Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 918 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Powidła z czekoladą :)

poniedziałek, 31 sierpnia 2009 17:29

Składniki:
   -1 kg śliwek
   -2 gruszki
   -0,5 szklanki cukru
   -1 tabliczke czekolady pełno mlecznej

Sposób wykonania:
        Sliwki opłukać, wyjąć pestki i pokroić na ćwiartki.
Gruszki obrać wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Owoce i cukier włożyć do garnka z grubym dnem i gotować
na małym ogniu około 1 godzinę, czesto mieszająć aby się
nie przypaliło. Gdy powidła będą gotowe zdejmujemy je
z ognia i dodajemy połamaną czekoladę.mieszamy tak długo
aż cała czekolada sie rozpuści (nie gotować!) Gorącą masę
przekładamy to przygotowanych słoiczków i szczelnie
zakręcamy.

        

                               akcja
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Tort naleśnikowy

niedziela, 30 sierpnia 2009 17:10

Składniki:
  Na ciasto naleśnikowe:
   -2,5 szklanki mąki
   -2 jajka
   -1 łyżeczkę cukru waniliowego
   -3 łyżki cukru pudru
   -300ml mleka
   -150ml wody
   -4 łyżki oleju
  Nadzienie:
   -2 serki homogenizowane waniliowe
   -1 słoik marmolady (dowolnie-ja miałam wieloowocową)
  Polewa:
   -2batony Mars
   -3łyżki mleka

Sposób wykonania:
          Wszystkie składniki na ciasto zmiksowac na gładką
i jednolitą masę. Usmazyć naleśniki i ostudzić. Następnie układać
warstwowo i co drugi naleśnik smarować marmoladą i serkiem
homogenizowanym. Marsy połamaćna kawałki włozyć do
małego garnuszka dodac 3 łyżki mleka i podgrzewać
tak długo aż marsy dokładnie się rozpuszczą (nie gotować!).
Tort naleśnikowy podzielić na porcję, każdą porcję polać
sosem czekoladowym:)

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

szaszłyki z kurczaka na słodko

piątek, 28 sierpnia 2009 19:33

Składniki:
   -2 piersi z kurczaka
   -1 łyżeczkę czosnku granulowanego
   -po 1 łyżeczce imbiru i curry
   -4 łyżki dżemu morelowego
   -skórka otarta z połowy cytryny
   -vegeta
   -pół łyzeczki chili
   -puszka ananasów
   -olej

Sposób wykonania:
         Piersi pokroić w kostkę. Czosnek,imbir, curry,
skórkę z cytryny i vegetę dokładnie wymieszać dodać mięso,
dżem i 2 łyżki oleju całość wymieszać i wstawić do lodówki
na 2 godziny. Wyjąć mięso z marynaty i nabić na szpadki.
Blachę posmarować olejem i piec szaszłyki w piekarniku
nagrzanym na 200st.C przez 30-40minut. Każdy plaster
ananasa przekroić na pół, ułozyć na szaszłykach i piec
5 minut. Gotowe danie można podawać z ziemniakami,
ryżem lub kaszą.

Podziel się
oceń
5
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Koktajl śniadaniowy

czwartek, 27 sierpnia 2009 11:19

Składniki:
   -0.5 litra bardzo zimnego mleka
   -0,25 litra domowych konfitur
   -2 łyżki soku z cytryny
   -1 płaską łyżeczkę cukru waniliowego
 
Sposób wykonania:
         Do miski wlać mleko dodać konfitury,sok z cytryny i cukier
waniliowy. Całośc miksujemy, aż koktajl się spieni. Podajemy zaraz
po przygotowaniu. Można dodać cukier puder jeśli ktoś lubi słodsze:)

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Spaghetti z klopsikami

czwartek, 27 sierpnia 2009 11:10

Składniki:
  Na klopsiki:
   -0,5kg mięsa mielonego
   -1/3szklanki bułki tartej
   -1 jajko
   -vegetę
   -pieprz
  Na sos:
   -5 łyżek koncentratu pomidorowego
   -5 łyżek ketchupu pikantnego
   -0,5 łyżeczki suszonej bazylii
   -1 łyżeczkę cukru
   -vegetę
  Ponadto:
   -Makaron spaghetti
   -olej do smażenia
   -sól
   -potarty parmezan

Sposób wykonania:
         Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, bułką tartą i
przyprawami. Z masy uformować klopsiki wielkości orzecha
włoskiego i usmazyć na oleju. W niewielkim garnuszku
wymieszać koncentrat pomidorowy z ketchupem przyprawami
i cukrem, dolać 1/2litra wody. Zagotować. Do sosu włożyć
klopsiki i gotować razem na małym ogniu około10 minut.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Podawać z
sosem i potartym parmezanem.
  

Podziel się
oceń
4
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zrazy zawijane - Moje ulubione :)

czwartek, 27 sierpnia 2009 10:54

Składniki na 2 osoby:
   -4 płaty schabu bez kości
   -ok 10 dag surowego boczku
   -1 cebulę
   -3ogórki kiszone
   -vegetę
   -przyprawę do gyrosa
   -pieprz cayenne
   -olej
   -2 łyżki mąki

Sposób wykonania:
           Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Opruszamy przyprawami,
odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godz. Surowy boczek kroimy
w plasterki. Cebulę pokroić w piórka, każdego ogórka pokroić na 4 części.
Na płatach mięsa w równych ilościach nakładamy boczek, cebulę i
ogórek. Mięso starannie zawijamy i zpinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzać
olej i zrumienić zrazy ze wszystkich stron.Następnie zrazy zalać około
1/2 litra wody i dusić pod przykryciem około 25-30minut.Makę rozrobić
w odrobinie wody i zagęścić nią sos.

Podziel się
oceń
15
12

komentarze (5) | dodaj komentarz

Jabłka z miętą w syropie

piątek, 21 sierpnia 2009 14:25

Składniki (na 2-3 słoiki):
   -1 kg twardych jabłek
   -pęczek świeżej mięty
   -3/4 kg cukru
   -sok wyciśnięty z 2 cytryn
 
Sposób wykonania:
        Jabłka umyć pod bierzącą wodą. Obrać ze skórki, całe owoce
wrzucić do garnka zgotującą się wodą. Wyjąć po 3 minutach. W tym
czasie w osobnym naczyniu zagotowaćlitr wody. Dodać cukier.Gotować
kilka minut, aż powstanie syrop. Cytryny sparzyć wrzątkiem,
przekroić na połówki. Wycisnąć sok. Dodać do syropu. Listki mięty
opłukać. W wyparzonych słoikach układać ciasno obgotowane jabłka,
przekładając je świeżą miętą. Całość zalać gorącym syropem,
szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut.

                         
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Sok z aronii :)

wtorek, 18 sierpnia 2009 9:37

Składniki:
   -2 szklanki aronii
   -1,5 szklanki cukru
   -3/4 szklanki wody
   -0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:
        Aronie włożyć do garnka dodać cukier i kwasek cytrynowy
zalać wodą i gotować 15-20 minut często mieszając. Odcedzić,
gorący sok wlać do słoiczków lub butekek dobrze zakręcić.
Sok można rozrabiać z wodą lub dodawać po łyżce do herbaty.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Placek drożdżowy z owocami

wtorek, 18 sierpnia 2009 8:56

Składniki:
  Ciasto drożdżowe:
   -3 szklanki mąki tortowej+2 łyżki
   -1/3 szklanki mleka
   -5 dag drożdży
   -0,5 kostki masła roślinnego(palma)
   -3/4 szklanki cukru pudru
   -3 żółtka
   -cukier waniliowy
   -0,5 łyżeczki soli
   -owoce dowolne ja dałam wiśnie z czerwoną porzeczką
  Kruszonka::
   -0,5 szklanki mąki
   -0,5 kostki masła
   -0,5 szklanki cukru
  Polewa:
   -pół szklanki cukru pudru
   -2-3 łyżki soku z cytryny
   -odrobina wrzącej wody

Sposób wykonania:
           Ciepłe mleko łączymy z rozkruszonymi drożdżami, łyżką
cukru i 2 łyżkami mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.Do przesianej przez sito mąki dodajemy wyrośnięte
drożdze, cukier puder, cukier waniliowy żółtka, sól i roztopione i
przeztudzone masło. wyrabiamy gładkie i spręzyste ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość
przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy,
wyrównujemy powierzchnię posypujemy owocami.Z mąki, masła i
cukru sporządzamy kruszonkę posypujemy nią ciasto. Odstawić
ciasto do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość wstawiamy do
piekarnika nagrzanego na 160st.C i pieczemy ok 40minut.
Schładzamy w formie. Cukier puder  mieszamy z sokiem z
cytryny i odrobiną wrządku. lukrem polewamy ciasto.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Potrawka z kurczaka z ryżem i surówką

wtorek, 18 sierpnia 2009 8:29

Składniki:
   -1 pierś z kurczaka
   -po połowie papryki czerwonej i zielonej
   -1 duży pomidor
   -2 woreczki ryżu (każdy po 100g)
   -1 kostkę rosołową
   -0,5 łyżeczki chili
   -vegetę
   -1 łyżkę koncentratu pomidorowego
   -olej do smażenia
  Surówka:
   -1 sałatę rzymską
   -ogórek świeży
   -pomidor
   -koperek
   -sok z połowy cytryny
   -sól
   -2 łyżki oleju
   -pół łyżeczku pieprzu cutrynowego

Sposób wykonania:
          Mięso pokroić w niewielką kostkę opruszyć vegetą i chili,
dodać 2 łyżki oleju dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce
na min. 1 godz. Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem vegety.
Paprykę i pomidor pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej
i podsmażyć na nim paprykę, pomidor i mięso. Kostkę rosołową rozpuścić
w 0,5 litra wrzącej wody, wlać na patelnięi całość dusić pod
przykryciem ok 10 minut. Na patelnię dodajemy ryż i koncentrat
pomidorowy, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Sałatę płuczemy i rozrywamy na kawałki. Koperek drobno pokroić.
 Ogórek i pomidor myjemy i kroimy w niewielką kostkę mieszamy z
sałatą i koperkiem, dodajemy sól, sok  z cytryny i 2 łyżki oleju
mieszamy i podajemy wraz z mięsem i ryżem.

Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Delikatny koktajl pomarańczowy

wtorek, 11 sierpnia 2009 18:42

Składniki na 2 porcje:
   -1 mały jogurt naturalny -bakoma
   -150ml śmietanki kremowej 30%
   -1 dużą pomarańczę
   -3 łyżeczki cukru pudru
   -0,5 łyżeczki cukru waniliowego
   -2 łyżeczki płatków czekoladowych
   -skórka starta z pomarańczy

Sposób wykonania:
        Pomarańczę przekroić na pół wycisnąć sok i łyżeczką delikatnie
wybrać miękki miąsz. Sok wymieszać z jogurtem, cukrem waniliowym i
cukrem pudrem. Śmietankę ubić na lekką piankę (nie ubijać na sztywno)
Śmietankę delikatnie wymieszać łyżką z sokiem wymieszanym z jogurtem.
Podawać zaraz po przygotowaniu, ozdobić czekoladą i skórką pomarańczy.

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Kurczak "KFC" :)

wtorek, 11 sierpnia 2009 18:28

Składniki:
   -1 podwójną dużą pierś z kurczaka
   -Bardzo gęste ciasto naleśnikowe(mąka, jajko, mleko, sól)
   -2 szklanki płatków kukurydzianych np.CornFlakes
   -1 szklankę bułki tartej
   -olej
   -1 płaską łyżeczkę pieprzu cayenne
   -1 plaską łyżeczkę słodkiej papryki
   -vegetę
  
Sposób wykonania:
         Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie z  vegetą aż mięso
będzie miękkie. Wyjmujemy z wody kroimy na porcje (mi wyszło
12). Ciasto naleśnikowe mieszamy z cayenne i papryką. Bułkę
tartą mieszamy w osobnym naczyniu z lekko pokruszonymi płatkami
kukurydzianymi. Mięso najpierw maczamy w cieście naleśnikowym
następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych z bułką tartą.
W niewielkim naczyniu rozgrzewamy olej (powinno go być tyle
aby  zanurzyło się całe mięso). Na rozgrzanym oleju smażymy
przygotowane mięso do momentu aż lekko zbrązowieje. Podawać
z frytkami lub surówką.

Podziel się
oceń
2
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Biszkopcik cynamonowy :)

poniedziałek, 10 sierpnia 2009 18:37

Składniki:
   -1,5 szklanki mąki
   -3/4 szklanki cukru pudru
   -2 jajka
   -niepełna szklanka mleka
   -0,5 kostki margaryny (palma)
   -2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
   -3 kopiaste łyżeczki kakao
   -1 łyżeczkę sody oczyszczonej
   -pół szklanki gęstej marmolady dowolnej (ja dałam wieloowocową)
   -czekolada do polania ciasta
   -wiórki czekoladowe do opruszenia
   -ewentualnie owoce

Sposób wykonania:
         Miękkie masło razem z powidłami ucieramy robotem. Gdy
składniki się połączą, dodajemy, cały czas ubijając, po jednym jajku,
cukier puder i (w niewielkich porcjach) mleko. Mąkę wraz z kakao,
cynamonem i sodą  siejemy przez sito na utartą masę, cały czas
uciaramy aż składniki się połączą.Wylewamy do przygotowanej średniej
wielkości formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do
nagrzanego piekarnika pieczemy w 175st.C przezok 40 minut.
Wyrośnięte ciasto z wierzchem lekko zrumienionym i bokami
odstającymi od brzegów formy wyjmujemy z piekarnika, i pozostawiamy
do ostygnięcia nie wyjmując z formy. Następnie kroimy w porcje
polewamy płynną czekoladą i posypujemy wiórkami czekolady.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Rożki z ananasem i marchewka glazurowana

niedziela, 09 sierpnia 2009 8:43

Składniki:
   -piersi kurczaka  (ok 70dag)
   -1 puszkę ananasa w plastrach
   -vegetę
   -suszoną papryczkę chili
   -olej
   -0,5 kg świeżej marchewki
   -sok z połowy cytryny
   -4-5 łyżek cukru
   -pół łyżeczki soli

Sposób wykonania:
          Piersi kurczaka podzielić na 10-12 kawałków. Mięso bardzo
lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem. Opruszamy vegetą i papryczką
chili. Plastry ananasa dzielimy  (każdy na 3 części).Na każdy plaster
mięsa nakładamy 1/3 plastra ananasa, spinamy wykałaczką i smażymy
na rozgrzanym oleju rumieniąc z obu stron, wlewamy na patlenię sok
z puszki ananasów zmniejszamy ogień i dusimy mięso 8-10 minut
by "doszło". Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Wrzucamy
do wrzącej wody z solą i gotujemy 10-15 minut, przekładamy łyżką
cedzakową do rondla z grubym dnem. Do marchewek dodajemy 200 ml
wody cukier i sok z cytryny, gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut
często potrząsając naczyniem. Podajemy gorące.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Ciasteczka francuskie z marmoladą

sobota, 08 sierpnia 2009 19:41

Składniki:
   -gotowe ciasto francuskie
   -marmolade
   -cukier puder
   -sok z połowy cytryny
   -1 białko

Sposób wykonania:
         Ciasto francuskie rozwinąć podzielić na pół. Na jednej połówce
wyciąć kółeczka (np kieliszkiem) każde 4-5cm od siebie. Obie połówki
złożyć ze sobą poszielić je na kwadraty tak aby wycięte kółeczka były
w środku każdego kwadratu. Nałożyć po łyżeczce marmolady posmarować
ciasto lekko roztrzepanym białkiem. Piec w temp 200-220st.C przez
15-20 minut. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną
wrzącej wody. Lukrem polewamy upieczone i ostygnięte ciasteczka.

Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

piątek, 20 października 2017

Licznik odwiedzin:  447 312  

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 447312
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 681
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3111 dni