Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 918 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

babeczki cytrynowe

środa, 25 sierpnia 2010 9:35

Składniki:
   -2,5 szklanki mąki pszennej
   -pół szklanki cukru pudru
   -płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
   -1/3 szklanki mleka
   -1/3 szklanki oleju
   -2 jajka
   -sok wyciśnięty z 2 cytryn
   -skórka starta z 1 cytryny

Sposób wykonania:
          Jajka wbić do miski dodać mleko, olej i sok z cytryny
lekko roztrzepać widelcem. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia
wymieszać z sobą przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy
jajecznej cały czas mieszając widelcem ( mogą zostać w cieście
małe grudki nie trzeba dokładnie mieszać). Na koniec dodajemy
drobno startą skórkę z cytryny. Masę przekładamy do foremek
przez środek ciasta można polać cienką linię oleju podczas
pieczenia ciasto pęknie w tym miejscu. Pieczemy w temp. 190st.C
przez 15-20 minut.

Podziel się
oceń
7
5

komentarze (14) | dodaj komentarz

Cytrynowy mus na biszkopcie

piątek, 06 sierpnia 2010 9:24

Składniki:
  Na ciasto:
   -2 jajka
   -5 łyżek cukru
   -3 kopiaste łyżki mąki pszennej
   -3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
   -pół łyżeczki proszku do pieczenia
   -1 łyżeczkę ciemnego kakao
  Na mus:
   -200ml śmietanki kremówki
   -2 białka
   -2 cytryny
   -cukier puder
   -2 łyżeczki żelatyny
   -3 łyżki mleka
  Do przybrania:
   -wiórki kokosowe
   -cytryna
   -kilka rodzynek
 
Sposób wykonania:
           Jajka zmiksować z cukrem na puch. Mąkę ziemniaczaną, mąkę
pszenną, proszek do pieczenia i kakao wymiaszać z sobą i przesiać przez
sito. Całość wymieszać z masą jajeczną.Przełożyć masę do formy
(o średnicy 21cm) i piec przez 15-18 minut w temp. 175st.C. ciasto ostudzić.
Białka ubić na sztywno. Cytryny wyparzyć i wycisnąć z nich sok z jednej
zetrzeć skórkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem (ja dałam 3 łyżki cukru
pudru) i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, na koniec wymieszać z
białkami. Mleko podgrzać (nie gotować!) rozpuścić w nim żelatynę. żelatynę
dodać do kremu i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na biszkopt i
wstawić do lodówki na minimun 2 godziny. Przed podaniem udekorować.


Podziel się
oceń
6
3

komentarze (11) | dodaj komentarz

Ciasteczka z galaretka...

czwartek, 06 maja 2010 11:27

Składniki:
   -3 jajka
   -pół szklanki cukru
   -5 kopiastych łyzek maki pszennej
   -5 kopiasrych łyzek maki ziemniaczanej
   -pół łyzeczki proszku do pieczenia
   -kilka kropli aromatu waniliowego
   -1 słoki dżemu wisniowego lub truskawkowego
   -1,5łyzeczki zelatyny
   -2 tabliczki czekolady mlecznej
   -1 łyzkę masła

Sposób wykonania:
        Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać.
Jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym do białości następnie masę
wymieszać z przesianą przez sito mąką z proszkiem do pieczenia. Gęste ciasto
biszkoptowe nakładamy do szprycy cukierniczej z okragłą końcówką. Na
papier do pieczenia wyciskamy porcję ciasta o szerokości ok 1,5cm. Biszkopciki
pieczemy ok 5-7 minut w temp 180st.C
Dżem wykładamy do miski (jeśli sa wnim duże kawałki owoców to zniksować
najpierw dzem w blenderze) żelatynę rozpuszczamy w odrobienie gorącej wody
i mieszamy z dżemem. Ciasteczka dobieramy w pary. Na jedna cześć ciastka
nakładamy dżem i sklejamy obie połówki. Odkładamy na 15minut. Czekoladę
pokruszyć włozyć do rondelka dodac masło i podgrzewać na malutkim
ogniu az czekolada sie dokładnie rozpuści. Ciasteczka zamoczyć do połowy w
czekoladzie i odłozyć aż czekolada zastygnie.

Podziel się
oceń
9
3

komentarze (6) | dodaj komentarz

Sernik jogurtowy- na zimno

poniedziałek, 05 kwietnia 2010 16:54

Składniki:
  Na spód:
   -150g herbatników maślanych
   -30g zmielonych orzechów laskowych
   -50g masła
  Na Masę jogurtową:
   -250g serka mascarpone
   -500g jogurtu greckiego
   -3 łyżki miodu
   -1 łyżkę cukru pudru
   -1 łyżeczkę cukru waniliowego
   -20g żelatyny
   -4-5 łyżek mleka
  Na galaretkę:
   -200g jagód
   -3 łyżki cukru pudru
   -2 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:
           Ciastka drobno pokruszyć, wymieszać ze zmielonymi orzechami i
roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem na
dno wyłożyć pokruszoną masę. Wstawić do lodówki.
           Żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka.Jogurt zmiksować
z serkiem mascarpone, miodem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na
jednolitą masę na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Masę wylać na kruchy spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.
          Jagody włożyć do małego garnuszka dodać cukier puder i 1/4 szklanki
wody. Gotować 5-8 minut następnie gdy lekko przestygnie zmiksować blenderem
i przelać przez bardzo drobne sito. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej
wody i dodać do ciepłego musu, przestudzić. Na zastygnięty sernik wylewamy
mus jagodowy i wastawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

Podziel się
oceń
15
10

komentarze (2) | dodaj komentarz

Tarta cytrynowa :)

wtorek, 16 marca 2010 16:12

Składniki:
  Na ciasto:
   -1,5szkl mąki pszennej
   -2 łyżki cukru pudru
   -0,5 kostki masła
   -1 żółtko
   -1 łyżka soku z cytryny
  Na nadzienie:
   -5 jajek
   -120g cukru
   -200ml śmietanki kremówki
   -2 łyżki maki ziemniaczanej
   -otarta skórka z 1cytryny
   -150ml soku wyciśniętego z cyryny

Sposób wykonania:
           Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinać w folię i
schłodzić 30 minut w lodówce. Wszystkie składniki na nadzienie
zmiksować. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę
do tarty uprzednio nasmarowaną masłem. Ciasto nakłówamy kilka
razy widelcem i pieczemy ok 15min w temp 200st.C Na podpieczone
ciasto wylewamy masę cytrynową i pieczemy około 30 minut w temp
180st.C  Po upieczeniu ciasto dobrze schłodzić.

Podziel się
oceń
3
3

komentarze (2) | dodaj komentarz

Jabłecznik bez pieczenia...

poniedziałek, 08 marca 2010 11:14

Składniki:
   -1kg jabłek
   -1szkl. cukru pudru
   -3/4 kostki margaryny (palma)
   -2 żółtka
   -3 galaretki agrestowe
   -herbatniki

Sposób wykonania:
              Jabłka umyć, obrać ze skórki pokroić na cwiartki i wyciąć
gniazda nasienne. Pokroić w plasterki, usmazyć ( jak na marmoladę ).
Zestawić z ognia wsypać 2 galaretki ( suche z paczki ) dokładnie wymieszać
i przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puch, dodać
ostudzone jabłka. Delikatnie wymieszać. Na dnie formy ułożyć herbatniki
i wylać na nie przygotowaną masę. Wstawic do lodówki. Pozostałą galaretkę
rozpuścić w 1,5szkl wrzącej wody, przestudzić. Przestudzona galaretkę
wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawic do lodówki na minimum 3 godz.

Podziel się
oceń
10
3

komentarze (6) | dodaj komentarz

Tarta orzechowa

poniedziałek, 08 lutego 2010 10:54

Składniki:
  Ciasto
   -20dag mąki
   -10dag miękkiego masła
   -3 łyżki wody
   -szczypta soli
   -1 jajko
  Nadzienie:
   -15dag cukru
   -130ml śmietany kremówki
   -15dag łuskanych orzechów włoskich

Sposób wykonania:
           W dużej misce mieszamy mąkę z pokrojonym w kostkę masłem
dodajemy wodę i sól. Powoli wyrabiamy ciasto, dodając rozmącone jajko.
Gdy ciasto będzie gładkie robimy z niego kulę, zawijamy w folię i
wstawiamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i
wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłówamy spód widelcem i
pieczemy 15 minut w temp.200st.C
Robimy masę. Cukier rozpuszczamy na patelni (powinien lekko zbrązowieć)
i ostrożnie wlewamy do niego śmietanę.Gdy składniki sie połączą, dodajemy
pokrojone orzechy i wylewamy masę na gorącą tarte. Ciasto ostudzić.
Najlepiej smakuje na drugi dzień:)

Podziel się
oceń
5
3

komentarze (5) | dodaj komentarz

Pączki hiszpańskie

poniedziałek, 18 stycznia 2010 8:57

Składniki:
  Na ciasto:
   -20dag mąki
   -10dag masła
   -4 jajka
   -szczypta soli
   -olej do smażenia
  Polewa:
   -20 dag cukru pudru
   -2 łyżki soku z cytryny


Sposób wykonania:
        W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli.
Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę,
cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i
zacznie odstawać od ścianek garnka.Ostudzić. Ciasto zmiksować z
wbijanymi kolejno jajkami.Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z
papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm,
posmarować je olejem.Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy
6-7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć-
jest chyba szybciej) Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami
wkładać pączki (papierem  do góry, a po 1 minucie go usunąć-lekko
odchodzi) smażyć 4-5 minut z każdej strony. Wyjąć, osączyć na bibule.
Cukier puder utrzeć z 2-3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny.
Pączki odstawić do ostudzenia. udekorować lukrem.
Przepis znalazłam Tu



Podziel się
oceń
6
4

komentarze (4) | dodaj komentarz

Ciasto Rafaello

czwartek, 05 listopada 2009 15:12

Składniki:
  Na ciasto:
   -2 jajka
   -0,5 szklanki cukru
   -1/3 szklanki mąki pszennej
   -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
   -3-4 łyżki zmielonych migdałów
   -pół paczki herbatników (5 sztuk)
   -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
   -1 łyżeczkę maku
   -aromat śmietankowy
  Na krem kokosowy:
   -150ml mleka 3,2%
   -100g wiórków kokosowych
   -3 łyżki cukru pudru
   -bita śmietana w proszku 1 paczkę (Dr.Oetker)
   -aromat śmietankowy
   -2 płaskie łyżeczki żelatyny
   -odrobinę mleka

Sposób wykonania:
               Jajka ubić mikserem na puch z cukrem. Mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną, zmielone migdały, proszek do pieczenia,mak i drobno
pokruszone herbatniki wmieszać ze sobą i stopniowo dodawać do masy
jajecznej i mieszać delikatnie łyżką na koniec dodać kilka kropel aromatu
śmietankowego. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
 i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec 15-20 minut.
Mleka zagotować z 50g wiórków kokosowych i z cukrem pudrem. Ostudzić
odcedzić na drobnym sicie. Do mleka wsypać bitą śmietanę i ubić na
sztywno. Żelatynę rozpuścić w odrobinie mleka i dodać do bitej śmietanki,
ubijając dodać aromat śmietankowy i 25 dag wiórków kokosowych. Gotowy
krem wyłożyć na biszkopt posypać resztą wiórków kokosowych i wstawić na
kilka minut do lodówki.


  

Podziel się
oceń
4
4

komentarze (6) | dodaj komentarz

Tarta odwracana z jabłkami

wtorek, 03 listopada 2009 17:15

Składniki:
  Na ciasto:
   -1,5 szklanki mąki
   -100g margaryny
   -3 łyżki cukru pudru
  Masa jabłkowa:
   -1 kg jabłek
   -2 łyżki roztopionego masła
   -2-3 łyżki cukru
   -1 łyżeczkę cukru waniliowego
   -cynamon

Sposób wykonania:
            Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne
i pokroić na małe cząstki. W nasmarowanej masłem formie ułożyć
scisło dwie warstwy pokrrojonych jabłek. Całość posypać cukrem,
cukrem waniliowym, cynamonem i polać roztopionym masłem. Jabłka
watawić na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp
180st.C, aż cukier się leko skarmelizuje.Z mąki masła i cukru
zagnieść ciasto,schłodzić, rozwałkować na placek, przykryć nim
podpieczone jabłka, Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego
do temp.200st.C i piec około20 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć
z piekarnika, pozostawić w formie aż wystygnie, nakryć talerzem
i odwrócić. Ciasto można udekorować bitą śmietaną.


Podziel się
oceń
2
3

komentarze (5) | dodaj komentarz

Tarta czekoladowo-gruszkowa :)

środa, 14 października 2009 13:31

Składniki-
  Na ciasto:
   -1,5 szklanki mąki
   -70g margaryny
   -2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
   -4 łyżki ciepłej wody
  Na farsz:
   -Połówki gruszek z kompotu
   -4 łyżki margaryny
   -2 czubate łyżki cukru pudru
   -2 jajka
   -2 płaskie łyżeczki kakao
   -kilka kropel esencji migdałowej
   -2 łyżki mąki
   -pół łyżeczki proszku do pieczenia
  Ponadto:
   -tłuszcz do wysmarowania formy
   -cukier puder do opruszenia ciasta

Sposób wykonania:
              Posmarować tłuszczem formę do tarty o średnicy 20cm.
Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę, cukier i dodać tyle wody
aby wyrobić miękkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 10 minut
do zamrażalnika, następnie wyłożyć nim formę. Ponakłówać ciasto
widelcem i wstawić do lodówki.
Przygotować farsz: Dokładnie odsączyć gruszki. Utrzeć masło z cukrem
dodając stopniowo jajka. Gdy masa będzie jednolita dodać mąkę,kakao
proszek  do pieczenia i esencję migdałową dokładnie wymieszać Masę
przelać na przygotowane ciasto ułożyć na nim połówki gruszek i lekko
je docisnąć. Ciasto pieczemy przez ok 30 min w temp 180st.C
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje:)

Podziel się
oceń
5
6

komentarze (6) | dodaj komentarz

"szyszki "

niedziela, 20 września 2009 13:33

Składniki:
   -20 dga krówek mlecznych
   -20 dag krówek czekoladowych
   -0,5 kostki margaryny
   -60g ryżu preparowanego

Sposób wykonania:
             Krówki rozpuścić z masłem w garnku z grubym dnem.
Cały czas mieszając aż masa stanie się jednolita. Zestawić z ognia
i dodać preparowany ryż dokładnie wymieszać. Dwiema łyżkami
formować z masy "szyszki" gdy trochę przestygną można je
uformować dłońmi. Pozostawić do ostygnięcia na ok 15 min.

Podziel się
oceń
9
5

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sernik :)

wtorek, 08 września 2009 8:16

Składniki:
 Namasę serową:
    -500g sera twarogowego (ja użyłam z wiaderka typu Delfiko waniliowy)
   -2 jajka
   -3/4 szklanki drobnego cukru
   -skórka otarta z jednej cytryny
   -sok świeżo wyciśnięty z połowy cytryny
   -2 łyżki mąki pszennej
   -2 łyżki mąki ziemniaczanej
   -3 łyżki płynnego miodu
  Na spód:
   -ciastka typu Digestive (ja użyłam czekoladowe)
   -50 g roztopionego masła

Sposób wykonania:
           Ciastka drobno pokruszyć (np.blenderem) i połączyć z
masłem. Dno tortownicy (o średnicy 21cm) wyłożyć papierem do
pieczenia i równomiernie dobrze dociskając do dna rozłożyć
pokruszone ciastka. Następnie spód piec w piekarniku nagrzanym
do 180st.C przez 15 minut. Upieczony spód ostudzić do
temperatury pokojowej.
Jajka ubić na puch z cukrem.Następnie wyłączyć mikser, dodać
ser, skórkę i sok z cytryny,mąkę i miód wszystkie składniki
miksować około 5 minut. Masę przełozyć na wcześniej podpieczony
spód i piec przez 60 minut w temp. 180st.C
Ja na początku (pół godziny) piekłam w temp.200st.C a potem
zmniejszyłam na 180st.

Podziel się
oceń
6
3

komentarze (7) | dodaj komentarz

Ciasteczka z masą krówkową :)

środa, 02 września 2009 14:47

Składniki:
  Na ciasto:
   -1,5szklanki mąki
   -2 żółtka
   -4 łyżki cukru pudru
   -0,5 kostki margaryny (palma)
   -kilka kropel araomatu migdałowego
  Ponadto:
   -gotowa masa krówkowa
   -owoce kandyzowane-ananas, brzoskwinia
   -orzechy nerkowca
   -rodzynki
   -płatki kokosowe
   -cukier puder do opruszenia

Sposób wykonania:
         
Mąkę dokładnie wymieszać z margaryną,żółtkami
i cukrem. Na koniec dodać kilka kropel aromatu i wyrobić gładkie
ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy kwadraty, zawsze
muszą być dwa identyczne w jednym wyciąć mniejszy kwadrat
w środku ok 1cm od brzegów, i skleić razem dwie połówki.
Ciasteczka pieczemy około 15 minut w temp. 180 st.C.
Upieczone wykładamy na pergamin aby ostygły. Następnie opruszamy
wszystkie ciastka cukrem pudrem do środka kazdego  ciastka nakładamy
 dużą łyżkę masy krówkowej i ozdabiamy owocami i orzechami:)



Podziel się
oceń
8
4

komentarze (20) | dodaj komentarz

Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi i marmoladą

środa, 02 września 2009 11:42

Składniki:
  Na ciasto:
   -1,5 szklanki mąki
   -0,5 kostki margaryny (palma)
   -2 żółtka
   -4 łyzki cukru pudru
   -0,5 szklanki wiórków kokosowych
  Ponadto:
   -Marmoladę dowolną (ja miałam wieloowocową)
   -3 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:
           Mąkę dokładnie wymieszać z margaryną,żółtkami
i cukrem. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wyrobić gładkie 
ciasto.Ciasto dzielimy na 3 części formujemy z niego niezbyt
grube wałki lekko je spłaszczyć, wzdłuż robimy wgłębienie na
środku i nakładamy do niego marmoladę. Nastepnie ciasto kroimy
na mniejsze czesci. I pieczemy ciasteczkaok 10-15 minut w
temp.180st.C Cukier puder włozyc do małej miseczki dodać
odrobinę gorącej wody. Lukrem ozdobić ciasteczka.

Podziel się
oceń
14
5

komentarze (13) | dodaj komentarz

piątek, 20 października 2017

Licznik odwiedzin:  447 298  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 447298
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 681
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3111 dni