Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 098 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pizza Margharita

środa, 25 sierpnia 2010 12:54

Składniki:
  Na spód:
   -1,5 szklanki mąki pszennej
   -1/4 kostki drożdży (25g)
   -1 łyżeczkę cukru
   -szczyptę soli
   -1/4 szklanki mleka
  Na sos:
   -2 średniej wielkości dojrzałe pomidory
   -1 łyżkę ketchupu pikantnego
   -1 malutką cebulę
   -1 ząbek czosnku
   -1 liść laurowy
   -vegeta, pieprz cayenne, suszona bazylia i oregano
   -przyprawa do zapiekanek i pizzy (cykoria)
   -łyżeczkę cukru
  Ponado:
   -ser mozarella
   -listki bazyli do dekoracji

Sposób wykonania:
          Zrobić zaczyn z drożdży: mleko lekko podgrzać dodać do niego
2 łyżeczki mąki, cukier i drożdże wymieszać i odstawić na 5 minut.
Drożdże wymieszać z mąką, szczyptą soli i ciepłą wodą (około pół szklanki).
Zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować i ponakłówać widelcem, odstawić
na około 10 minut następnie piec w temp 200st.C przez 5-8 minut.
         Pomidory obrać ze skórki usunąć twardy środek i pestki, resztę
pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać wymieszać z
pomidorami, dodać ketchup cukier i przyprawy do smaku. Włożyć do rondelka
i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Gdy pomidory się rozgotują
sos przeciskamy przez drobne sito, ponownie gotujemy na małym ogniu
(cały czas mieszając) aż sos będzie miał konsystencje ketchupu. Podpieczony
spód pizzy smarujemy przygotowanym sosem, posypujemy mozarellą i wstawiamy
do piekarnika nagrzanego na 180st.C i pieczemy przez około 10 minut.
Wierzch dekorujemy listkami bazyli.

Podziel się
oceń
1
1

komentarze (16) | dodaj komentarz

Mini pizze warzywne :)

wtorek, 13 października 2009 13:36

Składniki na 12 porcji:
   -2,5 szklanki mąki
   -torebka suszonych drożdży
   -4 łyżki oliwy
   -2 pomidory
   -Mała puszka koncentratu pomidorowego
   -30g mrożonego szpinaku
   -10 dag kukurydzy z puszki
   -cebula
   -pęczek bazyli
   -20 dag sera pleśniowego
   -10dag sera zółtego
   -2 ząbki czosnku
   -tabasco
   -mielona papryka, tymianek, oregano
   -pieprz i sól

Sposób wykonania:
              Przesiać mąkę. Dodać drożdże i szczyptę soli, wymieszać.
Wlać stopniowo szklankę letniej wody. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając
pod koniec 2 łyżki oliwy. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na pozostałej oliwie.
Dodać koncentrat pomidorowy, podlać kilkoma łyżkmi wody, przyprawić
ziołami, mieloną papryką, tabasco,solą i pieprzem. Gotować na małym
ogniu, aż sos odparuje i leko zgęstnieje. Ostudzić.
Szpink rozmrozić, dokładnie odcsnąć całą wodę. Ciasto rozwałkować na
grubość ok. 5-7 mm. Filiżanką lub kubkiem wyciąć małe placki. Środki
placków posmarować sosem pomidorowym. Na warstwie sosu rozłożyć
szpinak przekładając go listkami bazylii. Posypać kukurydzą, przykryć
plasterkami żółtego sera, Obłożyć plasterkami pomidorów. Na koniec
pizze posypać pokruszonym serem pleśniowym. Piec ok. 15 minut w
temp 180st.C.

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Kurczak "KFC" :)

wtorek, 11 sierpnia 2009 18:28

Składniki:
   -1 podwójną dużą pierś z kurczaka
   -Bardzo gęste ciasto naleśnikowe(mąka, jajko, mleko, sól)
   -2 szklanki płatków kukurydzianych np.CornFlakes
   -1 szklankę bułki tartej
   -olej
   -1 płaską łyżeczkę pieprzu cayenne
   -1 plaską łyżeczkę słodkiej papryki
   -vegetę
  
Sposób wykonania:
         Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie z  vegetą aż mięso
będzie miękkie. Wyjmujemy z wody kroimy na porcje (mi wyszło
12). Ciasto naleśnikowe mieszamy z cayenne i papryką. Bułkę
tartą mieszamy w osobnym naczyniu z lekko pokruszonymi płatkami
kukurydzianymi. Mięso najpierw maczamy w cieście naleśnikowym
następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych z bułką tartą.
W niewielkim naczyniu rozgrzewamy olej (powinno go być tyle
aby  zanurzyło się całe mięso). Na rozgrzanym oleju smażymy
przygotowane mięso do momentu aż lekko zbrązowieje. Podawać
z frytkami lub surówką.

Podziel się
oceń
2
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Pizza Hawajska :)

sobota, 18 lipca 2009 11:40

Składniki:
  Na Ciasto:
   -1 op. suchych drożdży
   -około 200ml ciepłej wody
   -2,5 szklanki mąki pszennej
   -1 łyżeczkę soli
  Na Nadzienie:
   -Sos cygański lekko pikantny
   -Pół puszki ananasów pokrojonych w kostkę
   -szynka
   -ser mozaerlla
   -1 łyżeczkę suszonego oregano
   -1 łyżeczkę suszonego granulowanego czosnku
   -sól i pieprz : do smaku

Sposób wykonania:
        Mąkę wymieszać z sola i drożdżami następnie stopniowo dolewać
wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut w
ciepłe miejsce, ciasto będzie dobre gdy podwoi swoją objętość. Na
blasze do pieczenia rozłożyć papier do pieczenia i rozwałkować na nim ciasto.
Ciasto podpiekać w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez ok. 15minut.
Następnie na gorące ciasto rozsmarować sporą ilość sosu cygańskiego,
posypać ananasem, na ananas położyć szynkę pokrojoną w niewielkie kwadraty.
Całość posypać czosnkiem, solą i pieprzem. Na wierzch ułożyć ser mozarella
pokrojony w cienkie plasterki posypać oregano i ponownie wstawić do
piekarnika na 5minut.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sałatka kebab :)

poniedziałek, 15 czerwca 2009 14:07

Składniki:
   -0,5kg piersi z kurczaka
   -sałate (ja  użyłam sałate z własnego warzywnika:))
   -1 duzy pomidor
   -ogórek świezy
   -około pół szklanki kukurydzy
   -kilka rzodkiewek
   -pół szklanki majonezu
   -pół łyżeczki musztardy
   -1 łyżkę miodu (płynnego)
   -przyprawa do kebabu
   -suszona: bazylia, oregano i imbir
   -olej do smazenia

Sposób wykonania:
      Mieso kroimy w niewielką kostke, dodajemy 2 łyżeczki
przyprawy do kebabu szczyptę suszonej bazyli i oregano.
Całość zalewamy zimną wodą ( nie pełną szklankę) dokładnie
wymieszać i odstawić na kilka godzin. Majonez mieszamy z
musztardą, miodem, dużą szczyptą oregano, bazyli i imbiru,
1 płaska łyżeczkę przyprawy do kebabu i 2-3 łyżki goracego
tłuszczu od smażenia mięsa. Całość dokładnie wymieszać.
Odstawić. Pomidor i ogórek opłukać, pokroić w drobną kostkę.
Sałate umyć i porwać na kawałki. Rzodkiewkę pokroić w bardzo
drobną kosteczkę,kukurydzę odsączyć. warzywa wymieszać ze
 sobą w misce, dodać  usmażone mieso i sos, Dokładnie
wymieszać.

  

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Sałatka Gyros :)

niedziela, 31 maja 2009 11:15

Składniki:
   -1 pierś z kurczaka
   -1 sałate lodową
   -duży pomidor
   -ogórek świeży
   -Pół małej cebulki
   -2 łyżki ketchupu
   -2 łyżki majonezu
   -sos sałatkowy knor -paprykowo ziołowy
   -przyprawa do gyrosa
   -oregano, bazylie (suszone)
   -3 łyżki oleju

Sposób wykonania:
      Mięso kroimy w małą kostkę wkładamy do miski
dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa , troche
oregano i bazyli  do smaku. Wymieszać. Dodać 3
łyżki oleju i pół szklanki zimnej wody. Jeszcze raz
dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki najlepiej
na noc. Następnie mięso z marynatą przekładamy na
patelnie. Podsmażamy na złoty kolor. Sałate drobno
szatkujemy, pomidor i ogórek kroimy w drobną kostkę,
cebulę pokroić w bardzo małą kosteczkę, Wszystko
wkładamy do jednej miski dodać ketchup, majonez, sos
sałatkowy (suchy z paczki nie rozrabiać w wodzie i oleju!),
pół łyżeczki przyprawy do gyrosa i podsmazone mieso.
Dokładnie wymieszać i odstawic do lodówki na minimum
1 godzine ( sałatka musi się "przegryść" i sałata pusci sok)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Nad otwartym ogniem...Hamburgery domowe:)

poniedziałek, 04 maja 2009 15:35
Pieczenie nad otwartym ogniem należy do najstarszych metod
przyrządzania żywności. Grill kojarzy się przede wszystkim
z miło spędzonym wieczorem w gronie bliskich i przyjaciół,
smakowitym jedzeniem pod gołym niebem, gwiazdami na niebie
i ogniskiem rozświetlającym mrok. Piękne błękitne niebo w majowe
popołudnie:))

Przepis na 6 Hamburgerów:
Składniki:
  Na klopsy:
   -Wołowina mielona
   -jajko
   -bułka tarta
   -czosnek
   -przyprawy: vegeta, pieprz, przyprawa do grilla
   -cebula
  Na surówke:
   -1 sałata lodowa
   -2 średniej wielkości marchewki
   -2 łyżki cukru
   -sól
   -3 łyżki oleju
  Na sos:
   -1 szklankę majonezu
   -1 szklankę serka homogenizowanego waniliowego
   -2 łyżeczki suszonego granulowanego czosnku
   -pieprz
  Dodatkowo:
   -2 pomidory pokrojone w plasterki
   -ogórek pokrojony w cienkie plasterki
   -bułki

Sposób wykonania:
   Klopsy:    
     Mięso mieszamy z jajkiem, drobno posiekaną cebulą, czosnkiem
przetartym przez praskę dodajemy przyprawy do smaku i na koniec
bułke tartą.Dokładnie mieszamy. Formujemy klopsy. Na rozgrzany
grill kładziemy dwie warstwy foli aluminiowej i natym smażymy
nasze klopsy.
   Surówka:
      Sałatę drobno kroimy. Marchewki obieramy myjemy i zcieramy
na tarcę o drobnych oczkach mieszamy razem z sałatą dodajemy cukier,
olej i sól do smaku dokładnie mieszamy.
   Sos:
       Majonez wymieszać zserkem homogenizowanym dodać czosnek i pieprz
do smaku dokładnie wymieszać.
   Dodatkowo:
        Bułki kroimy na pół, kładziemy na dolną część bułki klops, na to
plasterek pomidora, plasterek ogórka, sórówkę, polewamy sosem i
przykrywamy drugą połówką bułki.





Podziel się
oceń
1
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  443 509  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O moim bloogu

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są Własnością AUTORA. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

O mnie:)

kontakt:
GG:36372499
e-mail:
mmaajjkkaa11@wp.pl

Statystyki

Odwiedziny: 443509
Wpisy
  • liczba: 148
  • komentarze: 673
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 3023 dni