Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 098 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

babeczki cytrynowe

¶roda, 25 sierpnia 2010 9:35

Składniki:
   -2,5 szklanki m±ki pszennej
   -pół szklanki cukru pudru
   -płask± łyżeczkę proszku do pieczenia
   -1/3 szklanki mleka
   -1/3 szklanki oleju
   -2 jajka
   -sok wyci¶nięty z 2 cytryn
   -skórka starta z 1 cytryny

Sposób wykonania:
          Jajka wbić do miski dodać mleko, olej i sok z cytryny
lekko roztrzepać widelcem. M±kę, cukier i proszek do pieczenia
wymieszać z sob± przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy
jajecznej cały czas mieszaj±c widelcem ( mog± zostać w cie¶cie
małe grudki nie trzeba dokładnie mieszać). Na koniec dodajemy
drobno start± skórkę z cytryny. Masę przekładamy do foremek
przez ¶rodek ciasta można polać cienk± linię oleju podczas
pieczenia ciasto pęknie w tym miejscu. Pieczemy w temp. 190st.C
przez 15-20 minut.

Podziel się
oceń
7
5

komentarze (14) | dodaj komentarz

Cytrynowy mus na biszkopcie

pi±tek, 06 sierpnia 2010 9:24

Składniki:
  Na ciasto:
   -2 jajka
   -5 łyżek cukru
   -3 kopiaste łyżki m±ki pszennej
   -3 kopiaste łyżki m±ki ziemniaczanej
   -pół łyżeczki proszku do pieczenia
   -1 łyżeczkę ciemnego kakao
  Na mus:
   -200ml ¶mietanki kremówki
   -2 białka
   -2 cytryny
   -cukier puder
   -2 łyżeczki żelatyny
   -3 łyżki mleka
  Do przybrania:
   -wiórki kokosowe
   -cytryna
   -kilka rodzynek
 
Sposób wykonania:
           Jajka zmiksować z cukrem na puch. M±kę ziemniaczan±, m±kę
pszenn±, proszek do pieczenia i kakao wymiaszać z sob± i przesiać przez
sito. Cało¶ć wymieszać z mas± jajeczn±.Przełożyć masę do formy
(o ¶rednicy 21cm) i piec przez 15-18 minut w temp. 175st.C. ciasto ostudzić.
Białka ubić na sztywno. Cytryny wyparzyć i wycisn±ć z nich sok z jednej
zetrzeć skórkę. ¦mietanę ubić z cukrem pudrem (ja dałam 3 łyżki cukru
pudru) i wymieszać z sokiem i skórk± z cytryny, na koniec wymieszać z
białkami. Mleko podgrzać (nie gotować!) rozpu¶cić w nim żelatynę. żelatynę
dodać do kremu i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na biszkopt i
wstawić do lodówki na minimun 2 godziny. Przed podaniem udekorować.


Podziel się
oceń
6
3

komentarze (11) | dodaj komentarz

Ciasteczka z galaretka...

czwartek, 06 maja 2010 11:27

Składniki:
   -3 jajka
   -pół szklanki cukru
   -5 kopiastych łyzek maki pszennej
   -5 kopiasrych łyzek maki ziemniaczanej
   -pół łyzeczki proszku do pieczenia
   -kilka kropli aromatu waniliowego
   -1 słoki dżemu wisniowego lub truskawkowego
   -1,5łyzeczki zelatyny
   -2 tabliczki czekolady mlecznej
   -1 łyzkę masła

Sposób wykonania:
        M±kę ziemniaczan±, m±kę pszenn± i proszek do pieczenia wymieszać.
Jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym do biało¶ci następnie masę
wymieszać z przesian± przez sito m±k± z proszkiem do pieczenia. Gęste ciasto
biszkoptowe nakładamy do szprycy cukierniczej z okragł± końcówk±. Na
papier do pieczenia wyciskamy porcję ciasta o szeroko¶ci ok 1,5cm. Biszkopciki
pieczemy ok 5-7 minut w temp 180st.C
Dżem wykładamy do miski (je¶li sa wnim duże kawałki owoców to zniksować
najpierw dzem w blenderze) żelatynę rozpuszczamy w odrobienie gor±cej wody
i mieszamy z dżemem. Ciasteczka dobieramy w pary. Na jedna cze¶ć ciastka
nakładamy dżem i sklejamy obie połówki. Odkładamy na 15minut. Czekoladę
pokruszyć włozyć do rondelka dodac masło i podgrzewać na malutkim
ogniu az czekolada sie dokładnie rozpu¶ci. Ciasteczka zamoczyć do połowy w
czekoladzie i odłozyć aż czekolada zastygnie.

Podziel się
oceń
9
3

komentarze (6) | dodaj komentarz

Sernik jogurtowy- na zimno

poniedziałek, 05 kwietnia 2010 16:54

Składniki:
  Na spód:
   -150g herbatników ma¶lanych
   -30g zmielonych orzechów laskowych
   -50g masła
  Na Masę jogurtow±:
   -250g serka mascarpone
   -500g jogurtu greckiego
   -3 łyżki miodu
   -1 łyżkę cukru pudru
   -1 łyżeczkę cukru waniliowego
   -20g żelatyny
   -4-5 łyżek mleka
  Na galaretkę:
   -200g jagód
   -3 łyżki cukru pudru
   -2 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:
           Ciastka drobno pokruszyć, wymieszać ze zmielonymi orzechami i
roztopionym masłem. Tortownicę o ¶rednicy 18cm wysmarować masłem na
dno wyłożyć pokruszon± masę. Wstawić do lodówki.
           Żelatynę rozpu¶cić w odrobinie ciepłego mleka.Jogurt zmiksować
z serkiem mascarpone, miodem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na
jednolit± masę na koniec dodać rozpuszczon± żelatynę i dokładnie wymieszać.
Masę wylać na kruchy spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.
          Jagody włożyć do małego garnuszka dodać cukier puder i 1/4 szklanki
wody. Gotować 5-8 minut następnie gdy lekko przestygnie zmiksować blenderem
i przelać przez bardzo drobne sito. Żelatynę rozpu¶cić w 2 łyżkach ciepłej
wody i dodać do ciepłego musu, przestudzić. Na zastygnięty sernik wylewamy
mus jagodowy i wastawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

Podziel się
oceń
15
10

komentarze (2) | dodaj komentarz

Tarta cytrynowa :)

wtorek, 16 marca 2010 16:12

Składniki:
  Na ciasto:
   -1,5szkl m±ki pszennej
   -2 łyżki cukru pudru
   -0,5 kostki masła
   -1 żółtko
   -1 łyżka soku z cytryny
  Na nadzienie:
   -5 jajek
   -120g cukru
   -200ml ¶mietanki kremówki
   -2 łyżki maki ziemniaczanej
   -otarta skórka z 1cytryny
   -150ml soku wyci¶niętego z cyryny

Sposób wykonania:
           Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinać w folię i
schłodzić 30 minut w lodówce. Wszystkie składniki na nadzienie
zmiksować. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę
do tarty uprzednio nasmarowan± masłem. Ciasto nakłówamy kilka
razy widelcem i pieczemy ok 15min w temp 200st.C Na podpieczone
ciasto wylewamy masę cytrynow± i pieczemy około 30 minut w temp
180st.C  Po upieczeniu ciasto dobrze schłodzić.

Podziel się
oceń
3
3

komentarze (2) | dodaj komentarz

Jabłecznik bez pieczenia...

poniedziałek, 08 marca 2010 11:14

Składniki:
   -1kg jabłek
   -1szkl. cukru pudru
   -3/4 kostki margaryny (palma)
   -2 żółtka
   -3 galaretki agrestowe
   -herbatniki

Sposób wykonania:
              Jabłka umyć, obrać ze skórki pokroić na cwiartki i wyci±ć
gniazda nasienne. Pokroić w plasterki, usmazyć ( jak na marmoladę ).
Zestawić z ognia wsypać 2 galaretki ( suche z paczki ) dokładnie wymieszać
i przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puch, dodać
ostudzone jabłka. Delikatnie wymieszać. Na dnie formy ułożyć herbatniki
i wylać na nie przygotowan± masę. Wstawic do lodówki. Pozostał± galaretkę
rozpu¶cić w 1,5szkl wrz±cej wody, przestudzić. Przestudzona galaretkę
wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawic do lodówki na minimum 3 godz.

Podziel się
oceń
10
3

komentarze (6) | dodaj komentarz

Tarta orzechowa

poniedziałek, 08 lutego 2010 10:54

Składniki:
  Ciasto
   -20dag m±ki
   -10dag miękkiego masła
   -3 łyżki wody
   -szczypta soli
   -1 jajko
  Nadzienie:
   -15dag cukru
   -130ml ¶mietany kremówki
   -15dag łuskanych orzechów włoskich

Sposób wykonania:
           W dużej misce mieszamy m±kę z pokrojonym w kostkę masłem
dodajemy wodę i sól. Powoli wyrabiamy ciasto, dodaj±c rozm±cone jajko.
Gdy ciasto będzie gładkie robimy z niego kulę, zawijamy w folię i
wstawiamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i
wylepiamy nim natłuszczon± formę do tarty. Nakłówamy spód widelcem i
pieczemy 15 minut w temp.200st.C
Robimy masę. Cukier rozpuszczamy na patelni (powinien lekko zbr±zowieć)
i ostrożnie wlewamy do niego ¶mietanę.Gdy składniki sie poł±cz±, dodajemy
pokrojone orzechy i wylewamy masę na gor±c± tarte. Ciasto ostudzić.
Najlepiej smakuje na drugi dzień:)

Podziel się
oceń
5
3

komentarze (5) | dodaj komentarz

P±czki hiszpańskie

poniedziałek, 18 stycznia 2010 8:57

Składniki:
  Na ciasto:
   -20dag m±ki
   -10dag masła
   -4 jajka
   -szczypta soli
   -olej do smażenia
  Polewa:
   -20 dag cukru pudru
   -2 łyżki soku z cytryny


Sposób wykonania:
        W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczypt± soli.
Zmniejszyć ogień i na wrz±tek jednym ruchem wsypać przesian± m±kę,
cały czas energicznie mieszaj±c. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i
zacznie odstawać od ¶cianek garnka.Ostudzić. Ciasto zmiksować z
wbijanymi kolejno jajkami.Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z
papieru pergaminowego wyci±ć kwadraty o boku około 10 cm,
posmarować je olejem.Na każdy wycisn±ć kółka ciasta o ¶rednicy
6-7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyci±ć-
jest chyba szybciej) Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami
wkładać p±czki (papierem  do góry, a po 1 minucie go usun±ć-lekko
odchodzi) smażyć 4-5 minut z każdej strony. Wyj±ć, os±czyć na bibule.
Cukier puder utrzeć z 2-3 łyżkami wrz±tku i sokiem z cytryny.
P±czki odstawić do ostudzenia. udekorować lukrem.
Przepis znalazłam Tu



Podziel się
oceń
6
4

komentarze (4) | dodaj komentarz

Ciasto Rafaello

czwartek, 05 listopada 2009 15:12

Składniki:
  Na ciasto:
   -2 jajka
   -0,5 szklanki cukru
   -1/3 szklanki m±ki pszennej
   -1/3 szklanki m±ki ziemniaczanej
   -3-4 łyżki zmielonych migdałów
   -pół paczki herbatników (5 sztuk)
   -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
   -1 łyżeczkę maku
   -aromat ¶mietankowy
  Na krem kokosowy:
   -150ml mleka 3,2%
   -100g wiórków kokosowych
   -3 łyżki cukru pudru
   -bita ¶mietana w proszku 1 paczkę (Dr.Oetker)
   -aromat ¶mietankowy
   -2 płaskie łyżeczki żelatyny
   -odrobinę mleka

Sposób wykonania:
               Jajka ubić mikserem na puch z cukrem. M±kę pszenn±,
m±kę ziemniaczan±, zmielone migdały, proszek do pieczenia,mak i drobno
pokruszone herbatniki wmieszać ze sob± i stopniowo dodawać do masy
jajecznej i mieszać delikatnie łyżk± na koniec dodać kilka kropel aromatu
¶mietankowego. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
 i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec 15-20 minut.
Mleka zagotować z 50g wiórków kokosowych i z cukrem pudrem. Ostudzić
odcedzić na drobnym sicie. Do mleka wsypać bit± ¶mietanę i ubić na
sztywno. Żelatynę rozpu¶cić w odrobinie mleka i dodać do bitej ¶mietanki,
ubijaj±c dodać aromat ¶mietankowy i 25 dag wiórków kokosowych. Gotowy
krem wyłożyć na biszkopt posypać reszt± wiórków kokosowych i wstawić na
kilka minut do lodówki.


  

Podziel się
oceń
4
4

komentarze (6) | dodaj komentarz

Tarta odwracana z jabłkami

wtorek, 03 listopada 2009 17:15

Składniki:
  Na ciasto:
   -1,5 szklanki m±ki
   -100g margaryny
   -3 łyżki cukru pudru
  Masa jabłkowa:
   -1 kg jabłek
   -2 łyżki roztopionego masła
   -2-3 łyżki cukru
   -1 łyżeczkę cukru waniliowego
   -cynamon

Sposób wykonania:
            Jabłka umyć, obrać ze skórki, usun±ć gniazda nasienne
i pokroić na małe cz±stki. W nasmarowanej masłem formie ułożyć
scisło dwie warstwy pokrrojonych jabłek. Cało¶ć posypać cukrem,
cukrem waniliowym, cynamonem i polać roztopionym masłem. Jabłka
watawić na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp
180st.C, aż cukier się leko skarmelizuje.Z m±ki masła i cukru
zagnie¶ć ciasto,schłodzić, rozwałkować na placek, przykryć nim
podpieczone jabłka, Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego
do temp.200st.C i piec około20 minut. Po upieczeniu ciasto wyj±ć
z piekarnika, pozostawić w formie aż wystygnie, nakryć talerzem
i odwrócić. Ciasto można udekorować bit± ¶mietan±.


Podziel się
oceń
2
3

komentarze (5) | dodaj komentarz

Tarta czekoladowo-gruszkowa :)

¶roda, 14 paĽdziernika 2009 13:31

Składniki-
  Na ciasto:
   -1,5 szklanki m±ki
   -70g margaryny
   -2 łyżki cukru z prawdziw± wanili±
   -4 łyżki ciepłej wody
  Na farsz:
   -Połówki gruszek z kompotu
   -4 łyżki margaryny
   -2 czubate łyżki cukru pudru
   -2 jajka
   -2 płaskie łyżeczki kakao
   -kilka kropel esencji migdałowej
   -2 łyżki m±ki
   -pół łyżeczki proszku do pieczenia
  Ponadto:
   -tłuszcz do wysmarowania formy
   -cukier puder do opruszenia ciasta

Sposób wykonania:
              Posmarować tłuszczem formę do tarty o ¶rednicy 20cm.
Do miski przesiać m±kę, dodać margarynę, cukier i dodać tyle wody
aby wyrobić miękkie ciasto. Zawin±ć je w folię i włożyć na 10 minut
do zamrażalnika, następnie wyłożyć nim formę. Ponakłówać ciasto
widelcem i wstawić do lodówki.
Przygotować farsz: Dokładnie ods±czyć gruszki. Utrzeć masło z cukrem
dodaj±c stopniowo jajka. Gdy masa będzie jednolita dodać m±kę,kakao
proszek  do pieczenia i esencję migdałow± dokładnie wymieszać Masę
przelać na przygotowane ciasto ułożyć na nim połówki gruszek i lekko
je docisn±ć. Ciasto pieczemy przez ok 30 min w temp 180st.C
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje:)

Podziel się
oceń
5
6

komentarze (6) | dodaj komentarz

"szyszki "

niedziela, 20 wrze¶nia 2009 13:33

Składniki:
   -20 dga krówek mlecznych
   -20 dag krówek czekoladowych
   -0,5 kostki margaryny
   -60g ryżu preparowanego

Sposób wykonania:
             Krówki rozpu¶cić z masłem w garnku z grubym dnem.
Cały czas mieszaj±c aż masa stanie się jednolita. Zestawić z ognia
i dodać preparowany ryż dokładnie wymieszać. Dwiema łyżkami
formować z masy "szyszki" gdy trochę przestygn± można je
uformować dłońmi. Pozostawić do ostygnięcia na ok 15 min.

Podziel się
oceń
9
5

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sernik :)

wtorek, 08 wrze¶nia 2009 8:16

Składniki:
 Namasę serow±:
    -500g sera twarogowego (ja użyłam z wiaderka typu Delfiko waniliowy)
   -2 jajka
   -3/4 szklanki drobnego cukru
   -skórka otarta z jednej cytryny
   -sok ¶wieżo wyci¶nięty z połowy cytryny
   -2 łyżki m±ki pszennej
   -2 łyżki m±ki ziemniaczanej
   -3 łyżki płynnego miodu
  Na spód:
   -ciastka typu Digestive (ja użyłam czekoladowe)
   -50 g roztopionego masła

Sposób wykonania:
           Ciastka drobno pokruszyć (np.blenderem) i poł±czyć z
masłem. Dno tortownicy (o ¶rednicy 21cm) wyłożyć papierem do
pieczenia i równomiernie dobrze dociskaj±c do dna rozłożyć
pokruszone ciastka. Następnie spód piec w piekarniku nagrzanym
do 180st.C przez 15 minut. Upieczony spód ostudzić do
temperatury pokojowej.
Jajka ubić na puch z cukrem.Następnie wył±czyć mikser, dodać
ser, skórkę i sok z cytryny,m±kę i miód wszystkie składniki
miksować około 5 minut. Masę przełozyć na wcze¶niej podpieczony
spód i piec przez 60 minut w temp. 180st.C
Ja na pocz±tku (pół godziny) piekłam w temp.200st.C a potem
zmniejszyłam na 180st.

Podziel się
oceń
6
3

komentarze (7) | dodaj komentarz

Ciasteczka z mas± krówkow± :)

¶roda, 02 wrze¶nia 2009 14:47

Składniki:
  Na ciasto:
   -1,5szklanki m±ki
   -2 żółtka
   -4 łyżki cukru pudru
   -0,5 kostki margaryny (palma)
   -kilka kropel araomatu migdałowego
  Ponadto:
   -gotowa masa krówkowa
   -owoce kandyzowane-ananas, brzoskwinia
   -orzechy nerkowca
   -rodzynki
   -płatki kokosowe
   -cukier puder do opruszenia

Sposób wykonania:
         
M±kę dokładnie wymieszać z margaryn±,żółtkami
i cukrem. Na koniec dodać kilka kropel aromatu i wyrobić gładkie
ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy kwadraty, zawsze
musz± być dwa identyczne w jednym wyci±ć mniejszy kwadrat
w ¶rodku ok 1cm od brzegów, i skleić razem dwie połówki.
Ciasteczka pieczemy około 15 minut w temp. 180 st.C.
Upieczone wykładamy na pergamin aby ostygły. Następnie opruszamy
wszystkie ciastka cukrem pudrem do ¶rodka kazdego  ciastka nakładamy
 duż± łyżkę masy krówkowej i ozdabiamy owocami i orzechami:)



Podziel się
oceń
8
4

komentarze (19) | dodaj komentarz

Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi i marmolad±

¶roda, 02 wrze¶nia 2009 11:42

Składniki:
  Na ciasto:
   -1,5 szklanki m±ki
   -0,5 kostki margaryny (palma)
   -2 żółtka
   -4 łyzki cukru pudru
   -0,5 szklanki wiórków kokosowych
  Ponadto:
   -Marmoladę dowoln± (ja miałam wieloowocow±)
   -3 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:
           M±kę dokładnie wymieszać z margaryn±,żółtkami
i cukrem. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wyrobić gładkie 
ciasto.Ciasto dzielimy na 3 czę¶ci formujemy z niego niezbyt
grube wałki lekko je spłaszczyć, wzdłuż robimy wgłębienie na
¶rodku i nakładamy do niego marmoladę. Nastepnie ciasto kroimy
na mniejsze czesci. I pieczemy ciasteczkaok 10-15 minut w
temp.180st.C Cukier puder włozyc do małej miseczki dodać
odrobinę gor±cej wody. Lukrem ozdobić ciasteczka.

Podziel się
oceń
14
5

komentarze (13) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  443 478  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt ¶r cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu s± Własno¶ci± AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 443478
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 673
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3023 dni