Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 098 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Naleśniki biszkoptowe z bitą śmietaną i truskawkami

czwartek, 25 czerwca 2009 18:12

Składniki:
   -2 jajka
   -3/4 szklanki mleka
   -1/4szklanki wody
   -cukier puder
   -skórka otarta z jednej cytryny
   -szczypta soli
   -łyżka masła
   -30 dag truskawek
   -1 szklankę śmietany kremówki
   -listki mięty do dekoracji
   -olej do smażenia

Sposób wykonania:
      Żółtka zmiksować z mlekem, wodą, 2 łyżkami cukru
pudru i 1 łyżką otartej skórki z cytryny. Do żółtek dodawaj
stopniowo masło, mąkę dokładnie wymieszj. Masę delikatnie
 połącz z ubitymi na sztywna pianę białkami.. Usmaż pulchne
naleśniki nagoracym oleju. Truskawki opłucz, osusz i pokrój
na cząstki. Śmietane ubij i połącz ją ztruskawkami. Masą
napełnij naleśniki, złuż na pół, posyp pozostałą skórka z cytryny,
udekoruj truskawka i miętą.
 

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Jajecznica z pomidorem i cebulą :)

środa, 24 czerwca 2009 18:55

Składniki na 1 porcję:
   -2 jajka
   -1 średniej wielkości pomidor
   -małą cebulkę
   -sól, pieprz ibazylię do smaku
   -olej do smażenia

Sposób wykonania:
      Pomidor opłukać i  pokroić w kostkę, Cebulę drobno pokroić.
Jajka wbić do miski roztrzepac widelcem dodać przyprawy do
smaku i 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać
olej podsmazyćna nim pomidora i cebulkę nastepnie dodać jajka
i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Gulasz z serc kurzych i mizeria z ogórków

poniedziałek, 22 czerwca 2009 18:19

Składniki:
  Na gulasz:
   -30 dag serc kurzych
   -2 duże marchewki
   -1 mała cebulę
   -pół szklanki smietany 12%
   -2 łyżeczki mąki
   -pół litra bulionu drobiowego
   -Przyprawy: vegete, pieprz, curry, ostrą paprykę i kminek
   -olej do smazenia
  Na mizerię:
   -2 ogórki świerze
   -1 szklankę śmietany sałatkowej
  -cukier, sól i pieprz : do smaku

Sposób wykonania:
     Serca dokładnie myjemy i oczyszczamy. Marchewke obieramy
myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno szatkujemy. Na patelni
rozgrzać olej podsmazyć nanim serca pod koniec smażenia dodać
cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Podsmażone serca zalewamy
bulionem dodajemy przyprawy do smaku i marchewkę pokrojoną
w kostkę. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż serca będa
miękkie. Śmietanę mieszamy z maką i zagęszczamy nią sos.
      Ogórki obrać ze skórki zetrzec na tarce o gróbych oczkach
lub pokroić w cienkie plasterki (wg. gustu) Do ogórków wlewamy
smietane i dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Dokładnie
wymieszać. I porozlewać do salaterek. gulasz możemy podawać
zziemniakami, ryżem lub z kaszą.

Podziel się
oceń
4
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Wstążki z naleśników z sosem czekoladowym

poniedziałek, 22 czerwca 2009 17:59

Składniki:
  Na ciasto:
   -1 szklanka mąki
   -2/3szklanki mleka
   -pół szklanki letniej wody
   -1 jajko
   -pół łyżeczki sody oczyszczonej
   -2 łyżeczki kakao
  Na sos czekoladowy:
   -1 tabliczkę czekolady deserowej
   -1 łyżkę miodu
   -1łyzkę masła
   -1 łyżkę cukru
   -50ml śmietany

Sposób wykonania:
      Mąkę wymieszać z sodą i kakao, dodać mleko, wodę
i jajko. Dokładnie wymieszać mikserem. Usmażyć na patelni
cienkie nalesniki. Śmietane wlewamy do rondelka, dodajemy
cukier, miód, masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy
całość na małym ogniu często mieszając drewnianą łyżką.
Gdy składniki sie rozpuszczą zdejmujemy sos zognia.
Lekko przestudzone naleśniki zwijamy w rulonik i kroimy
we wstążki. Wstążki układamy na talezu i polewamy sosem
czekoladowym. Doskonałe naciepło i na zimno:)



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Pieczone Jabłka na pomarańczach

poniedziałek, 22 czerwca 2009 14:22

Składniki:
   -2 duże jabłka
   -2 plasterki pomarańczy
   -2 małe truskawki
   -miód  płynny
   -cukier waniliowy
   -sok z połowy cytryny
   -folia aluminiowa

Sposób wykonania:
      jabłka umyć, wydrążyć środki nasienne. Jabłka skrpoić
w środku odrobiną soku z cytryny, włożyć po truskawce,
wsypać około pół łyżeczki cukru waniliowego i wypełnić miodem.
Z folii aluminiowej zrobić "gniazdka" Na spód położyć plasterek
pomarańczy i na to połozyć jabłka. Całość piec w temp 190st.C
przez około 15 minut.

Podziel się
oceń
1
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

Kotlety Netki

środa, 17 czerwca 2009 15:06

Składniki:
  Na ciasto nalesnikowe:
   -1,5szklanki mąki
   -pół szklanki mleka
   -pół szklanki zimnej wody
   -2 jajka
   -płaską łyżeczkę soli
   -pieprz
   -szczyptę suszonej bazyli
   -1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  Ponadto:
   -0,5kg piersi z kurczaka
   -15-20 dag sera zółtego
   -olej do smażenia

Sposób wykonania:
      Mąkę wymieszać z solą,szczyptą pieprzu, bazylią i sodą.
Dodać jajka mleko i wodę dokładnie wymieszać mikserem. Mięso
pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do masy naleśnikowej dodać pokrojone mięso i ser, dokładnie
wymieszać. Na rozgrzaną patelnie kłaść po jednej łyżce
przygotowanej masy smażyć na jasno brązowy kolor (Najlepiej
kilka krotnie przewracać kotlet na patelni). Gotowe kotlety
podawać z ziemniakami z wody.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Sałatka kebab :)

poniedziałek, 15 czerwca 2009 14:07

Składniki:
   -0,5kg piersi z kurczaka
   -sałate (ja  użyłam sałate z własnego warzywnika:))
   -1 duzy pomidor
   -ogórek świezy
   -około pół szklanki kukurydzy
   -kilka rzodkiewek
   -pół szklanki majonezu
   -pół łyżeczki musztardy
   -1 łyżkę miodu (płynnego)
   -przyprawa do kebabu
   -suszona: bazylia, oregano i imbir
   -olej do smazenia

Sposób wykonania:
      Mieso kroimy w niewielką kostke, dodajemy 2 łyżeczki
przyprawy do kebabu szczyptę suszonej bazyli i oregano.
Całość zalewamy zimną wodą ( nie pełną szklankę) dokładnie
wymieszać i odstawić na kilka godzin. Majonez mieszamy z
musztardą, miodem, dużą szczyptą oregano, bazyli i imbiru,
1 płaska łyżeczkę przyprawy do kebabu i 2-3 łyżki goracego
tłuszczu od smażenia mięsa. Całość dokładnie wymieszać.
Odstawić. Pomidor i ogórek opłukać, pokroić w drobną kostkę.
Sałate umyć i porwać na kawałki. Rzodkiewkę pokroić w bardzo
drobną kosteczkę,kukurydzę odsączyć. warzywa wymieszać ze
 sobą w misce, dodać  usmażone mieso i sos, Dokładnie
wymieszać.

  

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Makaron z truskawkami :)

sobota, 13 czerwca 2009 12:07

Składniki:
   -makaron spaghetti
   -kilka truskawek
   -cukier

Sposób wykonania:
       Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić.
Wyłożyć na talerze. Odłozyć kilka najbardziej dorodnych truskawek,
Resztę rozgnieść widelcem dodając kilka łyżeczek cukru. Makaron
polać sosem truskawkowym udekorować jedną truskawką.
Sezon Truskawkowy 2009

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Pszenne bułeczki

sobota, 13 czerwca 2009 11:58

Składniki:
   -0,5 kg mąki pszennej
   -2 łyżeczki soli
   -30 dag drożdży
   -1 łyżeczkę cukru
   -około 1 szklankę ciepłej wody
   -2 łyżki oleju lub oliwy
   -2 łyżeczki maku
   -1 białko

Sposób wykonania:
      Do 1/3 szklanki wody dodać 2 łyżeczki mąki, cukier i
pokruszone drożdże, delikatnie wymieszać. Odstawić aby
trochę wyrosły drożdże. Następnie łączymy je z mąką, solą
i olejem wymieszać gdy ciasto będzie zbyt suche dodać ciepłej
wody. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elestyczne. Podzielić
je na 8 równych części. Uformować kulki. Blaszkę do pieczenia
posypujemy mąką, układamy bułeczki każdą smarujemy rozkłuconym
białkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy na około pół godziny
do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 200st.C przez 20-25 minut


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Orzeźwiająca mrożona herbata

poniedziałek, 08 czerwca 2009 16:33

Składniki na4 porcje:
   -4 torebki czarnej herbaty
   -3 łyżki płynnego miodu
   -sok z 1 cytryny
   -4 plasterki pomarańczy
   -1 cytrynępokrojoną na8 części
   -8 kostek lodu
   -listki swiezej mięty lub melisy do dekoracji

Sposób wykonania:
      Do dzbanka włożyć 4 saszetki herbaty zalać wrzątkiem,
parzyć 3 minuty. Wyjąć saszetki herbatę przestudzić. Następnie
Dodać miód i sok z cytryny, wymieszać i schłodzić. Do szklanek
powkładać po jednym plasterku pomarańczy,2 kawałki cytryn i
po dwie kostki lodu zalać gotowym napojem udekorować listkami
mięty lub melisy.

Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Ciasto w 5 minut z sosem truskawkowym i mascarpone

poniedziałek, 08 czerwca 2009 15:51


Składniki na 2 porcje:
   -4łyżki mąki
   -4 łyżki cukru
   -pół łyżeczki proszku do pieczenia
   -1 płaską łyżeczkę kakao
   -pół łyżeczki cukru waniliowego
   -1 jajko
   -3 łyżki mleka
   -3 łyżki oleju
   -kilka truskawek
   -ser mascarpone
   -masło
   -2-3 łyżki miodu

Sposób wykonania:
      Mąkie, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia
wymieszać dokładnie ze sobą dodać jajko mleko i olej starannie
wymieszać żeby nie było grudek. Ciasto podzielić na dwie równe
części. dwiemałe foremki wysmarować masłem i wlać masę
czekoladową ciasto piec w mikrofalówce w najwyższej temperaturze
przez 4-5 minut. Odłożyć dwie dorodne truskawki kilka truskawek
zmiksować z miodem na gładką masę. Sosem zakryćdno talerza
na środek położyć upieczone i nieco przestygnięte babeczki
Udekorowaćserkiem mascarpone i truskawką.
Sezon Truskawkowy 2009

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Tiramisu

piątek, 05 czerwca 2009 17:24

Składniki:
  Na biszkopt:
   -2 jajka
   -pół szklanki mąki
   -pół szklanki cukru
   -pół łyżeczki proszku do pieczenia
  Masa serowa:
   -50 dag serka mascarpone
   -2 szklanki śmietanki kremówki 30%
   -2 łyżki żelatyny
   -1/4szklanki mleka
   -cukier waniliowy 2 łyżeczki
  Pończ:
   -4 łyżki kawy (ja miałam tchibo)
   -2 szklanki wrzącej wody
   -pół łyżeczki kakao
   -2 łyżeczki cukru
   -pół łyżeczki cukru waniliowego
  Ponadto:
   -30 dag okrągłych biszkoptów
   -3 łyżki kakao
   -gorzką czekoladę (minimum 60% kakao)
   -rodzynki
   -tłuszcz i bułka tarta do tortownicy

Sposób wykonania:
      Jajka ubić z cukrem do białości, a następnie, mieszając
stopniowo wsypywać do nich mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy
(o średnicy 24 cm). Upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury
160 st.C na złoty kolor, Ostudzić.
Przygotować masę serową: śmietankę ubić z cukrem waniliowym na
krem. Mleko zagotować odstawić na 5 minut, dodać do niego żelatynę
i mieszać tak długo aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Delikatnie
połączyć serek z bitą śmietaną i żelatyną.
Kawę wymieszać z kakao, cukrem i cukrem waniliowym, zalać
wrzątkiem przykryć i odczekać 15 minut. Następnie oddzielić
płyn od "fusów". Częścią tego pończu nasączyć upieczony
biszkopt. Układać na nim kolejno warstwami masę serową (za
każdym razem posypać ją kakao i startą na drobnych oczkach
czekoladą) oraz biszkopty zanurzone na moment w pończu.
Wierzch dodatkowo ozdobić startą czekoladą i rodzynkami.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zawijaniec makowo-orzechowy

czwartek, 04 czerwca 2009 20:34

Składniki:
  Na ciasto:
   -3 szklanki mąki
   -5dag drożdży
   -2/3 szklanki mleka
   -pół szklanki cukru
   -5 dag margaryny
   -2 jajka
   -2 żółtka
   -cukier waniliowy
  Masa:
   -40g maku
   -2szklanki mleka
   -10dag mielonych orzechów włoskich
   -5 dag mielonych migdałów
   -5 jaj
   -20 dag margaryny
   -szklanka cukru
   -3/4 szklanki płynnego miodu
   -10 dag rodzynek
   -3 dag smażonej skórki z pomarańczy
   -kilka kropli olejku migdałowego

Sposób wykonania:
      Opłukany mak włożyć do wrzącego mleka i gotować
na niewielkim ogniu przez 30-40 minut, odsączyć na
sicie. a Następnie zemleć. Drożdże rozkruszyć,  wymieszać
z dwiema łyżkami cukru i ciepłym mlekiem oraz dwiema łyżkami
mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajka roztrzepać z
pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wsypać do miski
wlać wyrośnięty rozczyn drożdży, rozkłucone jajka i margarynę,
zagnieść ciasto i starannie je wyrobić. Odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Mak przełożyć do rondla, dodać
stopniowo margarynę z miodem, orzechy migdały, sparzone
rodzynki, skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku migdałowego.
Cały czas mieszając podgrzewać na ogniu 10 minut. Odstawić
do przestygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z makiem.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
makową. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt,
rozsmarować na nim masę makową i zrolować, dokładnie zlepić
końce.Piec w piecu nagrzanym do 190 st.C przez około 50 minut
Gotowa ciasto można polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami.



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

9 Zasad zdrowego odchudzania

środa, 03 czerwca 2009 16:01

1. Jedz pięć posiłków dziennie i nie wychodz z domu
        bez śniadanie.
2. Nie głoduj- między posiłkami możesz zjeść coś
        małego i zdrowego(np orzechy, nasiona dyni,
        lub słonecznika, marchewkę).
3. Nie jedz słodyczy, zrezygnuj także ze słodzenia
         kawy i herbaty. (Ja zrezygnowałam ze zwykłej
         herbaty i i pję owocową która sama w sobie jest
         słodsza a do zwykłej herbaty dodawałam dwie
         łyżeczki cukru, kawy wogóle nie piję-nie lubię)
4. Nie jedz większych porcji, tylko dlatego że danie
         jest dietetyczne.
5. Naucz się zdrowo gotować. Zamiast smażyć na
         tłuszczu-Gotuj na parze i piecz na ruszcie.
6. Daj sobiedużo czasu na posiłek
7. Jedz powoli i dokładnie przeżówaj każdy kęs.
         Dzięki temu mniej zjesz, a pokarm będzie
         lepiej strawiony.
8. Wypijaj co najmniej 2-3 litry płynów dziennie.
9. Cierpliwie czekaj na efekty ;)

Osiągnięcie idealnej wagi dopiero po kilku miesiącach
jest znacznie zdrowsze dla organizmu, niż szybkie
chudnięcie. Łatwiej też będzie utrzymać wymarzoną
sylwetkę:)
     

   

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zupa jabłkowa z "łabędziami"

poniedziałek, 01 czerwca 2009 15:41

Składniki:
   -2 średniej wielkości jabłka
   -700 ml soku jabłkowego
   -2 łyżki cukru
   -5dag rodzynek
   -łyżeczkę cienko startrj skórki ze świeżej cytryny
   -Czubata łyżka maki ziemniaczanej
   -1 białko
   -1 łyżeczkę soku cytrynowego
   -cynamon

Sposób wykonania:
      Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, następnie
pokroić w półplasterki. Sok jabłkowy, półplasterki jabłek,
rodzynki, szczyptę cynamonu oraz 1 łyżkę cukru i skórkę
cytryny zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w
niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do garnka i jeszcze
raz zagotować. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę,
dodać sok z cytryny i jeszcze przez chwile ubijać. Łyżką
formować kluseczki i kłaść na gorącą zupe, już bez
gotowania.
Zamiast soku jabłkowego można użyć jabłek, które po
ugotowaniu miksuje się na gładką masę.

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  443 510  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 443510
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 673
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3023 dni