Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 098 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zapiekane żeberka w sosie morelowym

czwartek, 23 lipca 2009 16:01

Składniki:
   -1kg żeberek
   -1 dżem morelowy
   -ketchup
   -vegeta
   -olej

Sposób wykonania:
         Żeberka podzielić na porcje wymieszać je z vegetą i
1/4 szklanki oleju. Odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej
na noc). Dno naczynia żaroodpornego wysmarować ketchupem,na
to poukładać żeberka. Na żeberka wyłożyć dżem morelowy i wierzch
posmarować ketchupem. Tak przygotowane żeberka pieczemy (pod
przykryciem) 1 godzinę w temp 200-225 st.C
Jeśli mamy 2kg żeberek pieczemy je 2 godziny.

Podziel się
oceń
3
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Gruszki w białym winie

środa, 22 lipca 2009 14:52

Składniki:
   -4 twarde gruszki
   -2 szklanki białego wina (słodkiego)
   -0,5 łyżeczki cynamonu
   -1,5 szklanki cukru kryształu
   -1 pomarańcze
   -1 cytrynę

Sposób wykonania:
     
Do garnka wlewamy wino z cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy
oraz cytryny (uprzednio wyparzoną i posypaną cukrem). Obieramy gruszki
ze skór i wyjmujemy gniazda nasienne,  starając się nie przepołowić gruszek.

Gotujemy gruszki na wolnym ogniu,  żeby nam się nie rozpadły do momentu
aż będą miękkie. Wyjmujemy  gruszki, a sos gotujemy dalej aż zgęstnieje.
Gruszki podajemy polane  gorącym sosem. Możemy udekorować skandyzowaną
skórką z pomarańczy lub karmelem.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Lekki deserek :)

wtorek, 21 lipca 2009 18:42

Składniki:
   -200 ml śmietanki kremowej 30%
   -1 serek homogenizowany waniliowy
   -skórka otarta z 1 cytryny
   -1,5 łyżeczki żelatyny
   -1 łyżkę cukru pudru
   -cukier waniliowy
   -1,5 szklanki mrożonych wiśni
   -0,5 szklanki mrożonych czereśni
   -3/4szklanki cukru

Sposób wykonania:
       Śmietanę ubić dodaćcukier puder, pół łyżeczki cukru
waniliowego, skórkę otartą z cytryny i serek homogenizowany.
Miksowaćprzez minutęna koniec dodać rozpuszczoną żelatynę w
odrobinie mleka. Masę przełożyć do miski i wstawićdo lodówki
na minimum 3 godziny. Wiśnie i czereśnie wkładamy do niewielkiego
garnka dodajemy cukier i pół litra wody.Gotujemy około 20 minut
schładzamy. Zapomocą2 łyżek wyciąć kluseczki z przygotowanego
kremu podawa z sosem wiśniowym.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

De Volaille z mięsa mielonego i ziemniaki pieczone w ziołach

wtorek, 21 lipca 2009 16:47

Składniki:
  Na De Volaille:
   -0,5 kg mięsa mielonego
   -3 kromki chleba
   -ser żółty
   -2 jajka
   -vegete, sól i pieprz: do smaku
   -bułkę tartą
   -mąkę
   -patyczki do szaszłyków
   -olej do smażenia
  Na Ziemniaki:
   -1 kg ziemniaków młodych
   -1 cytryna
   -vegeta
   -sól i pieprz
   -estragon
   -1 mini kosteczkę knor - czosnek
   -bazylię i oregano
   -olej
   -masło

Sposób wykonania:
          Chleb namaczamy w letniej  wodzie dokładnie odciskamy
i mieszamy z mięsem mielonym, następnie dodajemy jajka i przyprawy
dokładnie mieszamy (gdy masa będzie za rzadka dodajemyt rochę
bułki tartej z mąką w proporcji 1/2). Ser kroimy w niewielkie "prostokaty"
Na kłówamy go na patyczek do szaszłyków i dokładnie oblepiamy mięsem
mielonym. Tak przygotowane de volaille obtoczyć w bułce tartej i smażymy
na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na jasno brązowy kolor.Ziemniaki
obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w cząstki. Układamy na blasze do
pieczenia posypujemy przyprawami, skrapiamy sokiem zpołowy cytryny.
Drugąpołowę cytryny pokroić w cząstki i dodać na blaszkę do ziemniaków.
Ziemniaki skropić olejem a nawierzch połozyć trochę masła. Tak przygotowane
wstawiamy do piekarnikanagrzanego na200st.C i pieczemy ok.30 minut.

     

Podziel się
oceń
3
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Leczo...

niedziela, 19 lipca 2009 15:52

Składniki:
   -0,5 kg mięsa na gulasz
   -Po jednej papryce żółtej, zielonej i czerwonej
   -2 papryczki chili
   -4 średniej wielkości cebule
   -2 pomidory
   -3 łyżki koncentratu pomidorowego
   -2 łyżki ketchupu pikantnego
   -1 łyżeczkę suszonej słodkiej papryki
   -1 kostkę rosołową (drobiową)
   -sól, pieprz,vegetę i przyprawę do gyrosa : do smaku
   -3-4 łyżeczki cukru
   -olej do smażenia

Sposób wykonania:
         Mięso pokroić w kostkę o boku 2 cm dodać przyprawy do smaku
i usmażyć.Pomidory, Żółtą, czerwoną i zieloną paprykę pokroić w kostkę.
Papryczkę chili przekroić na pół wyjąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę drobno posiekać warzywa wymieszać ze sobą w jednej misce,
Następnie dodać je na patelnię i smażyć kilka minut. Kostkę rosołową
rozpuścić w pół litra wrzącej wody wlać do patelni z warzywami i mięsem.
Całość dusić pod przykryciem około 40 minut. 15minut przed końcem
gotowania dodać ketchup, piecier, cukier i przyprawy,dokładnie wymieszać.

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

***

sobota, 18 lipca 2009 17:57

Nie dawno wzięłam udział w konkursie kulinarnym. Odrobina rywalizacji
przyda się nawet w kuchni, a poza tym dobra okazja na wzbogacenie
biblioteczki przepisów. Jeżeli ktoś jest chętny do wzięcia udziału w
takim konkursie zapraszam na stronę KLIKNIJ Można wygrać nawet
sprzęt AGD...  Ja wygrałam krajalnice do jajek i książke ze wspaniałymi
przepisamy... Pozdrawiam wszystkich blogowiczów :)

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Pizza Hawajska :)

sobota, 18 lipca 2009 11:40

Składniki:
  Na Ciasto:
   -1 op. suchych drożdży
   -około 200ml ciepłej wody
   -2,5 szklanki mąki pszennej
   -1 łyżeczkę soli
  Na Nadzienie:
   -Sos cygański lekko pikantny
   -Pół puszki ananasów pokrojonych w kostkę
   -szynka
   -ser mozaerlla
   -1 łyżeczkę suszonego oregano
   -1 łyżeczkę suszonego granulowanego czosnku
   -sól i pieprz : do smaku

Sposób wykonania:
        Mąkę wymieszać z sola i drożdżami następnie stopniowo dolewać
wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut w
ciepłe miejsce, ciasto będzie dobre gdy podwoi swoją objętość. Na
blasze do pieczenia rozłożyć papier do pieczenia i rozwałkować na nim ciasto.
Ciasto podpiekać w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez ok. 15minut.
Następnie na gorące ciasto rozsmarować sporą ilość sosu cygańskiego,
posypać ananasem, na ananas położyć szynkę pokrojoną w niewielkie kwadraty.
Całość posypać czosnkiem, solą i pieprzem. Na wierzch ułożyć ser mozarella
pokrojony w cienkie plasterki posypać oregano i ponownie wstawić do
piekarnika na 5minut.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Śledz w dwóch odsłonach :)

czwartek, 09 lipca 2009 15:38

Składniki:
   -4 płaty śledzi solonych
   -2 szklanki śmietany 18%
   -2 średniej wielkości cebule
   -pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Sposób wykonania:
        Śledzie opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić
w drobną kosteczkę. Śledzie wymieszać z cebulą zalać śmietaną,
dodać pieprz i dokładnie wymieszać. Odstawić na minimun 1 godz
do lodówki.

Składniki:
   -2 płaty śledzi solonych
   -1 jabłko
   -2 ogórki kiszone
   -3 średniej wielkości ugotowane wmundurkach ziemniaki
   -1 małą cebulkę
   -1 szklanka majonezu
   -pół łyżeczki pieprzu
  Do dekoracji:
   -ogórek
   -sałata
   -ketchup

Sposób wykonania:
        Śledzie opłukaci pokroić w małą kosteczkę. Ziemniaki,ogórki
kiszone i jabłko obrać ze skórk i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i
pokroićwbardzodrobną kosteczkę. wszystkie składniki wymieszać ze
sobą na koniec dodać majonez i pieprz. Ogórek pokroić wzdłóż
nabardzo cieniutkie plasterki, zwinąć aby powstał "koszyczek" spiąć
ztyłu wykałaczką. Do koszyczkówwkładamy przygotowane sledzie
układamy na talerzu. Dekorujemy sałatą i ketchupem.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kotlety z makaronu

poniedziałek, 06 lipca 2009 20:23

Składniki:
  Na kotlety:
   -500g ugotowanego makaronu Spaghetti (=ok.160g suchego makaronu)
   -1 cebula
   -50g salami
   -50g szynki z indyka
   -2 łyżki koncentratu pomidorowego
   -Po 1 łyżeczce oregano i bazylii
   -4 jajka
   -sól
   -świeżo zmielony pieprz
   -pół pęczka natki pietruszki
   -2 filiżanki mąki pszennej
   -1 filiżankę bułki tartej
 Na surówkę:
   -1 kapustę pekińską
   -3 marchewki
   -3 łyżki oleju lub oliwy
   -sól, pieprz i cukier do smaku
  Na sos:
   -3 łyżki koncentratu pomidorowego
   -3 łyżki ketchupu (pikantny)
   -vegete
   -3 łyżeczki cukru
   -bazylię

Sposób wykonania:
        Ugotowany makaron drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w
małą kosteczkę. W misce wymieszać makaron z cebulą. Salami i
szynkę równiez drobno pokroić i dodać do makaronu. Koncentrat
pomidorowy wymieszać z oregano, bazylią, drobno posiekaną natką
i z dwoma jajkami dokładnie wymieszać. Całość dodac do masy
makaronowo-mięsnej na koniec do masy dodać 3 kopiaste łyżki
mąki i sól i pieprz do smaku. Na jednym głębokim talerzu wymieszać
bułkę tartą z 1 filiżanka mąki, na drugim talerzu roztrzepać pozostałe
2 jajka. Rękami opruszonymi mąką formować z masy kotlety i
najpierw zanurzyć je w jajkach, a następnie w bułce tartej z maką.
Smażyć kotlety na złoty kolor. Na niezbyt gorącym tłuszczu.
       Kapustę pekińską drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć
na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać razem z kapustą dodać
olej, sól, pieprz i cukier do smaku.
        Ketchup wymieszać z koncentratem pomidorowym dodać pół
litra wody, zagotować. Gotować 3 minuty zdiąć z ognia i dodać
vegetę, cukier i bazylię do smaku
.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Szybka zupa pieczarkowa z makaronem

niedziela, 05 lipca 2009 12:56

Składniki:
   -40dag pieczarek
   -2 marchewki
   -3 podłużne serki topione o smaku śmietankowym
   -1mała cebulka
   -makaronnitki
   -natka pietruszki
   -sól, pieprz i vegeta: do smaku

Sposób wykonania:
          Obieramy pieczarki, marchewki i zcieramy je na tarce
o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do 1 litra
wody wrzucamy 3 serki topione i gotujemy aż się dokładnie
rozpuszczą. Na patelni podsmażamy pieczarki, marchewki, cebulę
oraz natkę. Gdy wszystko się podsmaży i poddusi to przekładamy
to do wody z serkami i zagotujemy. Pod koniec gotowania
doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Podajemy z makaronem.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Polędwiczka wiepszowa duszona w cebuli :)

piątek, 03 lipca 2009 16:30

Składniki:
   -1 polędwiczkę wiepszową
   -pół kg cebuli
   -vegetę
   -pół łyżeczki suszonej ostrej papryki
   -pieprz
   -przyprawa do gyrosa
   -olej do smażenia

Sposób wykonania:
       Poledwiczkę dokładnie opłukać, osuszyć. Pokroić w plasterki
o gróbości 1 cm opruszyć przyprawami.Cebulę obrać i pokroić
w pół plasrerki. Na patelni rozgrzać olej podsmaztyć na nim
polędwiczki i dodać cebulę,Dusić przez chwilę pod przykryciem.
Nastepnie dodać pół szklanki wody i przyprawy do smaku.
Gotować około 15 minut. Podawać z ziemniakami lub z chlebem.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Ciasteczka "zlepiaki"

piątek, 03 lipca 2009 15:18

Składniki:
  Na ciasto:
   -pól szklanki mąki pszennej
   -pół szklanki mąki ziemniaczanej
   -pół szklanki cukru
   -2 duże jajka
   -pół łyżeczki proszku do pieczenia
   -2 łyżeczki kakao
  Na krem:
   -1 tabliczkę gorzkiej czekolady
   -1 łyżeczkę cukru waniliowego
   -
1 szklankę smietany
kremówki
   -1 łyżkę cukru
  Na polewę:
   -1 tabliczkę czekolady deserowej
   -1 łyżkę masła
  Ponad to:
   -orzechy laskowe Pokruszone
   -papier do pieczenia

Sposób wykonania:
      Jajka wbić do miski dodać cukier i miksować na białą
puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną,
proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej przesiewać
przez sito mąkę dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć
papierem do pieczenia i wykładać masę w taki sposób aby powstały
równej wielkości kółka (Najlepiej upszednio narysować sobie kółka
na papierze). wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st.C
i piec 10-15 minut.
Kremówkę, cukier i cukier waniliowy podgrzej na kuchence i pomału
dodawaj czekoladę, cały czas mieszaj masę, gdy masa się dobrze
rozpuści, odstaw do ostudzenia, a potem dobrze schłodź w lodówce
następnie ubij masę na puszystą pianę. Krem gotowy.
Czekoladę rozpuść z dodatkiem masła w misceumieszczonejnad wrzącą
wodą. polej polewą upieczone i ostudzone uprzednio biszkopty.
Biszkopty przełóż kremem boki oprószyć pokruszonymi orzechami
laskowymi.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Stek...

środa, 01 lipca 2009 11:19

Składniki na 2 osoby:
   -2 steki z karkówki wieprzowej każdy po 200g
   - sok z całej cytryny
   -płaską łyżeczkę musztardy
   -Pieprz czarny świerzo mielony
   -kminek
   -sól
   -olej
   -3małe cebule
   -przyprawado gyrosa
   -vegeta
   -1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej
   -Sałatę rzymską
   -1 ogórek świerzy
   -pęczek świerzego koperku
   -cukier

Sposób wykonania:
       Mięso płuczemy pod bierzącą wodą, nakłówamy kilka
razy widelcem, odkładamy. W miscę wymieszać sok z cytryny
z musztardą,pieprzem, kminkiem solą i  pieprzem. Cebulę obrać
pokroić na cząstki i włozyć do marynaty.Na koniec dodać
pół szklanki oleju dokładnie wymieszać. Do marynaty włozyć mięso
i odstawić na kilka godzin w chłodne  miejsce. Sałatę opłukać,
osuszyć i poszatkować.Ogórek obrać ze skórki i pokroić w cienkie
półplasterki wymieszać razem ze sałatą.Koperek drobno pokroić
i równiez włozyć do sałaty, dodać do smaku sól, pieprz, cukier
i 2 łyżki oleju, Dokładnie wymieszać. Steki wyjmujemy z marynaty
i pieczemy na rozgrzanym grilu zobu stron na brązowy kolor.
Gdy steki się podpieką zdejmujemy je z grila wkładamy do garnka
wlewamy pół litra wody dodajemy przyprawę do gyrosa i vegetę do
smaku. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 50-60 minut.
Wyjmujemy steki z garnka sos w razie potrzeby zagęścić mąką
ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. mięso podajemy
z sórówka i puree z ziemniaków.

   

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  443 505  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 443505
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 673
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3023 dni