Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 098 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Galaretka jabłkowo-mietowa

poniedziałek, 19 lipca 2010 18:23

Składniki:
   -2kg soczystych jabłek
   -herbata miętowa (3 torebki po 1,5g)
   -5 łyżeczek cukru
   -2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
   -2 kopiaste łyżeczki żelatyny spożywczej

Sposób wykonania:
              Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Owoce przecisnąć przez sokowirówkę. Powstały sok przecedzić przez gęste
sito. Herbate miętową włożyć do pół szklanki wrzątku i odstawić na kilka
minut. Napar z herbaty, sok jabłkowy, cuker i cukier waniliowy wymieszać,
podgrzać na małym ogniu (nie gotować). Odstawić do przestudzenia. W
odrobinie gorącej wody rozpuścić żelatynę i połączyć z sokiem dokładnie
wymieszać. Rozlać do słoiczków lub do szklanek. wstawić na minimum 2 godz
do lodówki. ( szczelnie zamknięta galaretka w słoiczku może postać kilka dni w
lodówce). Porcje galaretek w  szklankach można udekorować bitą śmietaną i
kawałkami jabłek.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Pralinki kokosowo-pomarańczowe z białą czekoladą

wtorek, 11 maja 2010 14:42

Składniki:
   -2 tabliczki białej czekolady
   -2 łyżki mleka
   -100g margaryny
   -3/4 szklanki cukru pudru
   -100g wiórków kokosowych
   -100g kandyzowanej skórki pomarańcza
   -aromat pomarańczowy

Sposób wykonania:
         Margarynę rozetrzeć pałką z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić
z 2 łyżkami mleka, przestudzić i dodać do masy tłuszczowej. Całość
dokładnie wymieszać na koniec dodać kilka kropli aromatu pomarańczowego,
50g wiórków kokosowych i 50g kandyzowanej skórki pomarańcza. Dokładnie
wymieszać całość wstawić do lodówki na minimum godzinę. Następnie z
masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ręsztę wiórków
kokosowych wymieszać z pozostałą częścią kandyzowanej skórki i w tym
obtoczyć pralinki. Pralinki trzymamy w lodówce:)

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Ryż na mleku z musem jabłkowym :)

czwartek, 11 marca 2010 14:38

Składniki na 1 porcję:
   -0,5 szkl ryżu (długoziarnisty)
   -2 szkl mleka
   -2 łyżeczki cukru
   -0,5 łyżeczki cukru waniliowego
   -cynamon
   -mus jabłkowy
   -grubo posiekane orzechy laskowe

Sposób wykonania:
            Ryż zalać mlekiem, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę
cynamonu. Gotować na małym ogniu przez około 30-35 minut. Ryż nałozyć
na lalerz podawać z musem jabłkowym, posypać posiekanymi orzechami i
opruszyć cynamonem.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Jabłkowe kosteczki...

środa, 24 lutego 2010 15:04

Składniki:
   -0,5kg jabłek
   -25dag cukru
   -1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
   -2 galaretki cytrynowe
   -0,5 łyżeczki cynamonu
   -1op. (100g) wiórków kokosowych
   -3-4 łyżki płynnego miodu

Sposób wykonania:
       Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne a miąższ
pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do rondla, skropić sokiem z cytryny, wlać
250ml (1 szklanka) wody. Przykryć i gotować na małym ogniu ok.20minut.
Na 5minut przed końcem gotowania dosypać cukier i cynamon.  Rozgotowane
jabłka zestawić z ognia, wsypać obie torebki galaretki cytrynowej. Masę
zmiksować na gładki mus. Przestudzić.Przelać do płaskiej formy, wyrównać
wierzch i wstawić do lodówki. Ochładzać 2-3 godz. aby galaretka dobrze
stężała. Następnie pokroić ją w prostokąty o boku 3 na 2 cm. Każdą kosteczkę
posmarować płynnym miodem i obtoczyć w wiórkach kokosowych..

I na koniec kilka moich obrazów:

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Galaretki w skórkach pomarańczy

środa, 03 lutego 2010 11:15

Składniki:
   -2 pomarańcze
   -ulubioną galaretkę owocową

Sposób wykonania:
        Pomarańcze dokładnie umyć, przekroić na pół wyjać cały miąższ.
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
Galaretkę ostudzić. Skórki pomarańczy najlepiej ułożyć na szklankach
i wlać do nich chłodną galaretkę. Wstawić do lodówki na minmum
12 godzin aby galaretka dobrze stężała, następnie pokroić w plasterki.

Podziel się
oceń
2
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

deser migdałowe tiramisu :)

wtorek, 29 grudnia 2009 12:45

Składniki na 3 osoby:
  Na biszkopt:
   -2 jajka
   -1/3 szklanki cukru
   -1/3 szklanki mąki pszennej
   -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
   -pół łyżeczki proszku do pieczenia
   -2 łyżeczki kakao
   -2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  Na krem:
   -200 ml śmietanki kremówki
   -2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
   -2 łyżki cukru pudru
   -kilka kropel aromatu migdałowego
   -1 łyżeczkę żelatyny
  Pończ:
   -5 łyżek stołowych wody
   -3 łyżki wódki 40%
   -olejek migdałowy(1 małą łyżeczkę)
   -1 łyżeczkę cukru pudru
  Ponadto:
   -kakao
   -zmielone migdały

Sposób wykonania:
              Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną, proszkiem do
 pieczenia, kawą rozpuszczalną i kakao. Jajka zmiksować z cukrem na puch.
Suche składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Masę  przełożyć do
dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp 180st.C przez
około15-20 minut. Biszkopt ostudzić i wyciąć z niego 3 kółka o średnicy
10cm i 3 kółka o średnicy 8cm.    
               Śmietanę ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać kawę
rozpuszczalną rozpuszczoną w odrobinie wody, cukier puder, aromat
migdałowy i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzącej wody.
                Wodę,alkohol,olejek migdałowy i cukier puder wymieszać.
Pończem polać wycięte kółka z biszkoptu.
               Na większe kółka nakładamy niewielką ilość kremu wyrównujemy
powierzchnię i kładziemy po środku mniejsze kółko które zakrywamy po bokach
kremem. górę także smarujemy niewielką ilością kremu i posypujemy zmielonymi
migdałami (ja  zmielone migdały wymieszałam z kilkomakroplami olejku
migdałowego aby miały intensywniejszy smak). Na pokruszone migdały nakładamy
szprycką  (z okrągłą końcówką) krem. Deser posypujemy obficie kakao i wstawiamy
do lodówki na minimum 1godz.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Gruszki w białym winie

środa, 22 lipca 2009 14:52

Składniki:
   -4 twarde gruszki
   -2 szklanki białego wina (słodkiego)
   -0,5 łyżeczki cynamonu
   -1,5 szklanki cukru kryształu
   -1 pomarańcze
   -1 cytrynę

Sposób wykonania:
     
Do garnka wlewamy wino z cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy
oraz cytryny (uprzednio wyparzoną i posypaną cukrem). Obieramy gruszki
ze skór i wyjmujemy gniazda nasienne,  starając się nie przepołowić gruszek.

Gotujemy gruszki na wolnym ogniu,  żeby nam się nie rozpadły do momentu
aż będą miękkie. Wyjmujemy  gruszki, a sos gotujemy dalej aż zgęstnieje.
Gruszki podajemy polane  gorącym sosem. Możemy udekorować skandyzowaną
skórką z pomarańczy lub karmelem.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Lekki deserek :)

wtorek, 21 lipca 2009 18:42

Składniki:
   -200 ml śmietanki kremowej 30%
   -1 serek homogenizowany waniliowy
   -skórka otarta z 1 cytryny
   -1,5 łyżeczki żelatyny
   -1 łyżkę cukru pudru
   -cukier waniliowy
   -1,5 szklanki mrożonych wiśni
   -0,5 szklanki mrożonych czereśni
   -3/4szklanki cukru

Sposób wykonania:
       Śmietanę ubić dodaćcukier puder, pół łyżeczki cukru
waniliowego, skórkę otartą z cytryny i serek homogenizowany.
Miksowaćprzez minutęna koniec dodać rozpuszczoną żelatynę w
odrobinie mleka. Masę przełożyć do miski i wstawićdo lodówki
na minimum 3 godziny. Wiśnie i czereśnie wkładamy do niewielkiego
garnka dodajemy cukier i pół litra wody.Gotujemy około 20 minut
schładzamy. Zapomocą2 łyżek wyciąć kluseczki z przygotowanego
kremu podawa z sosem wiśniowym.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Pieczone Jabłka na pomarańczach

poniedziałek, 22 czerwca 2009 14:22

Składniki:
   -2 duże jabłka
   -2 plasterki pomarańczy
   -2 małe truskawki
   -miód  płynny
   -cukier waniliowy
   -sok z połowy cytryny
   -folia aluminiowa

Sposób wykonania:
      jabłka umyć, wydrążyć środki nasienne. Jabłka skrpoić
w środku odrobiną soku z cytryny, włożyć po truskawce,
wsypać około pół łyżeczki cukru waniliowego i wypełnić miodem.
Z folii aluminiowej zrobić "gniazdka" Na spód położyć plasterek
pomarańczy i na to połozyć jabłka. Całość piec w temp 190st.C
przez około 15 minut.

Podziel się
oceń
1
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

Ciasto w 5 minut z sosem truskawkowym i mascarpone

poniedziałek, 08 czerwca 2009 15:51


Składniki na 2 porcje:
   -4łyżki mąki
   -4 łyżki cukru
   -pół łyżeczki proszku do pieczenia
   -1 płaską łyżeczkę kakao
   -pół łyżeczki cukru waniliowego
   -1 jajko
   -3 łyżki mleka
   -3 łyżki oleju
   -kilka truskawek
   -ser mascarpone
   -masło
   -2-3 łyżki miodu

Sposób wykonania:
      Mąkie, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia
wymieszać dokładnie ze sobą dodać jajko mleko i olej starannie
wymieszać żeby nie było grudek. Ciasto podzielić na dwie równe
części. dwiemałe foremki wysmarować masłem i wlać masę
czekoladową ciasto piec w mikrofalówce w najwyższej temperaturze
przez 4-5 minut. Odłożyć dwie dorodne truskawki kilka truskawek
zmiksować z miodem na gładką masę. Sosem zakryćdno talerza
na środek położyć upieczone i nieco przestygnięte babeczki
Udekorowaćserkiem mascarpone i truskawką.
Sezon Truskawkowy 2009

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Szybki Deser z budyniem :))

środa, 06 maja 2009 16:26

Składniki:
   -kisiel (u mnie truskawkowy)
   -woda
   -budyń (u mnie waniliowy)
   -mleko
   -śmietana kremówka
   -potarta czekolada do dekoracji

Sposób wykonania:
      Kisiel i budyń przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Następnie jeszcze gorący kisiel i budyń wkładać warstwowo do
szklanek. Ostudzić. Śmietanę ubić i udekorować nią chłodny deser.
Na koniec posypać wiórkami czekolady.

Podziel się
oceń
3
2

komentarze (4) | dodaj komentarz

Czekoladowe puzderka :)

wtorek, 05 maja 2009 13:55

Składniki:
   -225g czekolady deserowej
   -200ml śmietany kremówki (ja miałam 30%)
   -świeże owoce dowolne (u mnie kiwi)
   -4 łyżki mąki
   -4 łyżki cukru kryształu
   -1 jajo
   -3 łyżki mleka
   -3 łyżki oleju
   -1 łyżkę kakao
   -1 łyżeczke proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
     Rozpuścić czekoladę i równo rozsmarować na arkuszu pergaminu.
Pozaotawić w chłodzie aż stężeje. Następnie pokroić na kwadraty o
boku 5 cm i zdiąć z pergaminu. Dłonie przy tym powinny być dość
chłodne i należy ograniczyć dotykanie czekolady. Do miski wsypać mąke,
cukier, kakao i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać następnie dodać
jajo, olej i mleko wymieszać żeby nie było grudek. Ciasto przelać do formy o
średnicy 20 cm. Ciasto piec w mikrofalówce w najwyższej temperaturze
przez 5 minut. Upieczone i przestygniete ciasto pokroić w sześciany o
boku 5 cm. Ubić śmietanę nałożyć ją do woreczka do dekorowania
ciast nałożyć trochę śmietany na boki ciasta i przykleić do boków 4
kawałki czekolady w taki sposób aby powstało czekoladowe pudełko z
dnem z ciasta. Do każdego pudełka nałożyć ubitą śmietanę i przybrać
na wierzchu owocami. Wcześniej można zanurzyć owoce w czekoladzie
i poczekać aż czekolada stężeje.
Rada:
Aby deser się udał, czekoladowe pudełka należy przechowywać w
lodówce a napełnić je i przybrać tuż przed podaniem:)


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  443 490  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 443490
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 673
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3023 dni