke romby. Kluski wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować
powoli, aż wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową. Marsy pokruszyć
w kawałki włozyc do małego garnuszka dodać 3 łyżki mleka i podgrzać
do momentu aż marsy całkowicie się rozpuszczą (Nie doprowadzić do
wrzenia!!) Sosem polać kluski całość posypać odrobiną cynamonu.
Gdy z obiadu zostanie kilka klusek to można je wieczorem podsmażyć
na masełku na złoty kolor i takie również są bardzo pyszne.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Tradycyjny rosół z makaronem własnej roboty

środa, 15 kwietnia 2009 13:50

Składniki:
   -mięso z kurczaka (ja dałam skrzydełko i mostek)
   -2 większe marchewki
   -1 pietruszka
   -pół małej cebulki
   -kawałek por
   -przyprawy: vegete, pieprz, sól
   -1 jajko
   -0,5kg mąki
   -wodę przegotowaną zimną
   -4 łyżki oleju

Sposób wykonania:
     Do garnka wlać ok 2 litry wody włożyć mięso, włoszczyznę i przyprawy, gotować
ok 40 minut. Z mąki, jajka,1 łyżki oleju i wody przegotowanej sporządzić ciasto na
makaron. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne bardzo cienko rozwałkować.
Rozwałkowane ciasto posypać obficie mąką i zwinąć jak naleśnik, pociąć je na makaron.
Makaron gotować 15 minut w osolonej wodzie. Do wody w której będzie gotowany
makaron dodaj 3 łyżki oleju wtedy makaron się nie poskleja.



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

"pizza z patelni"

wtorek, 14 kwietnia 2009 20:23

Składniki na 1 porcję:
   - 2 parówki paluszki
   -3 średnie cebule
   - 50g potartego sera
   -3 łyżki ketchupu
   - przyprawy:kebab-gyros, ostra papryka, do kurczaka, pieprz, vegeta
   -olej do smażenia

Sposób wykonania:
      Parówki pokroić w plasterki a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju usmażyć parówkę i cebulę dodająć przyprawy do smaku  i ketchup
 dokładnie  wymieszać. Na koniec całość posypać serem i smażyć na najmniejszym
ogniu tak długo aż ser się rozpuści żeby się nie przypaliło poruszać patelnią tak jak
wskazują strzałki. Wyłożyć na talerz, podawać z chlebem.


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (9) | dodaj komentarz

Obiad na słodko- Zupa budyniowa z hebatnikami :)

wtorek, 14 kwietnia 2009 16:43

Składniki na 4 porcje:
   -2,5 szklanki mleka
   -łyżka masła
   -4 kopiaste łyżki cukru
   -1 surowe żółtko
   -pół torebki budyniu waniliowego
   -Rozdrobnione herbatniki (polecam maślane)

Sposób wykonania:
     2 szklanki mleka zagotować z dodatkiem masła i 2 łyżek cukru. Wrzące mleko
łączymy z budyniem rozprowadzonym w pół szklance zimnego mleka, zagotujemy.
Trzymamy na ogniu przez 2 minuty, zestawiamy. Żółtka ucieramy z pozostałym
cukrem na puszysty kogel-mogel, łączymy z budyniem wąskim strumykiem cały
czas mieszając z bardzo ciepłą zupą. Gdy składniki dokładnie się połączą, rozlewamy
na talerze. Zupę podajemy obsypaną obficie zmiażdzonymi herbatnikami. Smakuje
doskonale na zimno i na ciepło. żamiast budyniu waniliowego można dodać inny
np truskawkowy lub czekoladowy dzieci to uwielbiają:)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Naleśniki Netki

wtorek, 14 kwietnia 2009 15:12


Składniki na 6 naleśników:
   -1 jajko
   -szczypta soli
   -10 łyżek mąki
   -1,5 szklanki mleka
   - 2 łyżki cukru
   -20 dag startego sera
  - 6 plasterków chudej szynki
   - ketchup pikantny

Sposób wykonania:
   Z jajka, soli, mąki, mleka i cukru sporządzić ciasto na naleśniki.
Usmażyć naleśnik:

Odwrócić go na drugą stronę połowe naleśnika posmarować ketchupem
położyć plasterek szynki, posypać serem i złożyć na pół:


Naleśnik usmażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać zaraż po przygotowaniu
posmarowane na wierzchu ketchupem:

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Bułeczki śniadaniowe

wtorek, 14 kwietnia 2009 14:56


Składniki na 12 bułek:
   -4 średnie ziemniaki
   -4 łyżki masła roztopionego
   -1 szklanka mleka
   -1 łyżeczka soli
   -20dag drożdży
   -2 łyżki cukru
   -ok 70dag maki

Sposób wykonania:
    Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić zachowując pół szklanki wody.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem na puree. Wymieszać z mlekiem,
solą łyżką cukru i 2 łyżkami roztopionego masła. Wodę z gotujących się
ziemniaków ostudzić do ok 40 stopni i dodać do niej drożdże, 1 łyżkę
cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
na ok 15 minut. Drożdże wlać do masy z ziemniakami, następnie drewnianą
łyżką wymieszać z przesianą mąką. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką
stolnicę i wyrabiać ok 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto włożyć z powrotem do miski i odstawić w ciepłe miejsce na
ok 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na blat podzielić
na równe 12 części. Uformować bułeczki, ułożyć w formie posypanej mąką.
Bułeczki posmarować na wierzchu roztopionym masłem Piec ok 30 minut
 w temp.200 stopni.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  443 508  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 443508
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 673
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3023 dni