Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 918 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

łosoś z pieczonymi ziemniakami i dynią

wtorek, 21 września 2010 21:08


Składniki na 2 osoby:
   -2 dzwonki z łososia
   -6 niewielkich ziemniaków
   -30dag dyni
   -sok z 1 cytryny
   -vegeta
   -zioła prowansalskie
   -świeżo zmielony kolorowy pieprz
  Na sos:
   -4 łyżki majonezu
   -pół łyżeczki ostrej musztardy
   -1 ząbek czosnku
   -około łyżeczki drobno posiekanej natki
   -sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób wykonania:
      Łososia dokładnie płuczemy, opruszamy vegetą i pieprzem.
Wkładamy do miseczki skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy
na kilka minut do lodówki. Ziemniaki szorujemy szczoteczką
(nie obieramy) i przecinamy je na pół. Dynię oczyszczamy z pestek,
obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki układamy na blaszce opruszamy
vegetą i ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
na 190st.C i pieczemy około pół godziny 10 minut przed końcem
pieczenia dokładamy do nich pocięta w kostkę, opruszoną vegetą dynię.
Majonez mieszamy z musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
posiekaną natką pietruszki i przyprawami do smaku. Łososia smazymy
na grilowej patelni i podajemy z pieczonymi ziemniakami, dynią i całość
polewamy sosem.


Podziel się
oceń
5
1

komentarze (17) | dodaj komentarz

Zupa krem z dyni

wtorek, 14 września 2010 14:40

Składniki na 2 osoby:
   -0,5kg dyni
   -1 małą czerwoną cebulkę
   -1 ząbek czosnku
   -1 kostkę rosołową
   -sól
   -vegeta
   -1 łyżeczke cukru
   -olej
   -masło
   -chleb tostowy
   -śmietanę i świeżo zmielony kolorowy pieprz

Sposób wykonania:
         Dynie pozbawiamy pestek, obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju z ząbkiem czosnku następnie
dodać dynię i doprawić do smaku solą i cukrem smażyć około 5
minut. Kostkę rosołową rozpuścić w 0,5l wrzątku. Podsmażoną dynię
przekładamy do garnka i zalewamy rosołem całość gotujemy około
10 minut aż dynia będzie miękka. Następnie całość miksujemy w
blenderze. Od chleba tostowego odkroić skórkę i każdy kawałek
przekroić na pół aby powstały dwa trójkąty następnie smarujemy każdy
kawałek z obu stron cieniutką warstwą masła i smażymy na patelni.
Zupe rozlewamy na talerze polewamy śmietanką i opruszamy świeżo
zmielonym pieprzem. Zupę podajemy z podsmażonym chlebem tostowym.

Podziel się
oceń
2
1

komentarze (11) | dodaj komentarz

piątek, 20 października 2017

Licznik odwiedzin:  447 296  

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 447296
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 681
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3111 dni