Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 098 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pralinki kokosowo-pomarańczowe z białą czekoladą

wtorek, 11 maja 2010 14:42

Składniki:
   -2 tabliczki białej czekolady
   -2 łyżki mleka
   -100g margaryny
   -3/4 szklanki cukru pudru
   -100g wiórków kokosowych
   -100g kandyzowanej skórki pomarańcza
   -aromat pomarańczowy

Sposób wykonania:
         Margarynę rozetrzeć pałką z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić
z 2 łyżkami mleka, przestudzić i dodać do masy tłuszczowej. Całość
dokładnie wymieszać na koniec dodać kilka kropli aromatu pomarańczowego,
50g wiórków kokosowych i 50g kandyzowanej skórki pomarańcza. Dokładnie
wymieszać całość wstawić do lodówki na minimum godzinę. Następnie z
masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ręsztę wiórków
kokosowych wymieszać z pozostałą częścią kandyzowanej skórki i w tym
obtoczyć pralinki. Pralinki trzymamy w lodówce:)

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Kompot z jabłek i ananasa

czwartek, 06 maja 2010 15:54

Składniki:
   -4 jabłka
   -puszka ananasów w zalewie
   -3 szklanki wody
   -pół szklanki cukru
   -sok z 1 cytryny
   -skórka otarta z 1 cytryny
   -3 goździki

Sposób wykonania:
        Po zagotowaniu wody z cukrem, goździkami, skórka i sokiem
z cytryny, wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, zagotujemy
i trzymamy na niewielkim ogniu nie dłuzej niż 5 minut. Ananasy
wyjmujemy z zalewy, kroimy w drobną kostkę i wraz z zalewą dodajemy
do gotujacych się jabłek. Całość gotujemy 2-3 minuty. Odstawiamy z
ognia, studzimy. Podajemy w wysokich szklankach

Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Lemon curd....

czwartek, 06 maja 2010 13:32

Składniki:
   -sok wyciśnięty z 2 cytryn
   -2 żółtka
   -100g cukru
   -1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
   -1 łyzeczkę masła (osełkowego)

Sposób wykonania:
     Wszystkie składniki wymieszać ze soba. Gotować na małym ogniu
cały czas mieszajac aż masa zgęstnieje.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Ciasteczka z galaretka...

czwartek, 06 maja 2010 11:27

Składniki:
   -3 jajka
   -pół szklanki cukru
   -5 kopiastych łyzek maki pszennej
   -5 kopiasrych łyzek maki ziemniaczanej
   -pół łyzeczki proszku do pieczenia
   -kilka kropli aromatu waniliowego
   -1 słoki dżemu wisniowego lub truskawkowego
   -1,5łyzeczki zelatyny
   -2 tabliczki czekolady mlecznej
   -1 łyzkę masła

Sposób wykonania:
        Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać.
Jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym do białości następnie masę
wymieszać z przesianą przez sito mąką z proszkiem do pieczenia. Gęste ciasto
biszkoptowe nakładamy do szprycy cukierniczej z okragłą końcówką. Na
papier do pieczenia wyciskamy porcję ciasta o szerokości ok 1,5cm. Biszkopciki
pieczemy ok 5-7 minut w temp 180st.C
Dżem wykładamy do miski (jeśli sa wnim duże kawałki owoców to zniksować
najpierw dzem w blenderze) żelatynę rozpuszczamy w odrobienie gorącej wody
i mieszamy z dżemem. Ciasteczka dobieramy w pary. Na jedna cześć ciastka
nakładamy dżem i sklejamy obie połówki. Odkładamy na 15minut. Czekoladę
pokruszyć włozyć do rondelka dodac masło i podgrzewać na malutkim
ogniu az czekolada sie dokładnie rozpuści. Ciasteczka zamoczyć do połowy w
czekoladzie i odłozyć aż czekolada zastygnie.

Podziel się
oceń
9
3

komentarze (6) | dodaj komentarz

Sajgonki z paluszkami krabowymi

wtorek, 06 kwietnia 2010 14:49

Składniki:
   -1 opakowanie papieru ryżowego (duże)
   -1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych
   -pół kapusty pekińskiej lub jedną malutką
   -2 duże marchewki
   -1 pietruszkę
   -por (biała część 5-7cm)
   -1 cebulę czerwoną
   -Mała puszka kukurydzy
   -sos Tao-Tao słodko pikantny
   -olej do smażenia

Sposób wykonania:
           Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i gotujemy na pół
twardo. Następnie kroimy w słupki o długości 5-7cm. Kapustę pekińską
drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, por kroimy w
cienkie paseczki. Papier ryżowy pojedyńczo zanurzamy w letniej wodzie
kładziemy na chwilę na deskę aby zmiękł i na każdy nakładamy warzywa
w równej ilości i po jednym paluszku krabowym. Zwijamy ciasno sajgonki
i odkładamy na parę minut na suchą ściereczkę. Smażymy na patelni
(teflonowej) na 2-3 łyżkach oleju. Aż sajgonki zrumienią się ze wszystkich
stron. Podajemy z sosem Tao-Tao.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Sernik jogurtowy- na zimno

poniedziałek, 05 kwietnia 2010 16:54

Składniki:
  Na spód:
   -150g herbatników maślanych
   -30g zmielonych orzechów laskowych
   -50g masła
  Na Masę jogurtową:
   -250g serka mascarpone
   -500g jogurtu greckiego
   -3 łyżki miodu
   -1 łyżkę cukru pudru
   -1 łyżeczkę cukru waniliowego
   -20g żelatyny
   -4-5 łyżek mleka
  Na galaretkę:
   -200g jagód
   -3 łyżki cukru pudru
   -2 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:
           Ciastka drobno pokruszyć, wymieszać ze zmielonymi orzechami i
roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem na
dno wyłożyć pokruszoną masę. Wstawić do lodówki.
           Żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka.Jogurt zmiksować
z serkiem mascarpone, miodem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na
jednolitą masę na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Masę wylać na kruchy spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.
          Jagody włożyć do małego garnuszka dodać cukier puder i 1/4 szklanki
wody. Gotować 5-8 minut następnie gdy lekko przestygnie zmiksować blenderem
i przelać przez bardzo drobne sito. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej
wody i dodać do ciepłego musu, przestudzić. Na zastygnięty sernik wylewamy
mus jagodowy i wastawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

Podziel się
oceń
15
10

komentarze (2) | dodaj komentarz

Naleśniki cytrynowe

środa, 24 marca 2010 10:38

Składniki:
  Na ciasto:
   -1,5 szkl mąki pszennej
   -1,5 szkl mleka
   -0,5 szkl oleju
   -2 jajka
   -1 łyżkę cukru
   -1 łyżeczkę cukru waniliowego
  Na sos:
   -2 cytryny
   -8 łyżeczek cukru
   -1/4 szkl wody
   -2 łyżki płynnego miodu
  Na nadzienie:
   -1 kostka twarogu
   -1 żółtko
   -sok z połowy cytryny
   -2 łyżki cukru
   -1 łyżeczkę cukru waniliowego
   -skórkaz cytryny ( od sosu )

Sposób wykonania:
           Wszystkie składniki na ciasto zmiksować, odstawić.
Z 2 cytryn zciąć skórkę (tylko żółtą bez białego spodu bo jest gorzki)
skórkę pokroić w cieniutkie paseczki, włożyć do małego garnuszka dodać
wodę i cukier gotować (cały czas mieszając) na małym ogniu aż z wody i
cukru zrobi się syrop.Przestudzić i przecedzić przez drobne sito
aby oddzielić od syropu skórkę.Tak przygotowany syrop wymieszać z
miodem. Twaróg wymieszać z żółtkiem, skórką z cytryny (z sosu-trochę
skótki zostawić do przybrania) Dokładnie wymieszać następnie dodać sok
z cytryny cukier i cukier waniliowy. Na suchej patelni usmażyć naleśniki.
Na  gorący jeszcze naleśnik nakładamy łyżeczkę farszu i składamy w
trójkąty. Naleśniki położyć na talerz i polać sosem:)

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Tarta cytrynowa :)

wtorek, 16 marca 2010 16:12

Składniki:
  Na ciasto:
   -1,5szkl mąki pszennej
   -2 łyżki cukru pudru
   -0,5 kostki masła
   -1 żółtko
   -1 łyżka soku z cytryny
  Na nadzienie:
   -5 jajek
   -120g cukru
   -200ml śmietanki kremówki
   -2 łyżki maki ziemniaczanej
   -otarta skórka z 1cytryny
   -150ml soku wyciśniętego z cyryny

Sposób wykonania:
           Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinać w folię i
schłodzić 30 minut w lodówce. Wszystkie składniki na nadzienie
zmiksować. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę
do tarty uprzednio nasmarowaną masłem. Ciasto nakłówamy kilka
razy widelcem i pieczemy ok 15min w temp 200st.C Na podpieczone
ciasto wylewamy masę cytrynową i pieczemy około 30 minut w temp
180st.C  Po upieczeniu ciasto dobrze schłodzić.

Podziel się
oceń
3
3

komentarze (2) | dodaj komentarz

Ryż na mleku z musem jabłkowym :)

czwartek, 11 marca 2010 14:38

Składniki na 1 porcję:
   -0,5 szkl ryżu (długoziarnisty)
   -2 szkl mleka
   -2 łyżeczki cukru
   -0,5 łyżeczki cukru waniliowego
   -cynamon
   -mus jabłkowy
   -grubo posiekane orzechy laskowe

Sposób wykonania:
            Ryż zalać mlekiem, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę
cynamonu. Gotować na małym ogniu przez około 30-35 minut. Ryż nałozyć
na lalerz podawać z musem jabłkowym, posypać posiekanymi orzechami i
opruszyć cynamonem.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Ravioli z gotowanym miesem i marchewką

środa, 10 marca 2010 18:17

Składniki:
  Ciasto:
   -2,5szkl mąki pszennej
   -1 jajko
   -0,5 łyżeczki soli
   -ok 1/4szkl ciepłej wody
  Nadzienie:
   -4 udka kurczaka
   -4marchewki
   -natka pietruszki
   -1 kostka rosołowa
  Sos:
   -4 łyżki ketchupu pikantnego
   -2 łyżki koncentratu pomidorowego
   -0,5 szkl wrzątku
   -1małą czerwoną cebulkę
   -1 duży pomidor
   -zioła prowansalskie
   -oregano suszone
   -bazylię suszoną
   -pieprz cayenne
   -czosnek granulowany
   -cukier
  -Starty ser
  -sól

Sposób wykonania:
          Mąkę wymieszać z solą dodać jajko i wodę. Zagnieść gładkie,
elastyczne ciasto, włozyc do woreczka foliowego i odłozyć. Kostkę
rosołową rozpuścić w 1l wody ugotować w niej mięso i marchewki.
Ugotowane marchewki zcieramy na tarce o grubych oczkach. Od mięsa
oddzielamy skórę i kości chude mięso drobno siekamy. Natkę opłukać,
wysuszyć i drobno posiekać. Marchewkę mieszamy z miesem i posiekana
natką. Ciasto bardzo cienko wałkujemy Nakładamy po łyżeczce farszu
sklejamy i wycinamy kwadraty. Tak przygotowane ravioli gotujemy w
osolonej wodzie około 5minut. Cebulkę drobno posiekać podsmażyć na
maśle razem z pomidorem pokrojonym w kostkę. Ketchup mieszamy z
koncentratem pomidorowym i wrzątkiem dodajemy podsmazoną cebulkę i
pomidor stawiamy na gaz a gdy zacznie się gotować dodać przyprawy i
zioła do smaku. Rawioli wyłozyć na talerz, polac sosem i posypać startym
serem.

Podziel się
oceń
4
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

Bułeczki z czekoladą :)

środa, 10 marca 2010 10:56

Składniki:
   -550g mąki pszennej
   -12g suchych drożdży
   -ok. 200ml ciepłego mleka
   -80g masła roślinnego
   -4 łyżki cukru
   -2 jajka
   -0,5 łyżeczki soli
   -6-8 kostek czekolady

Sposób wykonania:
          Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszać z mlekiem, odstawić.
Czekolade posiekać wymieszać z mąką dodać sól, wyrośnięte drożdże,
masło i jajka.Zagniesć gładkie i elastyczne ciasto. Włozyć do miski
przykryć ściereczką i odstawic na 45 min. Wyrośnięte ciasto ponownie
zagniatamyi dzielimy na porcje. Formujemy bułeczki i odstawiamy na
następne 45 min. w ciepłe miejsce. Bułeczki pieczemy w piekarniku
nagrzanym na 190st.C przez ok 15-20 min.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Jabłecznik bez pieczenia...

poniedziałek, 08 marca 2010 11:14

Składniki:
   -1kg jabłek
   -1szkl. cukru pudru
   -3/4 kostki margaryny (palma)
   -2 żółtka
   -3 galaretki agrestowe
   -herbatniki

Sposób wykonania:
              Jabłka umyć, obrać ze skórki pokroić na cwiartki i wyciąć
gniazda nasienne. Pokroić w plasterki, usmazyć ( jak na marmoladę ).
Zestawić z ognia wsypać 2 galaretki ( suche z paczki ) dokładnie wymieszać
i przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puch, dodać
ostudzone jabłka. Delikatnie wymieszać. Na dnie formy ułożyć herbatniki
i wylać na nie przygotowaną masę. Wstawic do lodówki. Pozostałą galaretkę
rozpuścić w 1,5szkl wrzącej wody, przestudzić. Przestudzona galaretkę
wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawic do lodówki na minimum 3 godz.

Podziel się
oceń
10
3

komentarze (6) | dodaj komentarz

Jabłkowe kosteczki...

środa, 24 lutego 2010 15:04

Składniki:
   -0,5kg jabłek
   -25dag cukru
   -1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
   -2 galaretki cytrynowe
   -0,5 łyżeczki cynamonu
   -1op. (100g) wiórków kokosowych
   -3-4 łyżki płynnego miodu

Sposób wykonania:
       Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne a miąższ
pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do rondla, skropić sokiem z cytryny, wlać
250ml (1 szklanka) wody. Przykryć i gotować na małym ogniu ok.20minut.
Na 5minut przed końcem gotowania dosypać cukier i cynamon.  Rozgotowane
jabłka zestawić z ognia, wsypać obie torebki galaretki cytrynowej. Masę
zmiksować na gładki mus. Przestudzić.Przelać do płaskiej formy, wyrównać
wierzch i wstawić do lodówki. Ochładzać 2-3 godz. aby galaretka dobrze
stężała. Następnie pokroić ją w prostokąty o boku 3 na 2 cm. Każdą kosteczkę
posmarować płynnym miodem i obtoczyć w wiórkach kokosowych..

I na koniec kilka moich obrazów:

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Kawa kokosowa na gorąco...

wtorek, 23 lutego 2010 13:30

Składniki:
   -1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
   -1/4 obj.szklanki wrzątku
   -1/4 obj.szklanki mleka kokosowego
   -1/4 obj.szklanki mleka
   -1 łyżeczka cukru
   -bita śmietana
   -wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
              Kawę zalac gorącą wodą, dosłodzić. Mleko zagrzać razem z
mlekiem kokosowym i dodać do szklanki z kawą. Ozdobić bitą śmietaną i
uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
Przepis znalazłam Tu

Podziel się
oceń
3
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Tarta orzechowa

poniedziałek, 08 lutego 2010 10:54

Składniki:
  Ciasto
   -20dag mąki
   -10dag miękkiego masła
   -3 łyżki wody
   -szczypta soli
   -1 jajko
  Nadzienie:
   -15dag cukru
   -130ml śmietany kremówki
   -15dag łuskanych orzechów włoskich

Sposób wykonania:
           W dużej misce mieszamy mąkę z pokrojonym w kostkę masłem
dodajemy wodę i sól. Powoli wyrabiamy ciasto, dodając rozmącone jajko.
Gdy ciasto będzie gładkie robimy z niego kulę, zawijamy w folię i
wstawiamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i
wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłówamy spód widelcem i
pieczemy 15 minut w temp.200st.C
Robimy masę. Cukier rozpuszczamy na patelni (powinien lekko zbrązowieć)
i ostrożnie wlewamy do niego śmietanę.Gdy składniki sie połączą, dodajemy
pokrojone orzechy i wylewamy masę na gorącą tarte. Ciasto ostudzić.
Najlepiej smakuje na drugi dzień:)

Podziel się
oceń
5
3

komentarze (5) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  443 482  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 443482
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 673
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3023 dni