Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 098 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sałatka Gyros :)

niedziela, 31 maja 2009 11:15

Składniki:
   -1 pierś z kurczaka
   -1 sałate lodową
   -duży pomidor
   -ogórek świeży
   -Pół małej cebulki
   -2 łyżki ketchupu
   -2 łyżki majonezu
   -sos sałatkowy knor -paprykowo ziołowy
   -przyprawa do gyrosa
   -oregano, bazylie (suszone)
   -3 łyżki oleju

Sposób wykonania:
      Mięso kroimy w małą kostkę wkładamy do miski
dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa , troche
oregano i bazyli  do smaku. Wymieszać. Dodać 3
łyżki oleju i pół szklanki zimnej wody. Jeszcze raz
dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki najlepiej
na noc. Następnie mięso z marynatą przekładamy na
patelnie. Podsmażamy na złoty kolor. Sałate drobno
szatkujemy, pomidor i ogórek kroimy w drobną kostkę,
cebulę pokroić w bardzo małą kosteczkę, Wszystko
wkładamy do jednej miski dodać ketchup, majonez, sos
sałatkowy (suchy z paczki nie rozrabiać w wodzie i oleju!),
pół łyżeczki przyprawy do gyrosa i podsmazone mieso.
Dokładnie wymieszać i odstawic do lodówki na minimum
1 godzine ( sałatka musi się "przegryść" i sałata pusci sok)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Miodowa czekolada na gorąco

wtorek, 26 maja 2009 13:53

Składniki na 2 porcje:
   -Tabliczka czekolady mlecznej (goplana)
   -3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego albo lipowego
   -1,5szklanki pełnotłustego mleka
   -150ml śmietanki kremówki
   -2 łyżeczki cukru waniliowego
   - łyżka posiekanych orzechów laskowych lub ziemnych

Sposób wykonania:
      Do garnuszka wlać mleko i wrzucić pokruszoną czekoladę.
Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby
czekolada rozpuściła się a nie przywarła do garnka. Gdy mleko
zacznie się gotować, odstawić je i poczekać aż lekko przestygnie.
Dodać miód i dokładnie wymieszać. Ciepłą czekoladę rozlać do
szklanek. Do kremówki wsypać cukier waniliowy i ubijać tak długo
aż powstanie bita śmietana. Delikatnie nabierać śmietanę na łyżkę
i ozdobić nią gorącą czekoladę. Na wierzch posypać pokruszone
orzechy.

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Aromatyczny napój miodowy

poniedziałek, 25 maja 2009 13:05

Składniki na 4 porcje:
   -8 łyżekmiodu
   -2 cytryny
   -limonka
   - 8-10 goździków

Sposób wykonania:
      Miód włożyć do dzbanka, wlać litr przegotowanej ciepłej
(nie gorącej!) wody, mieszać aż miód się rozpuści. Dodać sok
wyciśnięty z limonki, wymieszać. Cytryny sparzyć, pokroić w
ósemki. Wbić w nie goździki. Napój rozlać do szklanek,
wrzucić po kilka ósemek cytryn...

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Surówka z Fetą

poniedziałek, 25 maja 2009 12:32


Składniki:
   -ser feta 20dag
   -sałata sodowa
   -rzodkiewki pęczek (ok 6-7 szt)
   -2 łyżki octu 10 %
   -2 ogórki świeże
   -2 pomidory
   -cytryna

Sposób wykonania:
      Ser kroimy w kostkę. ogórki, pomidory i rzodkiewki
także kroimy w drobna kostkę, sałatę rozrywamy na
małe kawałki. Wszystkie składniki wkładamy do miski
skrapiamy sokiem z cytryny i2 łyżkami octu. Składniki
dokładnie wymieszać.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Gołąbki - przepis mojej mamy :)

czwartek, 21 maja 2009 16:46

Składniki:
   -1 kg mięsa mielonego
   -3 woreczki ryżu ( każdy po 100g)
   -3 jajka
   -1 średni słoik ketchupu
   -1 słoiczek koncentratu pomidorowego
   -2 główki kapusty średniej wielkości
   -vegeta
   -pieprz,sól
   -olej do smażenia

Mięso mielone wymieszać z ugotowanym na sypko i ostygniętym
ryżem, jajkami, trzema łyżkami ketchupu, jedną łyżką koncentratu
pomidorowego i dodać do smaku vegetę i pieprz. Dobrze wymieszać.
Z kapusty Wydrążyć twardy "środek" ugotować w osolonej wodzie
pojedyńczo wyciągać ugotowane liście. Na każdy liść kapusty
nakładamy po łyżce farszu i zawijamy. Gołąbki układamy na
bawełnianej sciereczce aby odsączyć wode z liści kapusty.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy każdego gołąbka z
obu stron ok 2-3 minuty z każdej strony. Podsmazone gołąbki
układamy warstwowo do garnka. Z 4 kopiastych łyżek ketchupu,
2 łyżek koncentratu pomidorowego,2 łyżeczek vegety i ok litra
wody przyrządzamy sos. Dokładnie wymieszać aby ketchup i
koncentrat się rozpuściły w wodzie. Zalewamy tym gołąbki i
gotujemy ok 40-50 minut na małym ogniu.




Podziel się
oceń
20
10

komentarze (32) | dodaj komentarz

Jak zrobić wzorki na Capucino

środa, 20 maja 2009 16:25
Potrzebujemy:
   -filiżankę capucino
   -1 łyzeczkę kakao
   -3 łyżeczki wody
   -wykałaczki

Jak to zrobić:
      Kakao rozpuścić w niewielkim naczyniu z 3 łyżeczkami wody.
Namaczając końcówkę wykałaczki w kakao rysujemy wzorek na
pianie z capucino.




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

wtorek, 19 maja 2009 21:21

Składniki:
   - 2 szklanki mąki pszennej
   -0,5 szklanki mąki żytniej
   -1,5 łyżeczki soli
   -1,5 łyżeczki cukru
   -2 łyżki oliwy
   -1 opakowanie drożdzy instant
   -0,5 szklanki ziarenek słonecznika
   -ciepła woda
 
Sposób wykonania:
      Z podanych składników zagnieść ciasto, tak by uzyskać
gładką konsystencje. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na pół godziny. Po pół godzinie dodać ziarno słonecznika i znów
dokładnie wyrobić włozyć do formy w której będzie pieczone
i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st.C
Chleb przed włożeniem do pieca posmarować białkiem można
też posypać ziarnem słonecznika lub makiem. Piec około
30-40 minut. Gorący chleb wyjmujemy z foremki i zawijamy
w płócienną ściereczke, by ostygł


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Bardzo puszysty koktajl bananowy

piątek, 15 maja 2009 13:38

Składniki:
   -1 szklanka zimnego mleka
   -1 banan
   -1 łyżeczka cukru waniliowego
   -2 łyżeczki utartej czekolady

Sposób wykonania:
      Przygotować mikser(końcówki takie jak do ubijania biszkoptu) do
miski wlać szklankę mleka dodać pokruszony banan, czekoladę i cukier
waniliowy. Miksować przez 5 minut na najwolniejszych obrotach.
Podawać zaraz po przygotowaniu.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Pomidor w śmietanie :)

piątek, 15 maja 2009 13:06

Składniki na 1 osobę:
   -2 małe pomidory
   -kawałek ogórka
   -150ml śmietanki 12%
   -2 lub 3 łyżki octu
   -sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
      Pomidory i ogórki kroimy w kostkę wkładamy do miski zalewamy
śmietanką dodajemy przyprawy do smaku i ocet, dzięki octowi śmietanka
zgęstnieje i będzie miała kwaskowy smak. Do sałatki można również
dodać szczypiorek lub cebule. Podawać z chlebem lub bułką...

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Murzynek :)

wtorek, 12 maja 2009 20:07

Składniki:
   -2 szklanki mąki
   -1,5 szklanki cukru
   -5 jaj
   -pół kostki masła roślinnego (ja użyłam kasi)
   -3 łyżki oleju
   -4 łyżki kakao
   -łyżka proszku do pieczenia
   -cukier waniliowy
  
Sposób wykonania:
     Masło, cukier i kakao rozpuścić w rondelku, wlać olej, 1/3 szklanki
wody dokładnie wymieszać. Ostudzić.Do masy dodać kolejno (cały czas
mieszając- łyżką nie robotem kuchennym) żółtka, mąkę z proszkiem do
pieczenia oraz pianę ubitą z białek. Ciasto przełożyć do formy. Piec
w temp.175st.C przez około 30-40 minut. Ostudzone ciasto można
polać polewą...

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

De volaille z pieczarkami

wtorek, 12 maja 2009 14:48

Składniki:
   -1 pierś z kurczaka
   -0,5 kg pieczarek
   -1 cebula
   -masło
   -przyprawy: pieprz, vegeta, chili i bazylia
   -1 kostka rosołowa
   -2 łyżki mąki
   -2 jajka
   -bułka tarta
  
Sposób wykonania:
      Pierś kurczaka kroimy na 6 części i rozbijamy jak na kotlet,
opruszamy z obu stron przyprawami. Pieczarki obieramy, kroimy
w kostkę cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuścić łyżkę masła
i podsmażyć na nim pieczarki z cebulą doprawiajac do smaku vegetą,
pieprzem i bazylią. Gotowy farsz nakładamy na kotlety, mięso zawijamy
i przekłuwamy wykałaczką. Jajka rozkłucić widelcem zamoczyć w nich
każdego de volailla a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na
złoty kolor. Kostkę rosołową rozpuścić w pół litra wody dodać reszte
farszu. Usmazone de vollaile zdiąć z patelni. Na patelnię wlać rosół
z pieczarkami w razie potrzeby doprawić do smaku vegetą i pieprzem.
gotować 5 minut. Mąke mieszamy z pół szklanki wody i zagęścić nią sos.
Gotowe danie podajemy z ziemniakami z wody...

Podziel się
oceń
3
4

komentarze (5) | dodaj komentarz

Naleśniki mulatki z twarogiem

czwartek, 07 maja 2009 19:50

Składniki na 6 naleśników:
  Na ciasto:
   -6 kopiastych łyżek mąki
   -1 jajko
   -1 łyżka cukru
   -1 płaska łyżeczka kakao
   -1/3 szklanki mleka
   -1/3 szklanki wody
   -pół łyżeczki sody oczyszczonej
   -pół łyżeczki cukru waniliowego
  Na masę twarogową:
   -pół kostki twarogu
   -pół opakowania serka waniliowego homogenizowanego
   -kopiasta łyżka cukru
   -1 łyżeczkę cukru waniliowego
  Ponadto:
   -1 opakowanie śnieżki lub śmietanę kremówkę
   -Posiekane orzechy włoskie
   -olej do smażenia

Sposób wykonania:
     Mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao i sodę wymieszać ze sobą,
Dodać do suchej masy jajko wodę i mleko dokładnie wymieszać
mikserem żeby nie było grudek. Usmażyć naleśniki. Do miski wkruszyć
twaróg dodać do niego serek homogenizowany, cukier i cukier waniliowy,
Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić śnieżkę lub śmietanę kremówkę.
Na usmażone naleśniki kładziemy jedną łyżkę masy twarogowej,
rozsmarować i zawinąć. Na każdy naleśnik nałożyć śnieżkę lub ubitą
śmietanę i posypać posiekanymi orzechami włoskimi ( koniecznie muszą
być posiekane orzechy włoskie)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Szybki Deser z budyniem :))

środa, 06 maja 2009 16:26

Składniki:
   -kisiel (u mnie truskawkowy)
   -woda
   -budyń (u mnie waniliowy)
   -mleko
   -śmietana kremówka
   -potarta czekolada do dekoracji

Sposób wykonania:
      Kisiel i budyń przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Następnie jeszcze gorący kisiel i budyń wkładać warstwowo do
szklanek. Ostudzić. Śmietanę ubić i udekorować nią chłodny deser.
Na koniec posypać wiórkami czekolady.

Podziel się
oceń
3
2

komentarze (4) | dodaj komentarz

Kartofle nadziewane szynką i serem

wtorek, 05 maja 2009 15:37

Składniki:
   -4 równej wielkości kartofle
   -2 plasterki szynki
   -4 plasterki sera
   -masło
   -vegeta
   -nitka kuchenna

Sposób wykonania:
     Ziemniaki obierz ze skórki umyj i odłuż, aby wyschły. Potem
przetnij je na połówki. Dopraw vegetą. Na dolne połówki połuż po
kawałku sera i szynki, przykryj drugą połówką i zwiąż nitką. Na
posmarowanej tłuszczem blasze poukładaj przygotowane ziemniaki.
Na każdy połuż plasterek masła. Piecz przez 20 minut w temp. 200st.C


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Czekoladowe puzderka :)

wtorek, 05 maja 2009 13:55

Składniki:
   -225g czekolady deserowej
   -200ml śmietany kremówki (ja miałam 30%)
   -świeże owoce dowolne (u mnie kiwi)
   -4 łyżki mąki
   -4 łyżki cukru kryształu
   -1 jajo
   -3 łyżki mleka
   -3 łyżki oleju
   -1 łyżkę kakao
   -1 łyżeczke proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
     Rozpuścić czekoladę i równo rozsmarować na arkuszu pergaminu.
Pozaotawić w chłodzie aż stężeje. Następnie pokroić na kwadraty o
boku 5 cm i zdiąć z pergaminu. Dłonie przy tym powinny być dość
chłodne i należy ograniczyć dotykanie czekolady. Do miski wsypać mąke,
cukier, kakao i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać następnie dodać
jajo, olej i mleko wymieszać żeby nie było grudek. Ciasto przelać do formy o
średnicy 20 cm. Ciasto piec w mikrofalówce w najwyższej temperaturze
przez 5 minut. Upieczone i przestygniete ciasto pokroić w sześciany o
boku 5 cm. Ubić śmietanę nałożyć ją do woreczka do dekorowania
ciast nałożyć trochę śmietany na boki ciasta i przykleić do boków 4
kawałki czekolady w taki sposób aby powstało czekoladowe pudełko z
dnem z ciasta. Do każdego pudełka nałożyć ubitą śmietanę i przybrać
na wierzchu owocami. Wcześniej można zanurzyć owoce w czekoladzie
i poczekać aż czekolada stężeje.
Rada:
Aby deser się udał, czekoladowe pudełka należy przechowywać w
lodówce a napełnić je i przybrać tuż przed podaniem:)


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  443 486  

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 443486
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 673
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3023 dni