Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 098 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Galaretka jabłkowo-mietowa

poniedziałek, 19 lipca 2010 18:23

Składniki:
   -2kg soczystych jabłek
   -herbata miętowa (3 torebki po 1,5g)
   -5 łyżeczek cukru
   -2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
   -2 kopiaste łyżeczki żelatyny spożywczej

Sposób wykonania:
              Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Owoce przecisnąć przez sokowirówkę. Powstały sok przecedzić przez gęste
sito. Herbate miętową włożyć do pół szklanki wrzątku i odstawić na kilka
minut. Napar z herbaty, sok jabłkowy, cuker i cukier waniliowy wymieszać,
podgrzać na małym ogniu (nie gotować). Odstawić do przestudzenia. W
odrobinie gorącej wody rozpuścić żelatynę i połączyć z sokiem dokładnie
wymieszać. Rozlać do słoiczków lub do szklanek. wstawić na minimum 2 godz
do lodówki. ( szczelnie zamknięta galaretka w słoiczku może postać kilka dni w
lodówce). Porcje galaretek w  szklankach można udekorować bitą śmietaną i
kawałkami jabłek.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Papryka faszerowana

poniedziałek, 05 lipca 2010 13:49

Składniki na 2 porcje:
   -2 duże papryki
   -400g mięsa mielonego
   -2 marchewki
   -1 pietruszkę
   -2 pomidory
   -1 małą cebulkę
   -2 łyżki masła
   -2 plasterki sera (gouda)
   -2 łyżki pikantnego ketchupu
   -pieprz cayenne
   -vegeta
   -czosnek granulowany
   -olej

Sposób wykonania:
          Papryki umyć, odciąć wierzchy i wyciąć gniazda nasienne.
Marchewkę i pietruszkę opłukać, obrać, zetrzeć na tarce, na patelni
rozgrzać masło i podsmażyć na mim przez 5 minut marchewkę z
pietruszką. Na osobnej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć
mięso często mieszając, pod koniec smażenia dodać podsmażoną
marchewkę z piertuszką, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, pomidor
obrany ze skórki i pokrojony w kostkę, ketchup i przyprawy do smaku.
Farsz nakładamy do papryki, farsz zakrywamy odciętą częścią, paprykę
kładziemy na blaszkę posmarowaną olejem i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego na 175st.C i piec 10-15  minut. Następnie papryki wyjąć
wierzch papryki odkładamyna talerzyk a na farsz położyć  plasterek sera
i wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut. Gdy ser się roztopi
kładziemy na nim wierzch papryki. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Podziel się
oceń
8
4

komentarze (17) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  443 498  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 443498
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 673
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3023 dni