Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 096 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sajgonki z paluszkami krabowymi

wtorek, 06 kwietnia 2010 14:49

Składniki:
   -1 opakowanie papieru ryżowego (duże)
   -1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych
   -pół kapusty pekińskiej lub jedną malutką
   -2 duże marchewki
   -1 pietruszkę
   -por (biała część 5-7cm)
   -1 cebulę czerwoną
   -Mała puszka kukurydzy
   -sos Tao-Tao słodko pikantny
   -olej do smażenia

Sposób wykonania:
           Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i gotujemy na pół
twardo. Następnie kroimy w słupki o długości 5-7cm. Kapustę pekińską
drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, por kroimy w
cienkie paseczki. Papier ryżowy pojedyńczo zanurzamy w letniej wodzie
kładziemy na chwilę na deskę aby zmiękł i na każdy nakładamy warzywa
w równej ilości i po jednym paluszku krabowym. Zwijamy ciasno sajgonki
i odkładamy na parę minut na suchą ściereczkę. Smażymy na patelni
(teflonowej) na 2-3 łyżkach oleju. Aż sajgonki zrumienią się ze wszystkich
stron. Podajemy z sosem Tao-Tao.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Sernik jogurtowy- na zimno

poniedziałek, 05 kwietnia 2010 16:54

Składniki:
  Na spód:
   -150g herbatników maślanych
   -30g zmielonych orzechów laskowych
   -50g masła
  Na Masę jogurtową:
   -250g serka mascarpone
   -500g jogurtu greckiego
   -3 łyżki miodu
   -1 łyżkę cukru pudru
   -1 łyżeczkę cukru waniliowego
   -20g żelatyny
   -4-5 łyżek mleka
  Na galaretkę:
   -200g jagód
   -3 łyżki cukru pudru
   -2 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:
           Ciastka drobno pokruszyć, wymieszać ze zmielonymi orzechami i
roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem na
dno wyłożyć pokruszoną masę. Wstawić do lodówki.
           Żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka.Jogurt zmiksować
z serkiem mascarpone, miodem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na
jednolitą masę na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Masę wylać na kruchy spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.
          Jagody włożyć do małego garnuszka dodać cukier puder i 1/4 szklanki
wody. Gotować 5-8 minut następnie gdy lekko przestygnie zmiksować blenderem
i przelać przez bardzo drobne sito. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej
wody i dodać do ciepłego musu, przestudzić. Na zastygnięty sernik wylewamy
mus jagodowy i wastawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

Podziel się
oceń
15
10

komentarze (2) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  443 473  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 443473
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 673
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3023 dni