Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 918 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kompot z jabłek i ananasa

czwartek, 06 maja 2010 15:54

Składniki:
   -4 jabłka
   -puszka ananasów w zalewie
   -3 szklanki wody
   -pół szklanki cukru
   -sok z 1 cytryny
   -skórka otarta z 1 cytryny
   -3 goździki

Sposób wykonania:
        Po zagotowaniu wody z cukrem, goździkami, skórka i sokiem
z cytryny, wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, zagotujemy
i trzymamy na niewielkim ogniu nie dłuzej niż 5 minut. Ananasy
wyjmujemy z zalewy, kroimy w drobną kostkę i wraz z zalewą dodajemy
do gotujacych się jabłek. Całość gotujemy 2-3 minuty. Odstawiamy z
ognia, studzimy. Podajemy w wysokich szklankach

Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Kawa kokosowa na gorąco...

wtorek, 23 lutego 2010 13:30

Składniki:
   -1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
   -1/4 obj.szklanki wrzątku
   -1/4 obj.szklanki mleka kokosowego
   -1/4 obj.szklanki mleka
   -1 łyżeczka cukru
   -bita śmietana
   -wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
              Kawę zalac gorącą wodą, dosłodzić. Mleko zagrzać razem z
mlekiem kokosowym i dodać do szklanki z kawą. Ozdobić bitą śmietaną i
uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
Przepis znalazłam Tu

Podziel się
oceń
3
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Napój biszkoptowy...

czwartek, 04 lutego 2010 11:25

Wersja I:
Składniki:
   -1,5 szklanki mleka
   -okrągłe biszkopty (kupne) 5-6 sztuk
   -cukier puder (wedłóg uznania) ja dałam jedną łyżeczkę
   -kawę rozpuszczalną 1 łyżeczkę
   -1 łyżeczkę kakao

Sposób wykonania:
         Mleko podgrzać w rondelku (Nie gotować!) w 2 łyżkach ciepłego
mleka rozpuścić kawę. Resztę mleka przelaćdo wysokiego naczynia i włożyć
biszkopty żeby zmiękły. Następnie do mleka z biszkoptami dodać rozpuszczoną
kawę i cukier. Wszystko zmiksować w blenderze. Rozlać do szklanek i
opruszyć kakao.

Wersja II:
Składniki:
   -1,5 szklanki mleka
   -okrągłe biszkopty (kupne) 5-6 sztuk
   -brzoskwinie z puszki (2 połówki)
   -2 łyżki płynnego miodu

Sposób wykonania:
          Mleko podgrzać w rondelku (Nie gotowć!). Ciepłe mleko przelać
do wysokiego naczynia włożyć do niego biszkopty żeby zmiękły. Nstępnie
dodajemy pokrojoną w kostkę brzoskwinie i 2 łyżeczki miodu. Całość
miksujemy w blenderze, rozlewamy do szklanek.ewentualnie można opruszyć
płatkami czekolady:)

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Koktajl z mleka sojowego :)

sobota, 30 stycznia 2010 13:54

Składniki na 2 osoby:
   -250ml naturalnego mleka sojowego
   -2 słodkie i miękkie gruszki
   -1 banan
   -3 łyżeczki płynnego miodu
   -musli i mandarynka do przybrania

Sposób wykonania:
         Schłodzone mleko sojowe wlać do wysokiego naczynia. Gruszki
obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Banany obrać i pokroić
w plasterki. Owoce i miód dodać do mleka i zmiksować blenderem. Koktajl
rozlać do szklanek udekorować płatkami musli i kawałkiem mandarynki.

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Kawa cappuccino :)

czwartek, 17 września 2009 13:02

Składniki na 2 porcje:
   -0,5 litra mleka 3,2%
   -4 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
   -4 kostki czekolady mlecznej
   -4 łyżeczki cukru
   -Bita śmietana
   -utarta czekolada do dekoracji

Sposób wykonania:
          Kubki w krórych będziemy podawać kawę trzymamy w wrzącej
wodzie. Mleko podgrzewamy do momentu wrzenia, nie dopuszczając do
zagotowania, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier
i kawę. Składniki dokładnie mieszamy, aż całość lekko się spieni. Gorący
płyn rozlewamy do wygranych kubków, przybieramy porcją bitej śmietany,
posypujemy obficie utartą czekoladą. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  

Podziel się
oceń
2
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Koktajl śniadaniowy

czwartek, 27 sierpnia 2009 11:19

Składniki:
   -0.5 litra bardzo zimnego mleka
   -0,25 litra domowych konfitur
   -2 łyżki soku z cytryny
   -1 płaską łyżeczkę cukru waniliowego
 
Sposób wykonania:
         Do miski wlać mleko dodać konfitury,sok z cytryny i cukier
waniliowy. Całośc miksujemy, aż koktajl się spieni. Podajemy zaraz
po przygotowaniu. Można dodać cukier puder jeśli ktoś lubi słodsze:)

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Delikatny koktajl pomarańczowy

wtorek, 11 sierpnia 2009 18:42

Składniki na 2 porcje:
   -1 mały jogurt naturalny -bakoma
   -150ml śmietanki kremowej 30%
   -1 dużą pomarańczę
   -3 łyżeczki cukru pudru
   -0,5 łyżeczki cukru waniliowego
   -2 łyżeczki płatków czekoladowych
   -skórka starta z pomarańczy

Sposób wykonania:
        Pomarańczę przekroić na pół wycisnąć sok i łyżeczką delikatnie
wybrać miękki miąsz. Sok wymieszać z jogurtem, cukrem waniliowym i
cukrem pudrem. Śmietankę ubić na lekką piankę (nie ubijać na sztywno)
Śmietankę delikatnie wymieszać łyżką z sokiem wymieszanym z jogurtem.
Podawać zaraz po przygotowaniu, ozdobić czekoladą i skórką pomarańczy.

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Orzeźwiająca mrożona herbata

poniedziałek, 08 czerwca 2009 16:33

Składniki na4 porcje:
   -4 torebki czarnej herbaty
   -3 łyżki płynnego miodu
   -sok z 1 cytryny
   -4 plasterki pomarańczy
   -1 cytrynępokrojoną na8 części
   -8 kostek lodu
   -listki swiezej mięty lub melisy do dekoracji

Sposób wykonania:
      Do dzbanka włożyć 4 saszetki herbaty zalać wrzątkiem,
parzyć 3 minuty. Wyjąć saszetki herbatę przestudzić. Następnie
Dodać miód i sok z cytryny, wymieszać i schłodzić. Do szklanek
powkładać po jednym plasterku pomarańczy,2 kawałki cytryn i
po dwie kostki lodu zalać gotowym napojem udekorować listkami
mięty lub melisy.

Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Miodowa czekolada na gorąco

wtorek, 26 maja 2009 13:53

Składniki na 2 porcje:
   -Tabliczka czekolady mlecznej (goplana)
   -3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego albo lipowego
   -1,5szklanki pełnotłustego mleka
   -150ml śmietanki kremówki
   -2 łyżeczki cukru waniliowego
   - łyżka posiekanych orzechów laskowych lub ziemnych

Sposób wykonania:
      Do garnuszka wlać mleko i wrzucić pokruszoną czekoladę.
Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby
czekolada rozpuściła się a nie przywarła do garnka. Gdy mleko
zacznie się gotować, odstawić je i poczekać aż lekko przestygnie.
Dodać miód i dokładnie wymieszać. Ciepłą czekoladę rozlać do
szklanek. Do kremówki wsypać cukier waniliowy i ubijać tak długo
aż powstanie bita śmietana. Delikatnie nabierać śmietanę na łyżkę
i ozdobić nią gorącą czekoladę. Na wierzch posypać pokruszone
orzechy.

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Aromatyczny napój miodowy

poniedziałek, 25 maja 2009 13:05

Składniki na 4 porcje:
   -8 łyżekmiodu
   -2 cytryny
   -limonka
   - 8-10 goździków

Sposób wykonania:
      Miód włożyć do dzbanka, wlać litr przegotowanej ciepłej
(nie gorącej!) wody, mieszać aż miód się rozpuści. Dodać sok
wyciśnięty z limonki, wymieszać. Cytryny sparzyć, pokroić w
ósemki. Wbić w nie goździki. Napój rozlać do szklanek,
wrzucić po kilka ósemek cytryn...

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Bardzo puszysty koktajl bananowy

piątek, 15 maja 2009 13:38

Składniki:
   -1 szklanka zimnego mleka
   -1 banan
   -1 łyżeczka cukru waniliowego
   -2 łyżeczki utartej czekolady

Sposób wykonania:
      Przygotować mikser(końcówki takie jak do ubijania biszkoptu) do
miski wlać szklankę mleka dodać pokruszony banan, czekoladę i cukier
waniliowy. Miksować przez 5 minut na najwolniejszych obrotach.
Podawać zaraz po przygotowaniu.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

piątek, 20 października 2017

Licznik odwiedzin:  447 291  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 447291
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 681
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3111 dni