Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 096 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

łosoś z pieczonymi ziemniakami i dynią

wtorek, 21 września 2010 21:08


Składniki na 2 osoby:
   -2 dzwonki z łososia
   -6 niewielkich ziemniaków
   -30dag dyni
   -sok z 1 cytryny
   -vegeta
   -zioła prowansalskie
   -świeżo zmielony kolorowy pieprz
  Na sos:
   -4 łyżki majonezu
   -pół łyżeczki ostrej musztardy
   -1 ząbek czosnku
   -około łyżeczki drobno posiekanej natki
   -sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób wykonania:
      Łososia dokładnie płuczemy, opruszamy vegetą i pieprzem.
Wkładamy do miseczki skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy
na kilka minut do lodówki. Ziemniaki szorujemy szczoteczką
(nie obieramy) i przecinamy je na pół. Dynię oczyszczamy z pestek,
obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki układamy na blaszce opruszamy
vegetą i ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
na 190st.C i pieczemy około pół godziny 10 minut przed końcem
pieczenia dokładamy do nich pocięta w kostkę, opruszoną vegetą dynię.
Majonez mieszamy z musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
posiekaną natką pietruszki i przyprawami do smaku. Łososia smazymy
na grilowej patelni i podajemy z pieczonymi ziemniakami, dynią i całość
polewamy sosem.


Podziel się
oceń
5
1

komentarze (15) | dodaj komentarz

Zupa krem z dyni

wtorek, 14 września 2010 14:40

Składniki na 2 osoby:
   -0,5kg dyni
   -1 małą czerwoną cebulkę
   -1 ząbek czosnku
   -1 kostkę rosołową
   -sól
   -vegeta
   -1 łyżeczke cukru
   -olej
   -masło
   -chleb tostowy
   -śmietanę i świeżo zmielony kolorowy pieprz

Sposób wykonania:
         Dynie pozbawiamy pestek, obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju z ząbkiem czosnku następnie
dodać dynię i doprawić do smaku solą i cukrem smażyć około 5
minut. Kostkę rosołową rozpuścić w 0,5l wrzątku. Podsmażoną dynię
przekładamy do garnka i zalewamy rosołem całość gotujemy około
10 minut aż dynia będzie miękka. Następnie całość miksujemy w
blenderze. Od chleba tostowego odkroić skórkę i każdy kawałek
przekroić na pół aby powstały dwa trójkąty następnie smarujemy każdy
kawałek z obu stron cieniutką warstwą masła i smażymy na patelni.
Zupe rozlewamy na talerze polewamy śmietanką i opruszamy świeżo
zmielonym pieprzem. Zupę podajemy z podsmażonym chlebem tostowym.

Podziel się
oceń
2
1

komentarze (11) | dodaj komentarz

Mielone z kapustą i kaszką manną

poniedziałek, 30 sierpnia 2010 13:03

Składniki:
   -0,5kg mielonej wieprzowiny
   -0,5kg białej kapusty
   -2 jajka
   -1 cebulę
   -vegeta
   -pieprz
   -kminek
   -2 łyżeczki cukru
   -pół szklanki kaszki mannej
   -olej do smażenia
   -koncentrat pomidorowy
   -ketchup

Sposób wykonania:
          Kapustę oczyścić, drobno poszatkować i wymieszać z mięsem,
jajkami, posiekana cebulą, łyżką ketchupu i przyprawami do smaku.
Wsypać kaszkę i jeszcze raz wymieszać. Z masy formować pulpey
wielkości jajka kurzego, usmażyć ze wszystkich stron na chrypiąco.
Przełożyć do rondla, zalać 150ml wody dodać kilka łyżeczek
koncentratu pomidorowego, ketchupu  i cukier i vegetę do smaku.
Pulpeciki gotować na małym ogniu około 20 minut. Podajemy z
chlebem lub ziemniakami.

Podziel się
oceń
11
3

komentarze (18) | dodaj komentarz

Pomidorowa zupa...

poniedziałek, 09 sierpnia 2010 15:04

Składniki:
   -2 marchewki
   -1 pietruszkę
   -kawałek selera
   -1 kostkę rosołową
   -vegeta
   -koncentrat pomidorowy
   -ketchup pikantny
   -1 łyżeczkę cukru
   -1 małą papryczkę chili
   -makaron risi (drobny makaron w kształcie ryżu)
   -natka pietruszki

Sposób wykonania:
            Makaron ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę, pietruszkę
i seler pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać około 1,5 l wody dodać
pokrojone warzywa, kostkę rosołową, vegete i cukier do smaku. Gotować
aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać drobno posiekana
papryczkę chili, ketchup i koncentrat pomidorowy. Całość gotować
jeszcze 5-10 minut.Makaron nałożyć do miseczek zalać zupą i posypać
posiekana natką.

Podziel się
oceń
3
1

komentarze (12) | dodaj komentarz

Placuszki z cukini :)

czwartek, 05 sierpnia 2010 14:08

Składniki:
   -1 cukinię
   -sól
   -1 jajko
   -kopiastą łyżeczkę vegety
   -300ml mleka
   -pół łyżeczki proszku do pieczenia
   -200g mąki pszennej
   -olej do smażenia

Sposób wynonania:
           Cukinie obieramy i kroimy w plasterki (około 3-4mm grubości).
Plasterki cukini wkładamy do miski opruszamy solą i odstawiamy na 20
minut żeby cukinia puściła sok. Mąkę zmiksować z jajkiem, vegetą, proszkiem
do pieczenia i mlekiem. Z cukini odlewamy sok każdy plasterek zanużamy w
cieście i smażymy na dobrze rozgrzej patelni. Najlepiej smakują na ciepło.



Podziel się
oceń
4
3

komentarze (9) | dodaj komentarz

Papryka faszerowana

poniedziałek, 05 lipca 2010 13:49

Składniki na 2 porcje:
   -2 duże papryki
   -400g mięsa mielonego
   -2 marchewki
   -1 pietruszkę
   -2 pomidory
   -1 małą cebulkę
   -2 łyżki masła
   -2 plasterki sera (gouda)
   -2 łyżki pikantnego ketchupu
   -pieprz cayenne
   -vegeta
   -czosnek granulowany
   -olej

Sposób wykonania:
          Papryki umyć, odciąć wierzchy i wyciąć gniazda nasienne.
Marchewkę i pietruszkę opłukać, obrać, zetrzeć na tarce, na patelni
rozgrzać masło i podsmażyć na mim przez 5 minut marchewkę z
pietruszką. Na osobnej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć
mięso często mieszając, pod koniec smażenia dodać podsmażoną
marchewkę z piertuszką, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, pomidor
obrany ze skórki i pokrojony w kostkę, ketchup i przyprawy do smaku.
Farsz nakładamy do papryki, farsz zakrywamy odciętą częścią, paprykę
kładziemy na blaszkę posmarowaną olejem i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego na 175st.C i piec 10-15  minut. Następnie papryki wyjąć
wierzch papryki odkładamyna talerzyk a na farsz położyć  plasterek sera
i wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut. Gdy ser się roztopi
kładziemy na nim wierzch papryki. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Podziel się
oceń
8
4

komentarze (17) | dodaj komentarz

Kluski śląskie

środa, 16 czerwca 2010 17:07

Składniki:
   -1kg ziemniaków
   -2 żółtka
   -2 łyżki mąki pszennej
   -10dag mąki ziemniaczanej
   -20 dag surowego boczku
   -pół cebuli
   -sól
   -olej

Sposób wykonania:
           Obrane ziemniaki gotujemy, studzimy. Przecisnąć przrz
praskę lub zmielić w blenderze. Dodać żółtka, mąkę pszenną i mąkę
ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i palcem na środku zrobić wgłębienie. Kluski
gotujemy w osolonej wdzie. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na
patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim najpierw boczek, pod koniec
smażenia dodać cebulę i sól do smaku. Podawać na ciepło z kluskami.

Podziel się
oceń
4
4

komentarze (11) | dodaj komentarz

Kalafior z sosem pomidorowym z pieczarkami

wtorek, 15 czerwca 2010 14:08

Składniki na 2 osoby:
   -1 średniej wielkości kalafior
   -1 cebulę
   -20 dag pieczarek
   -3 łyżki ketchupu
   -1 duży pomidor
   -2 łyżki masła
   -2 płaskie łyżeczki cukru
   -przyprawy: vegete, sól, zioła prowansalskie, pieprz cayenne i bazylia.

Sposób wykonania:
           Kalafior oczyścić, pociąć na różyczki, opłukać pod bierzącą
wodą. Ugotować w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki
myjemy i kroimy na ósemki. Pomidor przecinamy na pół i oddzielamy
nasionka ręsztę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć
na nim cebulę z pieczarkami, następnie dodać pomidora i smażyć jeszcze
przez 5minut. Całość przekładamy to rondelka i dodajemy pół szklanki wody
ketchup i przyprawy do smaku. Gotujemy sos kilka minut i polewamy nim kalafior.

Podziel się
oceń
2
2

komentarze (16) | dodaj komentarz

Makaron z jabłkami...

środa, 12 maja 2010 8:50

Składniki na dwie porcje:
   -100-150g makaronu tagliatelle
   -4 średniej wielkości słodkie jabłka
   -1/4 szklanki cukru
   -cynamon
   -sok z połowy cytryny
   -1 goździk

Sposób wykonania:
         Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę
i skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy je do rondelka dodajemy pół
łyzeczki cynamonu, cukier, goździk i kilka łyżek wody. Gotujemy na
małym ogniu aż jabłka się rozgotują. Makaron gotujemy w lekko osolonej
wodzie. Podajemy z jabłkami.

Podziel się
oceń
3
1

komentarze (11) | dodaj komentarz

Ravioli z gotowanym miesem i marchewką

środa, 10 marca 2010 18:17

Składniki:
  Ciasto:
   -2,5szkl mąki pszennej
   -1 jajko
   -0,5 łyżeczki soli
   -ok 1/4szkl ciepłej wody
  Nadzienie:
   -4 udka kurczaka
   -4marchewki
   -natka pietruszki
   -1 kostka rosołowa
  Sos:
   -4 łyżki ketchupu pikantnego
   -2 łyżki koncentratu pomidorowego
   -0,5 szkl wrzątku
   -1małą czerwoną cebulkę
   -1 duży pomidor
   -zioła prowansalskie
   -oregano suszone
   -bazylię suszoną
   -pieprz cayenne
   -czosnek granulowany
   -cukier
  -Starty ser
  -sól

Sposób wykonania:
          Mąkę wymieszać z solą dodać jajko i wodę. Zagnieść gładkie,
elastyczne ciasto, włozyc do woreczka foliowego i odłozyć. Kostkę
rosołową rozpuścić w 1l wody ugotować w niej mięso i marchewki.
Ugotowane marchewki zcieramy na tarce o grubych oczkach. Od mięsa
oddzielamy skórę i kości chude mięso drobno siekamy. Natkę opłukać,
wysuszyć i drobno posiekać. Marchewkę mieszamy z miesem i posiekana
natką. Ciasto bardzo cienko wałkujemy Nakładamy po łyżeczce farszu
sklejamy i wycinamy kwadraty. Tak przygotowane ravioli gotujemy w
osolonej wodzie około 5minut. Cebulkę drobno posiekać podsmażyć na
maśle razem z pomidorem pokrojonym w kostkę. Ketchup mieszamy z
koncentratem pomidorowym i wrzątkiem dodajemy podsmazoną cebulkę i
pomidor stawiamy na gaz a gdy zacznie się gotować dodać przyprawy i
zioła do smaku. Rawioli wyłozyć na talerz, polac sosem i posypać startym
serem.

Podziel się
oceń
4
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

Krokiety z mięsem i sosem pieczarkowym

poniedziałek, 19 października 2009 17:15

Składniki:
  Na krokiety:
   -25dag mąki pszennej
   -3 jajka
   -0,5 litra mleka
   -sól
   -40 dag mięsa mielonego
   -1 mała marchewka
   -1 cebula
   -1 ząbek czosnku
   -1 mała papryczka chili
   -przyprawa do gyrosa
   -vegeta
   -suszona bazylia, oregano
   -pieprz cayenne
   -1 jajko i bułka tarta do obtoczenia krokietów
  Na sos:
   -40dag pieczarek
   -łyżka masła
   -1 cebula
   -1 szklankę słodkiej śmietany 18%
   -1 łyżkę mąki pszennej
   -sól

Sposób wykonania:
               Krokiety: jajka zmiksować z mąką, pół łyżeczki soli i z
mlekiem wyrobić gładkie ciasto i na suchej patelni (teflonowej)  usmażyć
naleśniki. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką,czosnkiem i chili,
 dodać przyprawy i zioła do smaku na koniec dodać startą na małych
oczkach marchewkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i usmażyć na
niej mięso aż będzie brazowe. Na jeden naleśnik nakładamy jedną
dużą łyżkę farszu i zwijamy. Następnie krokiety obtaczamy w jajku
i bułce tartej. Przed podaniem smażymy.
               Sos: Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na niezbyt małe
kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i poddusić na
nim pieczarki z cebulą. Śmietanę mieszamy z mąką mieszając połączyć z
grzybami i zagotować. Sos podawać z krokietami.



Podziel się
oceń
5
1

komentarze (6) | dodaj komentarz

Pomysł na....obiad :)

piątek, 02 października 2009 19:00

Składniki na 3 osoby:
   -6 skrzydełek z kurczaka (po 2 na osobę)
  Na marynatę:
   -2 łyżki oliwy
   -1 łyżeczkę pieprzu cayenne
   -pół łyżeczki ostrej papryki
   -1 łyżeczkę vegety
   -ząbek czosnku
   -2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  Na ziemniaki:
   -ok 1 kg ziemniaków
   -10 dag surowego boczku
   -1 laskę kiełbasy zwyczajnej
   -natkę pietruszki
  Ponadto:
   -20 dag pieczarek
   -1 cebulę
   -1 małą cebulę czerwoną

Sposób wykonania:
        Skrzydełka dokładnie opłukać, Oliwę wymieszać
z pieprzem cayenne,ostrą papryką, vegetą i rozgniecionym
ząbkiem czosnku. Do marynaty włożyć mięso i dokładnie
wymieszać całość przykryć  folią i wstawić do
lodówki na ok 2 godziny. Pieczarki obrać, pokroić na niewielkie
kawałki i ugotować. Czerwoną cebulę drobno pokroić w kosteczkę
i  podsmażyć na patelni razem z pieczarkami. Mięso pieczemy
na osobnej patelni aż się lekko zrumieni. Następnie podpieczone
mięso i  pieczarki z cebulą włożyć do piekarnika foliowego na
mięso układamy plasterki cebuli. Oba końce piekarnika spinamy
szczelnie klipsami . Wstawiamy całość do piekarnika  nagrzanego
na 200st.C i pieczemy ok 40 minut. Ziemniaki obrać ze skórki
opłukać i ugotować. Boczek i kiełbasę  pokroić w kostkę, usmażyć
na patelni. Natkę pietruszki drobno posiekać. Upiezone skrzydełka
podawać z ziemniakami wymieszanymi ze skwarkami i posiekaną natką.


Podziel się
oceń
5
1

komentarze (5) | dodaj komentarz

szaszłyki z kurczaka na słodko

piątek, 28 sierpnia 2009 19:33

Składniki:
   -2 piersi z kurczaka
   -1 łyżeczkę czosnku granulowanego
   -po 1 łyżeczce imbiru i curry
   -4 łyżki dżemu morelowego
   -skórka otarta z połowy cytryny
   -vegeta
   -pół łyzeczki chili
   -puszka ananasów
   -olej

Sposób wykonania:
         Piersi pokroić w kostkę. Czosnek,imbir, curry,
skórkę z cytryny i vegetę dokładnie wymieszać dodać mięso,
dżem i 2 łyżki oleju całość wymieszać i wstawić do lodówki
na 2 godziny. Wyjąć mięso z marynaty i nabić na szpadki.
Blachę posmarować olejem i piec szaszłyki w piekarniku
nagrzanym na 200st.C przez 30-40minut. Każdy plaster
ananasa przekroić na pół, ułozyć na szaszłykach i piec
5 minut. Gotowe danie można podawać z ziemniakami,
ryżem lub kaszą.

Podziel się
oceń
5
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Spaghetti z klopsikami

czwartek, 27 sierpnia 2009 11:10

Składniki:
  Na klopsiki:
   -0,5kg mięsa mielonego
   -1/3szklanki bułki tartej
   -1 jajko
   -vegetę
   -pieprz
  Na sos:
   -5 łyżek koncentratu pomidorowego
   -5 łyżek ketchupu pikantnego
   -0,5 łyżeczki suszonej bazylii
   -1 łyżeczkę cukru
   -vegetę
  Ponadto:
   -Makaron spaghetti
   -olej do smażenia
   -sól
   -potarty parmezan

Sposób wykonania:
         Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, bułką tartą i
przyprawami. Z masy uformować klopsiki wielkości orzecha
włoskiego i usmazyć na oleju. W niewielkim garnuszku
wymieszać koncentrat pomidorowy z ketchupem przyprawami
i cukrem, dolać 1/2litra wody. Zagotować. Do sosu włożyć
klopsiki i gotować razem na małym ogniu około10 minut.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Podawać z
sosem i potartym parmezanem.
  

Podziel się
oceń
4
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zrazy zawijane - Moje ulubione :)

czwartek, 27 sierpnia 2009 10:54

Składniki na 2 osoby:
   -4 płaty schabu bez kości
   -ok 10 dag surowego boczku
   -1 cebulę
   -3ogórki kiszone
   -vegetę
   -przyprawę do gyrosa
   -pieprz cayenne
   -olej
   -2 łyżki mąki

Sposób wykonania:
           Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Opruszamy przyprawami,
odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godz. Surowy boczek kroimy
w plasterki. Cebulę pokroić w piórka, każdego ogórka pokroić na 4 części.
Na płatach mięsa w równych ilościach nakładamy boczek, cebulę i
ogórek. Mięso starannie zawijamy i zpinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzać
olej i zrumienić zrazy ze wszystkich stron.Następnie zrazy zalać około
1/2 litra wody i dusić pod przykryciem około 25-30minut.Makę rozrobić
w odrobinie wody i zagęścić nią sos.

Podziel się
oceń
15
12

komentarze (5) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  443 472  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 443472
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 673
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3023 dni